Proiectul de 155 de milioane de euro care a provocat un dezastru ecologic. Activist: ”Ăsta este un loc al crimei”
Ce putem face cu 155 de milioane de euro, bani de la bugetul de stat, într-o ţară în care lipsesc spitale, şcoli, drumuri şi utilităţi?
Banii sunt cheltuiţi într-un proiect pe care o instanţă îl declară, ulterior, complet ilegal. Vorbim despre două hidrocentrale aproape terminate pe cursul Jiului, dar veţi vedea şi ce se întâmplă cu alte zeci de ape de munte mai mici, trase prin conducte. Tot acest dezastru ecologic este prezentat duminică, la prima emisiunea din noul sezon ”România, te iubesc!”.
Autorităţile ştiu bine cum s-a ajuns la o situaţie ruşinoasă pe Valea Jiului, pe firul râului, intre localităţile Petroşani şi Bumbești. Un proiect controversat a înaintat, deşi erau toate premisele să ajungă un eşec, cât timp nu avea toate avizele şi studiile privind impactul asupra mediului.
Cătălina Rădulescu, avocat ONG mediu: "Au fost bani publici cheltuiţi ilegal, de la început!"
La "România, Te Iubesc", mergem pe firul acestei poveşti şi discutăm cu toţi cei implicaţi. Unii au semnat documente şi astfel au permis amenajările din râu. Plus, o uriaşă tubulatură, prin munţi, pentru ca Jiul să fie tras prin conductă.
Reporter: ”S-a pus problema unui studiu adecvat de mediu, în problema aceasta?”
Ion Călinoiu, fost preşedinte CJ Gorj: ”Exclus, nu a solicitat nimeni treaba aceasta."
Adrian Nicolae David, fost preşedinte CJ Hunedoara: "Eu ca preşedinte de consiliu şi echipa care am coordonat această lucrare nu avem ce să ne reproşăm, pentru că am lucrat strict pe lege."
Beneficiarul măreţei ctitorii este Hidroelectrica, o companie de stat care a tărăgănat această investiţie vreme de un deceniu şi jumătate.
Bogdan Badea, director general Hidroelectrica: "Investiţiile Hidroelectrica sunt investiţii în energie verde, de fiecare dată, în jurul acestor obiective s-a dezvoltat zona turistică. Numai din taxe şi impozite, un milion de euro s-au dus către cele două consilii judeţene. E o investiţie importantă, vorbim de o putere de 65 de megawaţi.”
Nicio autoritate publică nu are însă tăria să taie nodul gordian: adică să ceară dezafectarea şantierelor şi refacerea râului, pe banii investitorilor, acolo unde există probleme.
Cristian Stoiculescu, cercetător: "Soluţia este inginerească. Demolare, bineînţeles."
E o frenezie a hidrocentralelor mai mari sau mai mici, care transformă albiile de rău în poteci, cât timp râurile sunt captate prin ţevi.
Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului: "E o problemă care nu ţine de Ministerul Mediului, ci de Apele Române.”
Hans Hedrich, activist de mediu: "Ăsta e un loc al crimei."