(P) Albirea dentară: Ghid complet pentru un zâmbet strălucitor

promo

Albirea dentară a devenit o procedură estetică din ce în ce mai populară, pe măsură ce oamenii devin tot mai preocupați de aspectul lor fizic și de zâmbetul lor.

Această procedură este menită să îmbunătățească culoarea dinților, eliminând petele și decolorările. În acest articol, elaborat cu ajutorul Dr. Maghiar Sabin, cofondator al clinicii Smileway, vom explora diferitele tipuri de albire dentară, comparând albirea acasă cu albirea profesională în cabinetul stomatologic.

Vom detalia substanțele utilizate, modul în care funcționează acestea, avantajele și dezavantajele fiecărei metode și vom răspunde la cele mai frecvente întrebări despre albirea dentară.

Tipuri de albire dentară

Albirea profesională în cabinet

Citește și
Jocuri de culise la Strasbourg: Iohannis reintră în cărți pentru o funcție importantă. Alternativa în cazul unui eșec la vot al Ursulei von der Leyen

Albirea dentară profesională în cabinet este considerată cea mai eficientă și rapidă metodă de albire a dinților. Aceasta implică utilizarea unor geluri de albire cu concentrații mari de peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă, activate adesea cu ajutorul unei surse de lumină (LED, laser).

Procesul durează aproximativ 60-90 de minute și poate descide la culoare dinții cu până la opt nuanțe într-o singură ședință. Este important de menționat că albirea excesivă poate afecta negativ sănătatea dinților și nu este recomandată.

Albirea la domiciliu sub indrumarea medicului stomatolog

Această metodă implică utilizarea unor gutiere personalizate și geluri de albire cu concentrații mai mici decât cele utilizate în cabinet. Pacientul aplică gelul în gutiera și le poartă pentru o anumită perioadă de timp, de obicei între 30 de minute și câteva ore pe zi, timp de una-două săptămâni.

Este o metodă mai lentă decât albirea profesională, dar oferă avantajul confortului propriei case și un cost mai redus.

Albirea cu produse din comert

Produsele regasite in comert, includ paste de dinți, benzi de albire și geluri aplicabile cu ajutorul unor aplicatoare standard. Aceste produse au concentrații mai mici de agenți de albire și sunt disponibile fără prescripție medicală. Ele sunt ușor accesibile și mai ieftine, dar rezultatele nu consistente.In plus de asta o utilizare incorecta sau prea prelungita poate aftecta structura dintilor.

Albirea cu remedii naturale

Există și metode de albire naturale, cum ar fi utilizarea bicarbonatului de sodiu, cărbunelui activ sau uleiului de cocos. Deși acestea sunt promovate ca fiind sigure și naturale, eficacitatea lor este discutabilă și nu sunt recomandate ca principală metodă de albire.

Substanțele utilizate pentru albirea dentară

Cele mai comune substanțe utilizate pentru albirea dentară sunt peroxidul de hidrogen și peroxidul de carbamidă. Aceste substanțe funcționează prin descompunerea în oxigen activ, care pătrunde în smalț și descompune moleculele de culoare.

Peroxidul de hidrogen

Peroxidul de hidrogen este principalul ingredient activ în multe produse de albire profesională. Concentrațiile variază între 15-40%, în funcție de metoda de albire. Este foarte eficient, dar poate provoca sensibilitate dentară temporară.

Peroxidul de carbamidă

Peroxidul de carbamidă se descompune în peroxid de hidrogen și uree. Este utilizat în produsele de albire la domiciliu și are o acțiune mai lentă, ceea ce poate reduce riscul de sensibilitate dentară.

Cum funcționează albirea dentară?

Procesul de albire dentară implică aplicarea gelului pe suprafața dinților. Agenții de albire pătrund în smalț și dentină, unde reacționează cu moleculele de colorant, descompunându-le în molecule mai mici și mai puțin colorate. Acest proces poate dura între câteva minute și câteva ore, în funcție de metoda aleasă.

Avantaje și dezavantaje ale albirii dentare

Avantaje:

 • Estetică îmbunătățită: Un zâmbet mai alb poate îmbunătăți considerabil aspectul general și încrederea în sine.
 • Întinerire: Dinții mai albi sunt adesea asociați cu un aspect mai tânăr.
 • Procedură non-invazivă: Spre deosebire de alte proceduri estetice, albirea dentară este relativ simplă și non-invazivă.

Dezavantaje:

 • Sensibilitate dentară: Poate apărea în urma tratamentului, dar de obicei este temporară.
 • Costuri: Tratamentul profesional poate fi costisitor.
 • Rezultate temporare: Efectul de albire nu este permanent și poate necesita întreținere periodică.

