(P) Cum alegi cel mai eficient dezinfectant pentru mâini? Criterii de care să ții cont

(P) Cum alegi cel mai eficient dezinfectant pentru mâini? Criterii de care să ții cont

În ziua de astăzi prezenta bacteriilor și a virusurilor pe suprafața diferitelor obiecte este frecvent depistată.

 

Așa că igiena mâinilor este un aspect important, de care cu toții ar trebui să ținem cont. Iar pentru a-ți proteja cât mai bine sănătatea, este necesar să urmezi câteva măsuri preventive, cum ar fi folosirea dezinfectanților pentru mâini. Poți folosi un astfel de produs oriunde, pentru a-ți dezinfecta mâinile, mai ales în locurile în care nu ai acces la apă și săpun. Însă, înainte de alege un dezinfectant pentru mâini, ar trebui să ții cont de câteva criterii de bază, pentru a achiziționa cel mai bun produs.


Dezinfectantul lichid sau gel?


Pe piață există mai multe tipuri de dezinfectanți de mâini, disponibili în diferite forme: lichid, gel sau spumă. În general, specialiștii recomandă folosirea dezinfectantului de mâini sub formă de gel, deoarece oferă o acoperire eficientă a pielii și reduce risipa, dar și vărsările accidentale, care sunt foarte des întâlnite în cazul dezinfectanților lichizi. În schimb, dezinfectantul de tip spumă este mai rar folosit, și este disponibil doar la dozatoarele speciale, prețul său fiind unul mai ridicat.


Ce ingrediente trebuie să conțină un dezinfectant de mâini


Conform OMS, dezinfectanții pentru mâini ar trebui să conțină între 50 și 70% alcool. Așa că atunci când alegi un gel dezinfectant pentru mâini, ar trebui să verifici pe eticheta acestuia dacă produsul conține cantitatea corespunzătoare de alcool, astfel încât să fie eficient în distrugerea bacteriilor și a virusurilor. Uneori, pe eticheta dezinfectanților pentru mâini este menționat termenul „alcool”, însă acest ingredient se referă, de fapt, la etanol, care este cunoscut și sub numele de alcool etilic sau alcool izopropilic.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

În general, dezinfectanții de mâini pe bază de alcool izopropilic sunt mai ieftini, deoarece este vorba despre un alcool sintetic. De asemenea, acest tip de dezinfectant are de obicei un miros mai înțepător și poate avea efecte dăunătoare asupra pielii, cauzând iritații.

Așa că cel mai bine ar fi să alegi un dezinfectant pentru mâini, pe bază de alcool etilic. Studiile au dovedit că acesta este mult mai prietenos cu pielea, iar mirosul său este mai discret.

Pe lista ingredientelor folosite pentru dezinfectanții de mâini se află și alte substanțe: apă, peroxid de hidrogen, cunoscut sub denumirea de apă oxigenată, dar și glicerină. În cazul dezinfectanților, apa și glicerina au rolul de a dilua alcoolul și de a-l menține mai mult pe mâini, astfel încât acesta să acționeze eficient.


Evită dezinfectanții care conțin Metanol sau Triclosan


Atunci când alegi un dezinfectant pentru mâini nu uita să verifici cu atenție lista de ingrediente. În cazul în care produsul ales conține Metanol sau Triclosan, ar trebui să eviți achiziționarea unui astfel de dezinfectant. Specialiștii de la US FDA au interzis comercializarea dezinfectanților de mâini, pe bază de metanol, deoarece această substanță poate deveni toxică, dacă este absorbită în piele. Metanolul poate cauza efecte adverse destul de grave, precum alergii, iritații, sau chiar scăderea acuității vizuale.

Și dezinfectanții care conțin Triclosan, un catalizator profilic pentru bacteriile rezistente la antibiotice, pot fi periculoși pentru sănătatea noastră. Studiile au dovedit că Triclosanul poate afecta celulele creierului, sau poate provoca dezechilibre hormonale.


Evită dezinfectanții cu parfum puternic


Un alt lucru important de care trebuie să ții cont este faptul că dezinfectanții care au un parfum puternic pot fi periculoși pentru organismul uman. În general, componentele aromatice au în componența lor diferite substanțe toxice, precum ftalații, care pot afecta funcționarea sistemului endocrin. De asemenea, anumite substanțe aromatice pot provoca dermatite, alergii sau tulburări ale sistemului digestiv.


Cum se aplică corect un dezinfectant de mâini

 

Modul în care aplici dezinfectantul de mâini este un alt aspect important, pe care nu ar trebui să îl ignori. Cei mai buni dezinfectanți de mâini au un tip de acțiune de aproximativ 30 de secunde, însă, un dezinfectant poate fi eficient doar dacă este distribuit corect pe toată suprafața palmelor, a degetelor și a încheieturilor. După aplicarea unei cantități suficiente de gel dezinfectant, mâinile, degetele și încheieturile trebuie frecate până la uscare completă.

Așadar, acestea sunt aspectele principale de care trebuie să ții cont atunci când alegi un dezinfectant pentru mâini. De asemenea, este recomandat ca atunci când alegi un produs dezinfectant, să verifici dacă acesta este avizat de Ministerul Sănătății de România – Comisia Biocide. Un astfel de aviz confirmă faptul că produsul a fost testat și certificat conform normelor în vigoare.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Au început înscrierile pentru cursurile de IT gratuite dezvoltate de Digital Stack în cadrul Atelierului de Șanse
(P) Au început înscrierile pentru cursurile de IT gratuite dezvoltate de Digital Stack în cadrul Atelierului de Șanse

Atelierul de Șanse revine și în 2024 cu o serie diversă de cursuri și workshopuri de IT gratuite realizate de Digital Stack.

(P) Ghidul complet al articolelor de pescuit pentru începători
(P) Ghidul complet al articolelor de pescuit pentru începători

Pășirea în lumea pescuitului poate fi la fel de entuziasmantă cât este de intimidantă pentru începători.

(P) Nu rata aceste oportunități când ești student
(P) Nu rata aceste oportunități când ești student

Sunt mai multe oportunități care se ivesc de obicei atunci când ești student, de aceea este important să profiți de toate aceste oportunități.

 

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.