(P) Cele mai frecvente probleme ale pielii și cum să le tratezi

promo

Rolul principal al pielii este acela de a proteja organismul de factorii de mediu dăunători.

Ea acționează ca o barieră, însă, pentru a-și putea îndeplini funcția, are nevoie, la rândul ei, de protecție.

O rutină eficientă de îngrijire și un stil de viață sănătos sunt esențiale pentru ca pielea să-și mențină sănătatea. Există totuși unele probleme ale pielii care sunt mai frecvente și care pot necesita îngrijiri speciale. Fie că e vorba despre un tratament pentru dermatita seboreica, o rutină adaptată pentru prevenirea eczemelor, produse cosmetice pentru gestionarea acneei sau o crema pentru tratarea vergeturilor, este important să poți să identifici simptomele celor mai comune probleme cutanate și să iei măsurile corecte pentru vindecarea lor.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre cele mai frecvente probleme ale pielii și soluții pentru tratarea lor:

Acneea

Una dintre cele mai cunoscute probleme ale pielii este acneea. Deși este mai frecventă în rândul adolescenților, din cauza fluctuațiilor hormonale prin care trec în această perioadă, acneea poate apărea la orice vârstă. Erupțiile acneice se dezvoltă când foliculii de păr și glanda sebacee însoțitoare sunt blocate sau inflamate. Acest lucru se întâmplă când producția de sebum este prea mare și excesul de ulei, împreună cu celulele moarte ale pielii, formează un „dop“.

Citește și
Scandal la Euro 2024. Ce înseamnă gestul pe care l-a făcut eroul turcilor în meciul cu Austria

Acneea se manifestă sub formă de comedoane (puncte negre și puncte albe), papule și pustule, în principal pe față, gât, piept și spate.

Acneea poate fi declanșată de modificări hormonale, o producție excesivă de ulei, bacterii, dar una dintre cauze poate fi și genetica.

Retinoizii, acidul salicilic și alfa-hidroxi acizii sunt ingrediente care pot ajuta la reducerea erupțiilor acneice. De asemenea, utilizarea de produse noncomedogenice (care nu înfundă porii), curățarea corectă a tenului și respectarea rutinei de îngrijire sunt pași care pot ajuta la gestionarea acneei.

Eczema

Eczema este o afecțiune cronică caracterizată prin piele uscată și foarte pruriginoasă (cu mâncărimi). Nevoia de grataj (scărpinat) este foarte mare în timpul unei „erupții“. Eczema este de mai multe tipuri, însă principalele simptome sunt eritemul (roșeața), edemul (umflături) și pruritul (mâncărimea excesivă). Eczema apare mai ales pe față și mâini și poate varia în severitate.

Această afecțiune cutanată poate fi declanșată de factori genetici, iritanți, alergeni și stres. Până în prezent, nu a fost identificată o cauză exactă pentru eczemă.

Tratamentul eczemei presupune folosirea unor produse hidratante, a celor antiinflamatoare și calmante - pentru a reduce inflamația și mâncărimea.

De asemenea, identificarea și evitarea factorilor declanșatori, cum ar fi anumite săpunuri, țesături și alimente, pot preveni erupțiile.

Dermatita seboreică

Dermatita seboreică este o afecțiune comună a pielii care provoacă pete solzoase, roșeață și mătreață. Aceasta afectează zonele în care numărul glandelor sebacee este mai mare, cum ar fi scalpul, fața și partea superioară a pieptului.

Cauza exactă este necunoscută, dar potențialii factori declanșatori sunt o ciupercă numită Malassezia furfur, care se află pe pielea tuturor oamenilor, dar în cazul unora se dezvoltă mai mult, schimbările hormonale și genetica.

Pentru tratarea dermatitei seboreice sunt recomandate produsele cosmetice care contribuie la reducerea activității glandelor sebacee, diminuarea inflamației și reducerea pruritului. Produsele care au acțiune antifungică pot încetini dezvoltarea ciupercii Malassezia furfur.

În plus, o rutină eficientă de îngrijire a pielii poate ajuta la menținerea simptomelor sub control.

Vergeturile

Vergeturile sunt striații lungi și înguste care apar pe piele atunci când aceasta este întinsă prea repede. Acestea apar frecvent în timpul sarcinii, în perioada pubertății, când are loc o creștere rapidă, dar și în perioadele cu fluctuații de greutate (o pierdere rapidă în greutate).

Vergeturile sunt cauzate de întinderea bruscă a pielii, care duce la ruperea fibrelor de colagen și elastină.

Pentru tratarea acestora, sunt recomandate cremele care conțin acid hialuronic, retinoizi, extract de alge brune și extract de Centella Asiatica. Acestea pot sprijini producția de elastină și colagen și ajută astfel la îmbunătățirea aspectului vergeturilor.

Pielea are nevoie de îngrijire constantă și, atunci când se confruntă cu probleme specifice, rutina trebuie adaptată nevoilor sale. Printr-un stil de viață echilibrat și cu ajutorul unor produse cosmetice eficiente, pielea își poate menține sănătatea și poate astfel să-și îndeplinească rolul, acela de a proteja organismul împotriva factorilor de mediu dăunători.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Reacția germanilor după ce au văzut cum a lăsat România vestiarul de la Munchen
GALERIE FOTO Reacția germanilor după ce au văzut cum a lăsat România vestiarul de la Munchen

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Cum să obții corect și în timp util compensații pentru zborurile tale
(P) Cum să obții corect și în timp util compensații pentru zborurile tale

Călătoriile cu avionul sunt adesea pline de neprevăzut, iar întârzierile sau anulările pot cauza disconfort major. Din fericire, există reglementări care protejează drepturile pasagerilor și asigură compensarea în astfel de situații.

 

(P) Ce laptop de gaming să alegi în 2024?
(P) Ce laptop de gaming să alegi în 2024?

ASUS este unul dintre cei mai renumiți producători de laptopuri, oferind o gamă variată de modele care se potrivesc diferitelor nevoi și bugete.

(P) Kaufland România se alătură Adăpostului Speranța: peste 500 porții de mâncare, gătite pentru câinii din adăpost
(P) Kaufland România se alătură Adăpostului Speranța: peste 500 porții de mâncare, gătite pentru câinii din adăpost

Kaufland România se alătură Fundației Adăpostul Speranța, pentru ajutorarea câinilor fără stăpân și susținerea adopțiilor responsabile.

Recomandări
Ministrul Educaţiei, prima decizie după anunțarea rezultatelor la Evaluarea Națională. Măsura care îi vizează pe elevi
Ministrul Educaţiei, prima decizie după anunțarea rezultatelor la Evaluarea Națională. Măsura care îi vizează pe elevi

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunțat, miercuri, că ministerul de resort plănuieşte ca evaluarea digitală şi unitară să se facă digital şi la evaluările din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.

Atenționare de călătorie pentru turiștii care vor să meargă în Grecia. Avertismentul emis de MAE
Atenționare de călătorie pentru turiștii care vor să meargă în Grecia. Avertismentul emis de MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia că potrivit Serviciului elen de Meteorologie, în data de 3 iulie, se vor înregistra temperaturi foarte ridicate.  

Valea Oltului va fi închisă timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Valea Oltului va fi închisă timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti

Circulaţia pe Valea Oltului va fi închisă între 8 iulie şi 9 august, pe perioada zilei, pentru lucrări la autostrada Sibiu - Piteşti, a anunţat, miercuri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă.