(P) Când este indicată kinetoterapia și care sunt cele mai importante beneficii ale acesteia

p
Freepik

Kinetoterapia este o formă de terapie prin mișcare. Este utilizată în scopul recuperării sau îmbunătățirii sănătății și mobilității unor segmente ale corpului afectate după o boală sau accidentare.

Această formă de terapie se bazează pe principiul că mișcarea este esențială pentru menținerea și îmbunătățirea funcționalității corpului uman. Mai multe despre indicațiile și beneficiile kinetoterapiei vei afla mai jos.

Tipuri de kinetoterapie

În funcție de rolul ei și de categoriile de pacienți cărora li se adresează, se pot distinge mai multe tipuri de kinetoterapie. Printre acestea se numără:

  • kinetoterapia profilactică - este utilizată pentru a preveni apariția unor probleme de sănătate legate de sistemul locomotor; ea se poate concentra pe diverse aspecte, de la postură și ergonomie, până la exerciții de întărire a musculaturii sau de flexibilitate;
  • kinetoterapia de recuperare - este esențială după un traumatism, o intervenție chirurgicală sau o afecțiune și are ca scop redarea mobilității, forței și coordonării, contribuind la accelerarea procesului de vindecare și la îmbunătățirea calității vieții pacienților;
  • kinetoterapia curativă - este utilizată ca tratament complementar pentru diverse afecțiuni medicale;
  • kinetoterapia pediatrică - se concentrează pe copiii cu afecțiuni ortopedice, ale coloanei vertebrale sau boli neurologice.
Când este indicat să se apeleze la kinetoterapie?

Dincolo de rolul ei profilactic, kinetoterapia poate fi indicată într-o serie de situații, fiind adesea recomandată de medici pentru recuperarea după intervenții chirurgicale, tratamentul afecțiunilor cronice, reabilitarea după accidente vasculare cerebrale, tratamentul leziunilor sportive sau al durerilor de spate cronice. Aceasta este eficientă în tratarea unei game variate de afecțiuni, printre care se numără leziuni ale ligamentului, leziuni ale tendonului lui Ahile, diverse leziuni ligamentare, traumatisme la nivelul membrelor superioare sau inferioare și afecțiuni ale coloanei vertebrale.

Pe lângă aceste afecțiuni, kinetoterapia joacă un rol crucial în gestionarea și ameliorarea simptomelor în cazul unei game largi de afecțiuni, de la tulburări reumatologice și metabolice la diverse afecțiuni neurologice, boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii sau traumatisme sportive.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

După cum se poate vedea din cele de mai sus, motivele pentru care ai putea avea nevoie de servicii de kinetoterapie în Brașov sunt numeroase și diverse.

Beneficiile kinetoterapiei

Kinetoterapia reprezintă o metodă terapeutică esențială care aduce o serie variată de beneficii, având un rol important atât în recuperarea medicală, cât și în menținerea sănătății generale. Printre cele mai importante beneficii ale kinetoterapiei se numără:

  • reducerea durerii - kinetoterapia poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare, articulare, de spate și a celor provocate de diverse afecțiuni;
  • îmbunătățirea mobilității articulare - exercițiile fizice și tehnicile folosite în kinetoterapie ajută la creșterea gamei de mișcare la nivelul articulațiilor;
  • creșterea forței musculare - un program personalizat de kinetoterapie duce la tonifierea musculară și la creșterea forței generale;
  • îmbunătățirea echilibrului și coordonării - kinetoterapia poate fi de ajutor în problemele de echilibru și coordonare, fiind utilă pentru prevenirea căderilor la vârstnici sau pentru sportivi;
  • corectarea posturii - postura incorectă poate duce la dureri și afecțiuni ale coloanei vertebrale; kinetoterapia ajută la corectarea posturii și la prevenirea acestor probleme;
  • prevenirea unor afecțiuni musculoscheletale: kinetoterapia profilactică este o modalitate eficientă de a preveni apariția accidentărilor, a bolilor sau a altor probleme care pot afecta sistemul locomotor;
  • menținerea sănătății generale: kinetoterapia ajută la menținerea mobilității, a forței musculare și a unei stări generale de bine.

Pe lângă beneficiile fizice, kinetoterapia poate avea și efecte pozitive asupra sănătății mentale, contribuind la reducerea stresului, la îmbunătățirea calității somnului și la creșterea nivelului de energie.

Kinetoterapia este o modalitate sigură și eficientă de a-ți îmbunătăți sănătatea generală și bunăstarea. Indiferent de vârsta sau nivelul tău de condiție fizică, există un program de kinetoterapie care poate fi adaptat nevoilor tale specifice. Consultă un medic sau un kinetoterapeut pentru a afla dacă kinetoterapia este soluția potrivită pentru tine!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Câștigătorii record ai Ligii Campionilor
(P) Câștigătorii record ai Ligii Campionilor

Câștigătorii record ai Ligii Campionilor În fiecare turneu se stabilesc recorduri. Dar care cluburi au reușit să câștige cele mai multe titluri ale Ligii Campionilor?

(P) Rețete ușoare ce vor face carnea de miel să strălucească
(P) Rețete ușoare ce vor face carnea de miel să strălucească

Cum sărbătorile Pascale se apropie, acum este momentul potrivit să vă gândiți, să căutați și să alegeți rețetele potrivite pentru masa din familie.

(P) 6 lucruri de care trebuie să ții cont când alegi o florărie online
(P) 6 lucruri de care trebuie să ții cont când alegi o florărie online

În era digitală, în care timpul este prețios și confortul este la îndemână, cumpărarea de flori online a devenit o modalitate populară și practică de a încânta persoanele dragi sau de a decora propria locuință.

Recomandări
Prințul Paul, fals Cavaler de Malta, s-a revoltat în fața instanței. „A fost umilit în fața demnitarilor din toată Europa”
Prințul Paul, fals Cavaler de Malta, s-a revoltat în fața instanței. „A fost umilit în fața demnitarilor din toată Europa”

Urmărit internațional pentru o condamnare definitivă, prințul Paul al României s-a aratat revoltat în fața instanței din Malta.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.