”România, știi bine!”, ep. 53. "Războiul în direct". Cum verificăm informațiile de pe front?

×
Codul embed a fost copiat

Podcastul „România, știi bine”, realizat de echipa emisiunii ROMÂNIA, TE IUBESC!, a ajuns la episodul 53.

Toate podcast-urile ”România, știi bine!” pot fi ascultate și descărcate gratuit de pe romaniastiibine.podbean.com. 

Informațiile, fotografiile și filmările independente de pe frontul Ucrainei circulă acum cu o viteză uriașă.

Cum le verificăm, cum le publicăm și cum le explicăm?

Acesta a fost subiectul episodului 53, unde invitați au fost Marian Andrei și Rareș Năstase. 

Citește și
Paula Herlo, Romania te iubesc
”România, știi bine!”, ep. 52 cu Paula Herlo. Un primar s-a supărat pe echipa PRO TV

Cristian Leonte: Tocmai vedem un război care se poartă pe teren, din păcate, și cu victime și de-o parte și de alta, și cu oameni care își văd viețile nenorocite, dar un război care se poartă foarte foarte mult și în online. Războiul de propagandă nu este nou, doar mijloacele sunt noi. Ce s-a schimbat în ultimii ani?

Marian Andrei: Gândește-te că tehnologia, cum spuneai, de democratizare, tehnologia ne-a făcut viețile mai ușoare. Ne-a ajutat să ținem legătura cu cei dragi când sunt la distanță și în cazuri de genul acesta, în situații de catastrofă. E ceva nou pentru noi, generația mea, să vezi un război și să-l trăiești. E ca și cum ai urmări live un război. Pentru noi este primul război HD.

Cristian Leonte: De fapt, asta se întâmplă. Noi suntem obișnuți la știri să ne luăm informațiile, fie în mod direct prin munca reporterului, fie din agenții de știri, fie din declarații oficiale. Ei, se întâmplă altceva. Știrile se mută aici.

Marian Andrei: Da. De obicei, în situații de genul acesta pun telefonul deoparte, tocmai ca să nu mă distragă de la ce se întâmplă, însă îl țin lângă mine în cazul în care se întâmplă ceva grav. De vineri am început, de când a început practic invazia, sunt abonat la zeci de canale de Telegram, unele din Ucraina, altele din Rusia, altele din zone de acolo, și urmăresc constant tot ce se întâmplă acolo, în fiecare videoclip, în fiecare informație. Aici, de exemplu, a apărut pentru prima dată acea scrisoare de intenție, de aderare pe care a semnat-o președintele Ucrainei aseară și abia după o oră a început să apară pe fluxurile agențiilor de presă.

Cristian Leonte: Cine sunt cei care pun informații acolo?

Marian Andrei: Habar nu am. Pe de-o parte, cei care pun imaginile care par să se verifice sunt niște eroi, eu așa îi văd, pentru că văd comunicarea pe aceste canale în două planuri. O dată este partea rusească care încearcă să-și liniștească populația care a rămas acasă, pe când în partea Ucraineană este cumva un serviciu de informare a întregii lumi ca să vadă cât de unită este Europa în acest moment și NATO și toate țările acestea, dar pe de altă parte este și un mesaj de motivare pentru cei care au rămas în țară să se lupte, dar și pentru armată.

Cristian Leonte: Vedem pe aceste canale pe care tu le scanezi și pe care colegii noștri le difuzează în cele din urmă, vedem imagini brute ale războiului, un incident dintr-un oraș, explozia unui proiectil, urmările exploziei unui proiectil, blocuri care ard. Practic, oameni de la fața locului, militari, civili, autorități care filmează ce văd și pun instantaneu pe acest canal de comunicare, pe urmă, pe alte canale de comunicare. Cum merge lucrul la această formă de informare?

Marian Andrei: Telegram, și o să mă refer aici la Telegram, este o aplicație de chat foarte populară în zona asta, în nord mai degrabă, în nord-est, și acolo oamenii sunt pe tot felul de grupuri. Dacă tu ai filmat ceva acolo și ai pus pe un grup de Telegram, este preluat instant. După ce văd acea imagine, trebuie să mă întreb dacă, într-adevăr este din Ucraina, dacă este din Harkov, din Melitopol sau din Kiev. Și aici intervine unealta gratuită pentru toată lumea – Google Maps – cauți tot felul de puncte de referință ca să vezi într-adevăr ce există în acel oraș.

