"Romania, te iubesc!": Capitan american, sora medicala!
Poate suna ciudat, dar pe brasoveanul Daniel Lovasz nu-l deranjeaza.
Dupa ce a urcat in grad in armata de peste Ocean, a facut cariera intr-o meserie la care nu s-a gindit niciodata, si este unul dintre cei 10% barbati americani care lucreaza ca sora medicala.
"Draga mama, imi cer iertare pentru tacerea indelungata dar zau ca n-am avut nimic bun de scris au trecut aproape 2 luni de cand am plecat de pe vapor si de-atunci am tot umblat peste tot.", ii scrie Daniel mamei.
Se intampla acum 12 ani. american in februarie 1996 cand a zis adio slujbei de ospatar pe un luxos vas de croaziera. A coborat la Miami cu o viza de tranzit si cateva sute de dolari in buzunar, si nu s-a mai intors pe vapor niciodata.
"Cel mai greu moment a fost a doua saptamana dupa ce-am fugit de pe vapor pentru ca imi expira viza, dormeam in masina cu inca un baiat din Brasov, Costica Axinte, in Cleveland eram intr-o masina intr-o parcare la Walmart. Eram la..in momentul de a alege sa mergem acasa sau sa mai stam", a mai adugat acesta.
Si a ales sa stea. In loc sa-si mai planga de mila s-a pus pe treaba.
Romanul este descurcaret asa ca a rezistat pe pozitii timp de 3 luni. Isi luase deja o masina de 700 de dolari si casa timp cateva saptamani. Apoi, timp de un an, a batut America in lung si-n lat, in cautarea norocului sau.
Din Miami la Chattanooga apoi in Cleveland, de unde a plecat in Waterloo, Iowa, si, ceva mai tarziu in Louiseville, Kentucky, Daniel Lovasz a cautat sa-si implineasca visul american. A stat, a analizat oportunitatile si convins ca acolo este locul lui, a hotarat ca trebuie sa obtina cetateania. Si asta cat mai repede.
"Cea mai usoara modalitate a fost sa intru in armata si am intrat in armata americana si am fost, de fapt, si-acum dupa 13 ani sunt capitan in armata americana, in rezerva", a mai povestit Daniel.
Facuse si in Romania armata De la mii de kilometri departare, de dincolo de oceanul Atlantic, Daniel Lovasz ii scria mamei lui. Tocmai alesese sa o ia de la capat, intr-o tara straina si mult prea indepartata.
"Nu aveam bani, nu aveam nimic, nu aveam un loc de munca, nu aveam o casa, un acoperis, am dormit in masina", declarat Daniel Lovasz.
A pasit pe pamant insa abia in America a inteles ce inseamna oastea.
Acasa, la Brasov, mama lui primea asigurari ca totul va fi bine. Fiul ratacitor, pe care nu-l mai vazuse de aproape 3 ani, ii scria cuvinte de incurajare.
Inrolarea in armata americana a fost momentul decisiv din viata lui. Nu numai ca in 3 ani si-a obtinut cetatenia atat de dorita, dar a reusit sa-si construiasca o cariera intr-o meserie la care nu s-a gandit vreodata, aceea de sora medicala, adica un fel de infirmier, doar ca in america nu exista acest termen asa ca lui i s-a spus nurse. In America, doar 10% dintre surorile medicale sunt barbati.
Nu s-a multumit doar cu banii pentru ca il mai pandea un pericol, acela de a fi trimis pe front, in Irak sau Afganistan. Asa ca, s-a pus cu burta pe carte. Absolvent de liceu industrial in Romania, Daniel s-a inscris la facultate in America, tot pe banii armatei. Si-a obtinut licenta in asistenta medicala si a continuat apoi cu masterul in aceeasi specializare. La razboi era exclus sa mai ajunga.
Intre timp, brasoveanul s-a insurat, s-a mutat in Florida si a devenit profesor la Universitate. In 2006, a trebuit sa-si urmeze sotia, medic militar, care a fost detasata la Spitalul american din Landstuhl, Germania.
Daniel Lovasz lucreaza in cercetare acum. Este apreciat pentru profesionalismul sau si pentru contributia pe care si-a adus-o la infiintarea celulei de cercetare de la Landstuhl.
Asa ca i-a cunoscut pe toti militarii romani raniti in teatrele de operatii care au trecut prin spitalul unde lucreaza. S-a simtit astfel mai aproape de tara unde nu a ezitat sa se intoarca deseori.
Casa, nevasta, copil si catel, ai crede ca visul american se opreste aici. Dar nu pentru Daniel. Gandul lui este tot timpul la Romania.
Totul e acolo. Gandul lui, viitorul si poate casa lui pe care viseaza sa o cumpere in Brasov. Acesta e visul american al unui roman prea mandru sa renunte la tara lui.