Tot mai mulți proprietari refuză să mai închirieze străinilor, după episodul refugiaților ucraineni. Ce spune un psiholog
Cu un număr tot mai mare de cetățeni veniţi din alte ţări la noi, proprietarii de locuinţe ar trebui să se bucure că au clienți. Şi totuşi, în mod ciudat, în ultimele luni lucrurile stau exact pe dos.
Pe site-urile de specialitate unele anunțuri de închiriere, precizează că nu sunt acceptaţi străini. În cazul refugiaților ucraineni, explicația ar fi ca autorităţile au întârziat plățile. Pe de altă parte, spun sociologii, românii trebuie să învețe să fie mai toleranți cu cei veniți să muncească și să studieze la noi.
Pe site-urile de specialitate, un apartament cu două camere din Sectorul 3 al Capitalei nu se închiriază cetățenilor străini și este interzis subînchiriatul. La fel se întâmplă și cu o garsonieră din Sectorul 4. Aici, proprietarul nu vrea nici studenţi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt doar câteva dintre cerințele care apar tot mai des în ultima vreme. Agenții imobiliari susțin că proprietarii își doresc chiriași care să rămână în locuință pentru o perioadă mai lungă de timp, ca să nu renoveze des.
Alexandru Bucur, agent imobiliar: „Soluția optimă pentru un proprietar este un chiriaș care să stea de la 3-5 ani în sus, adică ei întotdeauna când faci un schimb de chiriași , un proprietar are o cheltuială, fie că e vorba de o curățenie, fie că trebuie văruit, renovat , schimbat mobilierul, retușat anumite daune. Întotdeauna este și o perioadă în care apartamentul stă neînchiriat”.
Situație specială, la Constanța
Şi în cazul refugiații ucraineni proprietarii sunt ceva mai rezervați. În Constanța, de exemplu, în toamna anului trecut, pentru 20.000 de ucraineni statul acoperea cheltuielile de cazare fără condiţii. Acum statul mai suportă cazarea doar pentru patru luni și continua să facă asta numai dacă beneficiarii se angajează. Proprietarii apartamentelor spun că nu mai este rentabil să le închirieze ucrainenilor.
Proprietar apartament: „Sincer, nu mai avem niciun interes să-i ținem. Au termen de eliberare apartamente luna asta, 15 mai, preferăm să închiriem pe sezonul estival, ca să nu mai avem probleme.”
Nadia Mihalcea, expert imobiliar: „În perioada verii, proprietarii închiriază turiștilor, pentru că aduc venituri mult mai mari.”
De la începutul lunii mai, autoritățile române vor acorda cetățenilor ucraineni 750 de lei pentru o persoană care locuiește sigură și 2.000 de lei pentru o familie, bani necesari pentru a acoperi cheltuielile de cazare. Pentru mâncare, statul român va acorda lunar 600 de lei pentru fiecare persoană.
Evitați sunt și muncitorii veniţi din Asia. Și asta, pentru că, spun agenții imobiliari, locuiesc mai mulți într-o locuință închiriată de unul dintre ei.
Gelu Duminică, sociolog: „România va fi din ce în ce mai diversă și minoritățile și etniile vor fi din ce în ce mai multe și mai prezente în spațiul românesc, mai ales în condițiile în care România are nevoie de aproximativ un milion de noi lucrători. Noi trebui să învățăm să îi respectăm așa cum cerem ca ei să ne respecte pe noi, așa cum noi facem, când le refuzăm să închiriem, nu este doar o formă de ilegalitate, ci arătăm urâţenia urii. Pentru că noi le oferim oamenilor ură, îi ducem în zona de îngrădire a unui drept.”
Din 2001, țara noastră a adoptat o lege antidiscriminare care interzice astfel de comportamente. În România, lucrează aproximativ 200.000 de muncitori din alte țări, în special din Asia.