Ceea ce se vede în imagini se compară cu ceea ce se vede pe Google Maps

Marian Andrei: Chiar astăzi am văzut câteva imagini de pe canalele rusești cu un soldat rus, de exemplu, care avea o armă în mână și era undeva pe un câmp și un singur elicopter în spate. Este clar că un soldat rus nu ar fi mers pe jos undeva în câmp. Ar fi fost într-un vehicul blindat sau într-un tanc. De multe ori îți dai seama că imaginile alea sunt de la exercițiile militare pe care le-au avut în Belarus și pe care ei tot le lansează în online ca să arate că ei dețin controlul. Chiar o televiziune de știri a dat acum câteva seri, iar imaginile erau comentate de cineva înalt de la Ministerul Apărării, erau imagini dintr-un joc video și nu poți să faci așa ceva.

Informațiile sunt verificate din două sau chiar din trei surse

Marian Andrei: Noi, din fericire, avem timp de la un jurnal la altul să verificăm toate acele imagini. De multe ori, stau și eu în tensiune să știu dacă sigur imaginile sunt bune. Și verific și eu de mai mult ori, din mai multe locuri.

Informațiile neverificate sau false reprezintă un pericol foarte mare

Marian Andrei: Gândește-te puțin, de exemplu, că acum câțiva ani a avut loc o explozie la o fabrică sau la un procesator chimic, undeva în Donetsk și imaginile acelea le-am văzut de nenumărate ori la o mulțime de televiziuni. Am văzut că tot apăreau în presă și asta era adevărat că cetățenii își făceau cocktailuri molotov și apoi au apărut brusc pe diverse grupuri de Whatsapp, inclusiv de la noi din țară, imagini cu cetățeni care aruncau cu cocktailuri molotiv în tot felul de blindate și tancuri din Kiev. Mi-a luat trei minute să găsesc imaginile originale de la protestele Euromaidan din 2014.

Rareș Năstase care se află la granița de nord a vorbit despre ce se întâmplă cu oamenii care vin în țara noastră și despre cum se organizează autoritățile. Familii cu copii mici care au stat toată noaptea în vamă și au reușit să treacă în România după multe ore. Când ajung la noi în țară primesc mănuși, pături, fulare. Sunt foarte mulți voluntari, oameni cu suflet care ajută în continuare. Important este că, la intrare, există și câteva corturi care sunt încălzite.

Drama unei bunici din Kiev

Rareș Năstase a vorbit și despre o bunică din Kiev care fusese anunțată de localnicii din cartier că blocul în care statea a fost bombardat de o rachetă. Femeia a ajuns pe jos la noi în țară și își aștepta familia, inclusiv copilul, despre care spune că nu știe dacă poate să treacă granița având în vedere situația din Ucraina.

Informații, fotografii și filmări independente de pe frontul ucrainean circulă cu viteză uriașă.

Cum le verificăm, cum le publicăm, cum le explicăm: acesta este subiectul podcastului ”România, te iubesc!”. Invitați: Marian Andrei și Rareș Năstase. 
 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Alex Bogdan, gazda The Wrong Podcast – serialul de conținut online de pe VOYO
Alex Bogdan, gazda The Wrong Podcast – serialul de conținut online de pe VOYO

Alex Bogdan, gazda The Wrong Podcast – serialul de conținut online de pe VOYO

”România, știi bine!”, ep. 52 cu Paula Herlo. Un primar s-a supărat pe echipa PRO TV
”România, știi bine!”, ep. 52 cu Paula Herlo. Un primar s-a supărat pe echipa PRO TV

Podcastul ”România, știi bine”, realizat de echipa emisiunii ROMÂNIA, TE IUBESC!, a ajuns la un nou sezon, în 2022. În episodul 52, Paula Herlo a povestit ce a văzut în județul Botoșani.

Alex Bogdan, fost detectiv ”Masked Singer”, pregătește o surpriză pe Voyo: ”The Wrong Podcast”
Alex Bogdan, fost detectiv ”Masked Singer”, pregătește o surpriză pe Voyo: ”The Wrong Podcast”

Alex Bogdan, fost detectiv în cadrul emisiunii ”Masked Singer”, sezonul 2, promite o surpriză plăcută pe Voyo.ro în 2022.

”România, știi bine!”, ep. 51 cu Alex Dima și preotul Damaschin: ”De acolo vine salvarea”
”România, știi bine!”, ep. 51 cu Alex Dima și preotul Damaschin: ”De acolo vine salvarea”

Podcastul ”România, știi bine”, realizat de echipa emisiunii ROMANIA, TE IUBESC!, a ajuns la episodul 51. Alex Dima ne spune povestea adevărată a preotului Dan Damaschin, ”părintele cu 10.000 de copii”.

Recomandări
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent

Surse apropiate de primarul general al Capitalei au precizat pentru Știrile Pro TV că Nicușor Dan ar urma să-și anunțe ăn perioada următoare candidatura la Președinția României ca independent.  

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.