România, repetentă la capitolul infrastructură înainte de Euro 2020. Primar: ”Zici că a dat nucleara aici”
Au mai rămas mai puţin de 2 ani până la Campionatul European de Fotbal 2020.
Milioane de telespectatori vor fi cu ochii pe noi şi o mare de turişti va invada Bucureştiul. Guvernul a promis autostrăzi, aeroporturi, linii de metrou şi stadioane. Dar deocamdată, proiectele sunt doar vorbe, iar Ministerul Sportului, al Turismului şi Transporturilor bat pasul pe loc. Vedeţi în ce fel, duminică, la ”România, te iubesc!”.
Septembrie 2014. Guvernul, Federaţia Română de Fotbal şi Primăria Capitalei sărbătoresc! Bucureştiul primeşte dreptul, alături de alte 12 oraşe, să organizeze Campionatul European de Fotbal 2020.
Pe lângă fotbal, vorbim aşadar de foarte mulţi bani. În dosarul de candidatură, Guvernul român a promis, până în 2020, o listă lungă de investiţii pe care toţi românii, nu numai microbiștii, le aşteaptă de ani de zile.
Florin Sari, manager de proiect FRF: ”În dosarul de candidatură, este menționată Sibiu-Piteşti, la fel ca şi drumul rapid de la Calafat la Bucureşti, drumul rapid prin Moldova.”
Mai sunt doi ani până în 2020 şi România este în urmă cu pregătirile pentru European. Rămâne de văzut dacă autorităţile vor reuşi să dribleze obstacolele din calea investiţiilor promise. Dacă vor reuşi să dea gol sau vor șuta din nou pe lângă poartă. Cert este ca în momentul de față situaţia nu este prea promiţătoare.
Aeroportul Otopeni joacă un rol crucial în organizarea Euro. Pe aici vor intra în ţară cei mai mulţi suporteri. În zilele cu meci, traficul se va dubla.
Turist spaniol: ”Cât a durat călătoria din București până aici?40 de minute. Și peste zece minute trebuie să mă urc în următorul tren.”
Acest turist spaniol crede că de aici se va urca în alt tren care să-l ducă la aeroport, cum ar fi şi normal. Nu ştie că transferul se face cu autobuzul. Îl lăsăm să se descurce singur în gară, fără niciun panou cu informaţii.
Noi mergem mai departe în Mogoşoaia. Una dintre staţiile pe traseul trenului spre aeroport şi unul dintre locurile unde s-ar putea antrena echipele la Euro. Adică unde ar putea să vină zeci de mii de suporteri.
Paul Precu, primar Mogoșoaia: ”Aduci oamenii până aici, nu e o problemă să faci drumul, dar altfel e un drum în câmp, care nu duce nicăieri şi îţi ies vorbe că de ce-ai făcut drum. Bine, că arată cum arată şi zici că a dat nucleara până aicea.”
Şeful gării ne povesteşte cu ce se confruntă turiştii străini care ajung aici.
Șef gară: ”Ca să ajungi la oraș, sunt 2 kilometri de mers pe jos. Ai o alternativă pe acolo sau prin spatele gării și mergi pe câmp. Când plouă sau ninge, e noroiul până la glezne. Vin o grămadă de turiști care vor să ajugă la Palatul Mogoșoaia. Ei cred săracii că Palatul Mogoșoaia e aici, în spatele gării.
Pe tura de noapte veniseră două englezoaice. Toată lumea, folosind GPS-ul, pe aici o ia, că e drumul cel mai rapid. E jalnic! Hai să vă spun unde ne facem noi nevoile, că n-avem nicio toaletă, noi le facem în câmp. De obicei pe aici era drumul.”
În 2020, Bucureştiul va găzdui echipe de talie internaţională, sute de mii de turişti, sportivi şi oficali străini. Este momentul nostru să strălucim, să ne bucurăm şi să arătăm tot ce putem.
Timp de 4 ani, guvernele s-au tot antrenat, au promis, au făcut tactici şi strategii şi de fiecare dată au fost prinse-n offside.
Duminică, la ora 18:00, analizăm stadiul actual al promisiunilor şi vedem cât de bine sunt pregătiţi miniştri direct responsabili de organizarea ceului mai mare eveniment sportiv din istoria recentă a României.