Orașul din România în care se aplică cu succes un proiect care urmărește monitorizarea urșilor, NU uciderea lor
Vânătorii nu vor să împuște urșii care intră în zone locuite. Există din 2021 o ordonanță care permite primarilor să elimine animalele care atacă în comunitate.
Dar primarii iau decizii radicale abia când oamenii sunt omorâți sau mutilați pe viață. La Băile Tușnad, în schimb, dă rezultate un proiect care urmărește monitorizarea urșilor, nu uciderea lor.
Băile Tușnad e una dintre stațiunile de la noi care până acum doi ani a avut o mare problemă cu urșii. Primarul își amintește de cazurile nenumărate, în care animalele coborau din pădure, seară de seară, și când nu alergau turiștii, dădeau buzna în cofetăriile și magazinele de le șosea, din centrul localității.
Butyka Zsolt, primarul de la Baile Tușnad: ”Dacă a ajuns un urs în bloc la etajul 1, nu mi se pare normal. La grădiniță părinții și copiii stăteau în interior, că afară era ursul.”
Edilul vorbește la timpul trecut, pentru că la Tușnad funcționează un proiect pilot, de succes, în managementul urșilor. Un proiect în care edilul a pus la aceeași masă și vânătorii și WWF România, și Universitatea de la Cluj, plus jandarmii montani, din stațiune. În plus, a angajat și un biolog, și în tot proiectul a fost aplicat un set de măsuri, pe mai multe paliere, dar planurile locale nu au exclus nici uciderea urșilor agresivi.
Butyka Zsolt, primarul localității Băile Tușnad: ”La acest moment suntem la peste 25 de relocări și avem și două eutanasieri.”
Cristian Papp, reprezentant WWF România: ”Am vrut să arătăm că se poate asigura și un altfel de management al ursului, decât ce se promovează de ani de zile la noi.”
Din zeci de urși câți trăiesc în pădurile din zonă, au montat gulere la cei 5, care deveniseră urși gunoieri și coborau în stațiune. Le-au montat sisteme GPS și au creat un perimetru virtual, în pădure. Este mai mare decât suprafața localității și la orice alertă privind intrarea în perimetrul format, jandarmii intervin la distanță de zona locuită și sperie animalul.
Cristian Papp, reprezentant WWF România: ”Am trasat aceste limite in afara localității, am lucratt cu comunitatea și pentru managementul deșeurilor.”
Și în timp ce proiectul de la Băile Tușnad începe să dea roade, multe alte stațiuni de la noi au probleme serioase cu urșii. La Sovata, de exemplu, turiștii se simt stresați de alertele repetate, primite pe telefon. Sunt chiar și câte două trei, pe seară.
O situație similară este și la Slănic Moldova, în județul Bacău, acolo unde stațiunea beneficiază de un număr record de ursoaice cu pui.
Gheorge Baciu, primar Slănic Moldova: ”Avem o ursoaică cu 3 pui, una cu 3, alta cu 3 și doi masculi mari.”
Edilul a încercat relocarea urșilor, a adus o capcană și chiar a prins una dintre ursoaice, cu 3 pui. Doar că relocarea a avut loc la nici 20 de kilometri distanță, și în 12 ore, femela și ursuleții au fost înapoi.
Gheorge Baciu, primar Slănic Moldova: ”Am relocat-o la 14 kilometri, la capătul fondului de vânătoare și ea s-a întors.”
Mihai Pop, specialist carnivore mari: ”Americanii nu recomandă nicio relocare sub 100 de kilometri”.
Gheorge Baciu, primar Slănic Moldova: ”Ea s-a născut în captivitate, acum 6 ani, pe atunci nici nu era legislație pe relocare și ea a crescut aici.”
Mihai Pop, specialist carnivore mari: ”Relocarea funcționează la 10-15% dintre situații și aici iar o problema de sistem, statul nu are studii uite, poți reloca acolo sau dincolo, nu s-au făcut.”
Specialiștii în comportamentul ursului brun explică și de ce crește numărul ursoaicelor cu pui, în localitățile de la noi.
Leonard Berezcky, expert în carnivore mari: ”Se simt protejate, cu puii, știu că urșii mari nu vin.”
Primarul Slănicului a comandat cutii metalice, cu care sunt acoperite toate pubelele de la hotelurile și pensiunile din stațiune. Însă bugetul local nu a permis deocamdată și achiziția de carcase și pentru tomberoanele de la blocuri, acolo unde au festin, urșii.
În 2021 fostul ministru al Mediului a dat o ordonanță 81, prin care primarii pot decide, pe loc, în baza unui raport de evaluare, uciderea unui urs problemă.
Situația din teren arată că în foarte puține cazuri primarii iau această decizie, iar uciderea se poate face doar la momentul întrunirii comisiei.
Adrian Titianu, inginer Romsilva: ”Conform OUG-ului 81, când ursul ăla deranjează, se poate împușca fără niciun fel de probleme nici pe intervenție, nici pe prevenția, este pe prevederile OUG ului 81, care spune orice urs care devine periculos. Ai cele 4 grade de interacțiune. Prima dată încerc să-l sperii, dacă vezi că nu fuge, încerc să-l capturez, să-l relochez așa, dacă continuă să vină sau devine periculos și pune în pericol membrii echipei de intervenție ai dreptul să-l împuști legal.”
Și la Dâmbovicioara și Rucăr în Argeș, oamenii erau obișnuiți cu urșii sus în munte, la stână, nu pe vale, în gospodăriile lor. Primarul de la Dâmbovicioara, de 28 de ani în funcție, spune că în ultimii 3 ani a fost ucis un singur urs în zonă, după ce a băgat în spital un tânăr cioban.
Dumitru Secăreanu, primar Dambovicioara: ”Până vine veterinarul de la 15 kilometri, jandarmul de la Câmpulung, alți 35 de km, ursul nu stă. ”
Mihai Pop, specialist în carnivore mari: ”E o problemă de sistem. Ministerul mediului a aruncat derogarea în spinarea autorităților locale.”
Sursa: Pro TV
Etichete: animale, urs, Romania te iubesc, baile tusnad,
Dată publicare:
08-09-2024 18:37