Satele care au rămas fără medici de familie. ”Până ajungem la oraș, murim”

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 17 Noiembrie 2018 18:06
Categorie: Romania, te iubesc!

A venit rândul medicilor de familie să rupă rândurile şi să populeze cabinetele Occidentului. Cel mai dramatic este în mediul rural, unde sute de mii de bolnavi au rămas ai nimănui.

În tot acest timp, mulţi dintre generaliştii noştri s-au stabilit în Franţa. Subiectul pe larg, duminică, la "România, te iubesc!"

România îşi duce bolile pe picioare. N-are dispensare, n-are medici, n-are bani, n-are de nici unele. Iar sutele de mii de oameni de la ţară se roagă pentru sănătate, pentru că la doctor n-au unde să meargă.

Pacient: ”Suntem departe de oraș și până ajungem acolo murim.

Un număr de 15.700 de doctori au plecat să vindece bolnavii altor ţări: Anglia, Spania, Germania, Irlanda şi Franţa îi vânează ca să-şi acopere deficitul de doctori. Pe unii i-am găsit în satele din Franţa, rupţi de realitățile unui sistem sanitar care i-a alungat.

Statistic, la fiecare şase ore un doctor decide să plece din ţară. Conform Eurostat, România este pe penultimul loc în Europa la numărul de medici pe cap de locuitor (276 de pacienţi/medic). Ne întrece doar Polonia.

În lipsa medicului şi a asistentului care avea ceva treabă în timpul programului, oamenii se duc la Spital la Râmnicu Sărat, cum face de altfel majoritatea bolnavilor din nordul Buzăului.

În secţii e linişte. E trecut de orele prânzului, iar forfota dimineţii e înlocuită de liniştea în care pacienţii îşi duc bolile. Pe hol întâlnim o bunică ce caută doctorul să-l roage să-i dea reţeta compensată.

A doua zi s-a externat. Cu o reţetă şi îndemnul să-şi viziteze medicul de familie peste o lună ca să ia o nouă reţetă compensată.

Maria Gavrilă, pacient: "Am dat o grămadă de bani pe medicamente."

Când nu vrea să lase lacrimile să curgă, sapă în pământ cu băţul de care îşi sprijină bătrâneţile. Am lăsat-o în faţa casei, pe banca de lemn, aşteptând zile mai bune. Noi ne-am dus să căutăm doctorul în comună. În faţa cabinetului era sala de aşteptare.

Reporter: "Când vine medicul?"

Localnic: "Joi".

Reporter: "În fiecare joi sau...?"

Localnic: "O dată da, o dată nu."

Iar "norocul" ăsta îl au toţi cei peste 1.000 de locuitori ai comunei. Altfel, ușa cabinetului e deschisă pentru toată lumea.

La România, te iubesc! vorbim despre satele abandonate de medicii care au ales să vindece bolnavii altor ţări. Pe unii i-am vizitat în cabinetele lor din Franţa, ţară care a rezolvat problema aducând medici români.

Reporter: "Care a fost marea diferenţă?"

Cosmin Mirea, medic: "Aici, medicul generalist poate să urmărească şi să facă tot pentru pacientul lui. Faptul că poţi să ai efectiv conștiința lucrului bine făcut. Ești fericit când rezolvi un caz tu, singur. Mai mult de 80 % din cazuri se rezolvă aici în acest cabinet."

Vedem ce condiţii oferă Franţa medicilor care se mută la ţară şi ce strategie au gândit că să oprească deşertificarea medicală, la România, te iubesc!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

România, te iubesc. Un munte de prostie. Emisiunea integrală, 16 septembrie 2018
România, te iubesc. Un munte de prostie. Emisiunea integrală, 16 septembrie 2018
RTI Ierusalim
Ierusalim, în așteptarea păcii. Emisiunea integrală
Minunea din Biserica Sf. Mormânt, locul sfânt al creștinilor. Mărturia unui preot
Fiecare își apără credința cu sânge, la propriu. Ce este "sindromul Ierusalim"
Ierusalim, orașul păcii, e locul în care a curs cel mai mult sânge în numele lui Dumnezeu
„Pe urmele lui Iisus”. Locul de origine al principalelor trei religii din lume
România, te iubesc! VASLUI, POLUL SĂRĂCIEI. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2019
Gabriela Crețu
Familia care a fost tot timpul la putere în Vaslui. Ce a enervat-o pe senatoarea Gabriela Creţu