Podcast ”România, știi bine!”, ep. 66. Alex Dima, despre schimbările climatice: ”Se pare că n-o să mai avem o normalitate”
Podcastul ”România, știi bine!” a ajuns la episodul 66. Alex Dima a fost invitat pentru a discuta despre urmările schimbărilor climatice și despre cât de afectată este România de acest fenomen.
Seceta a lăsat fără culturi câmpuri întregi care hrăneau milioane de oameni.
În multe țări ale Europei, luni la rând n-a plouat, râuri au secat și a început să se pună problema unei crize a apei. În această vară, în Regatul Unit, obișnuitele ploi au dispărut.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Și România face parte din acest scenariu și începe să se confrunte serios cu lipsa apei.
Încă nu este cunoscută clar paguba în agricultură, dar până acum, sute de mii de hectare de culturi au fost calamitate în totalitate.
După întreaga vară secetoasă pe care am văzut-o în 2021, după pârjolul care a fost în toată Europa, 2022 a fost cel mai rău an.
Și după ce am văzut și atitudinea autorităților noastre față de problema apei, ne întrebăm îngirjorați ce se întâmplă mai departe.
Alex Dima: ”Greu de spus ce urmează, în practică. În teorie, știm ce ar trebui să să facem, să avem sistem de irigații, să începem să accesăm bani europeni pentru a-l pune pe picioare. Fermierii, în materialul de duminică, eu am arătat acolo, Vasile Pamfil, de exemplu, fermier de la Vrancea, a început să își facă lacuri pe propriul teren, cu greu, pentru că durează foarte mult să primească aprobări pentru un asemenea lac. Povestea că parcă ar construi un bloc, așa, îi trebuie tot felul de aprobări. Dar asta este parte din soluție. O altă soluție este să reparăm o dată pentru totdeauna canalele astea pe care le tot vedem înfundate și pline de gunoaie, și să dăm drumul la apă. Altă soluție foarte importantă și pe care trebuie de urgență să începem să s-o punem în practică, este să stocăm apă, și iarăși revenim la ce se întâmplă pe terenul acestui fermier în Vrancea.
El a început să facă acolo treabă, și mai sunt și alți fermieri. Important este să stochezi apă. Deficitul de apă din sol este undeva peste 500 de litri. Îmi spunea cercetătoarea din Germania, pe care ați văzut-o pe material, că ar trebui să plouă 5-6 luni constant, zi de zi, ploaie măruntă sau să plouă cel puțin 2 ani așa cum erau vremurile acum 15-20 de ani când aveam și iarnă și ploi și totul era în regulă. Dar să fie cel puțin 2 ani de de normalitate, ceea ce nu se va mai întâmpla. Din păcate, astea-s previziunile sumbre. Am tot discutat cu oameni și de aici, din țară și din străinătate. Se pare că n-o să mai avem o normalitate”.
Toate podcast-urile ”România, știi bine!” pot fi ascultate și descărcate gratuit de pe romaniastiibine.podbean.com.