(P) Cum să alegi tabloul perfect pentru casa ta?

Ultima actualizare: 18-10-2021 21:32
tablou, divido, rama tablou
Pro TV

Selectarea unui tablou pentru casă poate avea un impact major asupra aspectului camerei pe care alegeți să o decorați. Atunci când este ales cu grijă, un simplu tablou are capacitatea de a transforma radical acel spațiu și de a-i oferi personalitate.

Nu e nevoie de un buget enorm pentru achiziționarea unui tablou. Este ușor să găsiți artiști mai puțin cunoscuți, la nivel local, pe care să-i cunoașteți în persoană, să le vedeți studioul și să le înțelegeți lucrările, ceea ce nu este neapărat posibil cu un artist mai cunoscut. De asemenea, puteți descoperi tot felul de comori în magazinele de anticariat și în târguri.

1. Selectarea registrului

Înainte de a selecta tabloul, este important să decideți dacă doriți ca locuința dvs. să aibă o atmosferă informală sau formală. Culorile deschise dau un aer relaxat încăperii, în special tablourile fără ramă. Pe de altă parte, un tablou care este înrămat și are culori mai închise, va da un ton mai sumbru și formal încăperii.

2. Selectarea stilului

Dacă nu știți cum să alegeți stilul tabloului, este important să vă gândiți care este starea pe care o evocă casa dvs. și să încercați să găsiți o piesă de artă care să reflecte acea stare. Puteți alege între stilurile modern, tradițional, simplist – lista e lungă.

3. Alegerea culorilor

Culoarea unui tablou poate influența aspectul întregii încăperi. Dacă, de exemplu, culoarea tabloului este una caldă, asigurați-vă că celelalte obiecte de decor din jur sunt în culori reci, deoarece asta va face ca tabloul să iasă în evidență.

4. Alegerea ramei potrivite

Potrivit experților, ramele albe și negre nu se demodează niciodată, iar auriul și argintiul sunt, la fel, o alegere bună. Dacă optați pentru o ramă din lemn însă, trebuie să fiți atenți la culoarea dușumelei și să luați în considerare faptul că ramele din lemn sunt potrivite pentru casele din lemn. O ramă din lemn întunecat de exemplu, nu va arăta bine într-o casă cu dușumeaua din lemn deschis la culoare.

5. Selectarea dimensiunii tabloului

În mod normal, dacă aveți o cameră mică, un tablou de dimensiuni mari va face ca acea cameră să pară mai mare. Însă, un tablou format din mai multe piese mici, va face ca o cameră mică să pară aglomerată. De asemenea, dacă aveți o piesă de mobilier, cum ar fi o noptieră sau un dulap și doriți să agățați un tablou deasupra, optați pentru un tablou care să fie un pic mai mic, astfel încât piesele să „se încadreze” una pe cealaltă.

6. Selectarea unui tablou format din mai multe piese

Dacă doriți să aveți mai mult de un tablou într-o cameră, acel tablou format din mai multe piese ar trebui să conțină o piesă principală și o piesă secundară sau mai multe piese, după caz.

7. Selectarea unui tablou pentru diferite camere din casă

Pentru birou

Dacă se întâmplă să aveți un birou acasă unde lucrați, arta este o modalitate bună de a vă personaliza acel spațiu, pentru a vă simți mai inspirați și productivi în timp ce munciți. Încercați să încorporați în biroul dvs. tablouri de diverse dimensiuni, atât mari cât și mici. Experții de la Dovido.ro recomandă să optați pentru niște tablouri alb-negru sau tablouri în diverse culori vibrante.

Pentru bucătărie

În ceea ce privește bucătăria, este recomandat să optați pentru tablouri de dimensiuni reduse, care să nu încarce spațiul. Puteți alege un tablou de tip poster cu un citat amuzant sau pozitiv, care să vă facă să zâmbiți ori de câte ori îl vedeți.

Pentru dormitor

Cel mai bun loc unde puteți agăța un tablou în dormitor este deasupra patului. Încercați să alegeți tablouri de dimensiuni mari care să fie în tonuri calde, liniștitoare. Puteți opta pentru lucrări de artă abstracte sau peisaje din natură.

Pentru sufragerie

Pentru camera de zi, este o idee bună să alegeți tablouri mari, supradimensionate. Puteți opta și pentru tablouri moderne, formate din mai multe piese mari.

Pentru baie

La fel ca bucătăria, baia este locul din casă pe care adesea alegem să nu-l decorăm cu tablouri. Pentru acest spațiu, se recomandă alegerea unor piese de artă senine, luminoase. Puteți alege un tablou format din două piese mici pe care să le plasați deasupra toaletei, căzii (dacă aveți una) sau deasupra cârligelor pentru prosoape.

Ce putem spune pe final este faptul că nu există „tabloul perfect” pentru casa dvs. Acest lucru depinde doar de preferințele personale. Singurul aspect important de care trebuie să țineți cont atunci când selectați un tablou este alegerea unei lucrări care să reflecte vârsta locuinței dvs. și stilul decorativ și culorile pe care le aveți în camere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO