De la coadă pentru salamul de soia, la redescoperirea calităţii. Cât de sănătos mâncăm

×
Codul embed a fost copiat

Bucătăria românească, partea I. Bucătăria fiecărei ţări poate fi considerată o oglindă a culturii şi a nivelului de trai. În România avem mii de restaurante, iar pe mâncare cheltuim anual miliarde de euro.

Comunismul şi tranziţia ne-au făcut pe mulţi dintre noi să uităm gustul bunătăţilor puse în farfurie de strămoşii noştri. Până nu demult calitatea mâncării servite în localuri era îndoielnică. Ne-am pierdut identitatea gastronomică. În ultimii ani a apărut, însă, un nou val de bucătari şi producători locali care, cu talent, imaginaţie şi mult bun gust aduc în prezent bucatele tradiţionale.

În 2016, pentru prima oară în istorie, romanii au lăsat în restaurante, cantine şi fastfood-uri peste 10 miliarde de lei. În toată ţara avem aproape 10.000 de localuri în care se serveşte mâncare.

Sibiul, de exemplu, are mai multe restaurante pe cap de locuitor decât Amsterdamul sau Istanbulul. Stăm bine la cantitate, însă d-abia începem să redescoperim calitatea gastronomiei locale. Am avut nevoie de mai mult de un sfert de secol de când stăteam la coadă pentru salam de soia că se ne reamintim, că naţie, ce înseamnă mâncarea gustoasă.

Citește și
romania, gastronomie, obiceiuri culinare, romania te iubesc, Comme de Cherisey - 6
Restaurantele româneşti, testate de inspectorii unui important ghid gastronomic internaţional

Adrian Hadean: “Am 40 de ani. Îndeplinesc mai multe funcţii, dar mă cheamă bucătar, mi-e foarte complicat să spun de când fac meseria asta. Primul salariu ca bucătar l-am avut când aveam 19 ani”.

Ce impact crezi că a avut comunismul asupra capacităţii noastre de a aprecia gustul?

Adrian Hadean: “Cred că a avut un impact devastator, meteoritul ăla care a omorât toţi dinozaurii şi au mai rămas în viaţă doar aia care s-au transformat în păsări ne-a lovit şi pe noi. A dus la uniformizarea percepţiei asupra ceea ce înseamnă viaţă şi a ceea ce înseamnă gust. Totul era otova. Erau puţine locuri în fostul bloc sovietic unde lucrurile păreau că prosperă şi muritorii de rând nu ajungeau la ele. S-a luat totul şi s-a dat nimic sau mai rău, am ajuns să mâncăm rumeguş şi a dus clar la anihilarea capacităţii noastre de a simţi gustu”.

Cu gustul anihilat, după Revoluţie, romanii au înghiţit pe nemestecate orice venea de peste hotare. Pâinea de vatră a fost înlocuită cu cea turcească. În Capitala lumea se îmbulzea la deschiderea primelor fast-food-uri.

Am ajuns să avem câte o șormerie la fiecare intersecţie. Am trecut printr-o perioadă în care ne-am pierdut identitatea gastronomică. În tot acest timp agricultura a fost pusă pe butuci şi pieţele lăsate de izbelişte.

Serele din Oradea şi Codlea, cândva mândria horticulturii româneşti, au fost băgate în faliment de un director anchetat de DNA şi condamnat la închisoare. În 2012 cel mai mare depozit de fructe şi legume din ţara era controlat de un clan de mafioţi turci, condamnaţi şi ei la închisoare între timp.

Bucureştiul este singura capitală din Europa cu hipermaketuri în centrul oraşului. Asta în timp ce Piaţa Amzei, cea mai modernă din România după o renovare de 12 milioane de euro, stă închisă la mai bine de 7 ani de la fializarea lucrărilor. Haosul tranziţiei n-avea cum să nu-şi lase amprenta şi în farfurie.

Adrian Hadean: “Dacă te referi la consumul de masă, cred că se mănâncă mai prost decât acum 10 ani. Mâncarea pe care ţi-o cumperi tu din piaţă sau din supermarket şi pe care o găteşti, se mănâncă mai prost din cauza mai multor factori. Avem multă materie primă fără gust, pe de altă parte dintr-un motiv sau altul, lumea s-a lăsat prostită suficient de mult încât să creadă că o masă bună se face într-un sfert de oră. Dacă ai nişte ingrediente de multă calitate. Dar pentru asta trebuie să ai carnea aia bună. Trebuie să ai bani”.

Gastronomia este o carte de vizită pentru orice ţară. Gustul şi calitatea mâncării locale este o oglindă a societăţii şi al nivelului de trai. Spre deosebire de Ungaria sau Polonia, România nu are niciun restaurant în ghidurile internaţionale de profil. În 2008 autorităţile îl plăteau pe celebrul bucătar şi prezentator Antony Bourdain să filmeze un episod despre gastronomia românească. În loc să-l ajute să descopere mâncarea gustoasă de la ţară, resposabilii i-au impus ce şi cum să filmeze după mintea şi priceperea lor.

Orice s-ar întâmpla, mâncarea gustoasă rămâne însă în ADN-ul romanilor. Tocmai cu acest "sol" fertil lucrează acum un nou val de bucătari care redescoperă vechile reţete şi le aduc, cu succes, în gastronomia modernă. Reclădesc din cărămizi vechi, dar cu tehnici noi şi o nouă identitate gastronomică.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Noul val de bucătari, gata să scoată gastronomia românească în lume. Modelul oferit de Sibiu
Noul val de bucătari, gata să scoată gastronomia românească în lume. Modelul oferit de Sibiu

Bucătăria românească, partea a III-a. Sibiul a primit titlul de regiune gastronomică europeană iar din 2019 întreg judeţul se va concentra pe mâncare autentică.

Restaurantele româneşti, testate de inspectorii unui important ghid gastronomic internaţional
Restaurantele româneşti, testate de inspectorii unui important ghid gastronomic internaţional

Bucătăria românească, partea a II-a. Inspectorii unui important ghid gastronomic internaţional testează restaurantele româneşti.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.