(P) Cum să fim atenți la obiceiurile care duc la epuizare emoțională
Ți s-a întâmplat în ultimul timp să simți că al tău corp este complet sărăcit de energie? Sau poate că încărcătura emoțională pe care ești nevoit să o duci de unul singur devine din ce în ce mai copleșitoare?
Simptomele de epuizare emoțională cauzate de expunerea la stresul cronic se somatizează într-o varietate de moduri. Iată câteva dintre ele care îți pot da de gândit:
· Tipar neregulat de somn: dificultatea de a adormi din pricina stării de neliniște/agitație; anxietatea îngreunând procesul, ținându-te treaz într-o hiperactivitate mintală (ce vei face mâine, cum vei rezolva o problemă care te preocupă intens, cum îi vei explica cuiva prin ce treci etc.)
sau persistența somnului excesiv: stare constantă de oboseală ce nu trece după o lungă perioadă de odihnă sau în urma suficientelor ore dormite
· Dificultăți de concentrare: poți simți adesea că îți este greu să te concentrezi asupra sarcinilor comune sau să iei decizii importante
· Slăbiciune musculară: existența unui tonus muscular scăzut, a unei lentori evidente în realizarea sarcinilor zilnice
· Simptome gastrointestinale: modificarea obiceiurilor alimentare, supraalimentarea (mâncatul compulsiv), pierderea poftei de mâncare (săritul peste mese) sau senzația de “piatră în stomac”
· Sentiment constant de neliniște: imposibilitatea de relaxare, senzație de “nod în gât”, presiune resimțită în piept, tensiune, transpirație, creștere a ritmului cardiac
· Simptome somatice generale: dureri frecvente de cap, de spate, senzație de greutate în extremități, dureri musculare
· Simptome somatice genitale: pierderea libidoului sau diferite tulburări menstruale pot fi modificate odată instalată epuizarea emoțională
Toate cele enumerate anterior nu fac neapărat obiectul unei patologii, ci mai degrabă te ajută să identifici felul în care corpul tău reacționează atunci când îl supui la o încărcătură emoțională prelungită.
Dacă te regăsești câtuși de puțin în simptomatologia descrisă de către noi, ia o pauză și gândește-te că mintea și corpul tău doresc să îți transmită un mesaj de alertă pe care poate că l-ai ignorat, îngropându-l în fluxul și refluxul gândurilor cotidiene!
Așadar, este timpul să iei atitudine și să faci o schimbare! Alături de un psiholog online poți evalua și înțelege în detaliu care sunt factorii declanșatori ai epuizării emoționale, dar și nivelul la care aceasta se manifestă și te afectează. Urmează să stabiliți de comun acord un plan de intervenție prin care să poți să-ți explorezi gândurile distorsionate și autodistructive, să deprinzi strategii cu ajutorul cărora vei gestiona într-un mod adaptativ stresul, îmbunătățindu-ți obiceiurile și comportamentele sănătoase.
Devino mai rezilient și bucură-te de sprijinul emoțional de care mintea ta are nevoie programând o primă ședință de terapie!
Te loghezi și evoluezi cu platforma online de psihologi!
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.