Întrebări frecvente despre albirea dentară

 1. Albirea dentară este sigură?
  Da, albirea dentară este considerată sigură atunci când este efectuată sub supravegherea unui medic stomatolog. Produsele aprobate și metodele profesionale minimizează riscurile de sensibilitate și afectare a smalțului.
 2. Cât timp durează rezultatele albirii dentare?
  Rezultatele pot dura între câteva luni și câțiva ani, în funcție de obiceiurile de igienă orală și alimentație ale pacientului. Fumatul și consumul de băuturi colorate pot reduce durata efectelor.
 3. Ce trebuie evitat după albirea dentară?
  Este recomandat să evitați alimentele și băuturile care pot păta dinții, precum cafeaua, ceaiul, vinul roșu și sucurile colorate, timp de cel puțin 48 de ore după tratament.
 4. Poate albirea dentară să afecteze plombele sau coroanele?
  Nu, albirea dentară nu afectează materialele restaurative precum plombele, coroanele sau fațetele dentare. Totuși, acestea nu se vor albi, ceea ce poate duce la diferențe de culoare.
 5. Este albirea dentară dureroasă?
  Albirea dentară nu ar trebui să fie dureroasă. Cu toate acestea, unii pacienți pot experimenta sensibilitate temporară la frig sau cald, care de obicei dispare după câteva zile.

Albirea dentară este o metodă eficientă și sigură de a îmbunătăți aspectul zâmbetului dumneavoastră. Cu numeroase opțiuni disponibile, de la tratamente profesionale în cabinet până la produse pentru utilizare la domiciliu, este important să alegeți metoda care vi se potrivește cel mai bine.

Consultarea cu un profesionist, precum Dr. Maghiar Sabin, vă poate ajuta să luați o decizie informată și să obțineți cele mai bune rezultate posibile.

Indiferent de metoda aleasă, menținerea unei bune igiene orale și evitarea factorilor care pot cauza pete vă vor ajuta să vă păstrați zâmbetul strălucitor și sănătos pe termen lung.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) De ce este important să călătorești pentru sănătatea ta mintală?
(P) De ce este important să călătorești pentru sănătatea ta mintală?

Călătoriile sunt o modalitate de a explora noi locuri și culturi cu un impact profund asupra sănătății mintale.

(P) Activități populare cu care să pierzi timpul pe vremea caniculară, indiferent de stilul de viață
(P) Activități populare cu care să pierzi timpul pe vremea caniculară, indiferent de stilul de viață

Serile de vară caniculare ne aduc la un impas: când totul este prea cald pentru orice, ce e de făcut ca să nu te plictisești? Află aici idei de a petrece timpul.

(P) Transformă-ți bucătăria într-un spațiu de vis: sfaturi pentru modernizare și funcționalitate
(P) Transformă-ți bucătăria într-un spațiu de vis: sfaturi pentru modernizare și funcționalitate

Bucătăria este inima casei tale, un spațiu unde petreci timp prețios alături de familie și prieteni, gătind și savurând mese delicioase. Transformarea bucătăriei tale într-un spațiu de vis nu trebuie să fie complicată sau costisitoare.

Recomandări
România „fierbe” în a 10-a zi de caniculă, iar aerul a devenit irespirabil. „Fierb cum fierbe oala pe aragaz”
România „fierbe” în a 10-a zi de caniculă, iar aerul a devenit irespirabil. „Fierb cum fierbe oala pe aragaz”

Este a 10-cea zi de caniculă și vârful acestui chin. Peste dogoarea soarelui s-a suprapus un val de umezeală adus de furtuni, iar aerul a devenit irespirabil.

Premierul Marcel Ciolacu, despre amenințările Rusiei că va ataca România. ”Ce vreți, să ne laude?”
Premierul Marcel Ciolacu, despre amenințările Rusiei că va ataca România. ”Ce vreți, să ne laude?”

Marcel Ciolacu a declarat că ”Rusia nu-și permite să atace România”, iar amenințările de la televiziunea de stat moscovită fac parte din ”războiul hibrid” dus de Kremlin.

Tot mai mulți tineri vor la catedră, atrași de salariile care au crescut în ultimii ani dar și de programul mai lejer
Tot mai mulți tineri vor la catedră, atrași de salariile care au crescut în ultimii ani dar și de programul mai lejer

„Ca profesor, ai o slujbă stabilă, multe vacanțe, și chiar un salariu decent!” Asta spun candidații la examenul de titularizare, cu aproape 30% mai mulți ca în 2023.