"Romania, te iubesc!": Capitan american, sora medicala!

×
Codul embed a fost copiat

Poate suna ciudat, dar pe brasoveanul Daniel Lovasz nu-l deranjeaza.

Dupa ce a urcat in grad in armata de peste Ocean, a facut cariera intr-o meserie la care nu s-a gindit niciodata, si este unul dintre cei 10% barbati americani care lucreaza ca sora medicala.

"Draga mama, imi cer iertare pentru tacerea indelungata dar zau ca n-am avut nimic bun de scris au trecut aproape 2 luni de cand am plecat de pe vapor si de-atunci am tot umblat peste tot.", ii scrie Daniel mamei.

Se intampla acum 12 ani. american in februarie 1996 cand a zis adio slujbei de ospatar pe un luxos vas de croaziera. A coborat la Miami cu o viza de tranzit si cateva sute de dolari in buzunar, si nu s-a mai intors pe vapor niciodata.

"Cel mai greu moment a fost a doua saptamana dupa ce-am fugit de pe vapor pentru ca imi expira viza, dormeam in masina cu inca un baiat din Brasov, Costica Axinte, in Cleveland eram intr-o masina intr-o parcare la Walmart. Eram la..in momentul de a alege sa mergem acasa sau sa mai stam", a mai adugat acesta.

Citește și
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! Copiii cu malformatii, condamnati inca din pantec
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Si a ales sa stea. In loc sa-si mai planga de mila s-a pus pe treaba.

Romanul este descurcaret asa ca a rezistat pe pozitii timp de 3 luni. Isi luase deja o masina de 700 de dolari si casa timp cateva saptamani. Apoi, timp de un an, a batut America in lung si-n lat, in cautarea norocului sau.

Din Miami la Chattanooga apoi in Cleveland, de unde a plecat in Waterloo, Iowa, si, ceva mai tarziu in Louiseville, Kentucky, Daniel Lovasz a cautat sa-si implineasca visul american. A stat, a analizat oportunitatile si convins ca acolo este locul lui, a hotarat ca trebuie sa obtina cetateania. Si asta cat mai repede.

"Cea mai usoara modalitate a fost sa intru in armata si am intrat in armata americana si am fost, de fapt, si-acum dupa 13 ani sunt capitan in armata americana, in rezerva", a mai povestit Daniel.

Facuse si in Romania armata De la mii de kilometri departare, de dincolo de oceanul Atlantic, Daniel Lovasz ii scria mamei lui. Tocmai alesese sa o ia de la capat, intr-o tara straina si mult prea indepartata.

"Nu aveam bani, nu aveam nimic, nu aveam un loc de munca, nu aveam o casa, un acoperis, am dormit in masina", declarat Daniel Lovasz.

A pasit pe pamant insa abia in America a inteles ce inseamna oastea.

Acasa, la Brasov, mama lui primea asigurari ca totul va fi bine. Fiul ratacitor, pe care nu-l mai vazuse de aproape 3 ani, ii scria cuvinte de incurajare.

Inrolarea in armata americana a fost momentul decisiv din viata lui. Nu numai ca in 3 ani si-a obtinut cetatenia atat de dorita, dar a reusit sa-si construiasca o cariera intr-o meserie la care nu s-a gandit vreodata, aceea de sora medicala, adica un fel de infirmier, doar ca in america nu exista acest termen asa ca lui i s-a spus nurse. In America, doar 10% dintre surorile medicale sunt barbati.

Nu s-a multumit doar cu banii pentru ca il mai pandea un pericol, acela de a fi trimis pe front, in Irak sau Afganistan. Asa ca, s-a pus cu burta pe carte. Absolvent de liceu industrial in Romania, Daniel s-a inscris la facultate in America, tot pe banii armatei. Si-a obtinut licenta in asistenta medicala si a continuat apoi cu masterul in aceeasi specializare. La razboi era exclus sa mai ajunga.

Intre timp, brasoveanul s-a insurat, s-a mutat in Florida si a devenit profesor la Universitate. In 2006, a trebuit sa-si urmeze sotia, medic militar, care a fost detasata la Spitalul american din Landstuhl, Germania.

Daniel Lovasz lucreaza in cercetare acum. Este apreciat pentru profesionalismul sau si pentru contributia pe care si-a adus-o la infiintarea celulei de cercetare de la Landstuhl.

Asa ca i-a cunoscut pe toti militarii romani raniti in teatrele de operatii care au trecut prin spitalul unde lucreaza. S-a simtit astfel mai aproape de tara unde nu a ezitat sa se intoarca deseori.

Casa, nevasta, copil si catel, ai crede ca visul american se opreste aici. Dar nu pentru Daniel. Gandul lui este tot timpul la Romania.

Totul e acolo. Gandul lui, viitorul si poate casa lui pe care viseaza sa o cumpere in Brasov. Acesta e visul american al unui roman prea mandru sa renunte la tara lui.



Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
"Romania, te iubesc!": Praf in ochi

Desert, nu in Africa, ci in Oltenia!  Statul a tocat o groaza de bani pe asa-zise impaduriri. Atat de multi bani, incat nimeni nu le mai tine socoteala, cat despre copaci... s-a ales praful.

Romania, te iubesc! Copiii cu malformatii, condamnati inca din pantec
Romania, te iubesc! Copiii cu malformatii, condamnati inca din pantec

Statistici ingrijoratoare arata ca, in fiecare an, in Romania sute de copii sunt abandonati in spitale. O parte dintre ei sunt parasiti de parinti deoarece sufera de boli congenitale.

Romania, te iubesc! Energia eoliana, afacere de miliarde de euro
Romania, te iubesc! Energia eoliana, afacere de miliarde de euro

In loc sa lasam vantul sa se risipeasca, sa scoatem bani din el.
Unii romani au inceput deja si s-au imbogatit din energie eoliana.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.