Calvarul romancelor plecate la munca in Sicilia. "Abandonate de Dumnezeu" in insula unde tacerea este lege
SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI, partea 1. A mers la munca in Italia, dar ajuns sa fie violata, cu pistolul pus la tampla, chiar de seful ei. A ramas gravida si a fost obligata sa-si paraseasca la maternitate fetita nou nascuta.
Una dintre numeroasele victime din Sicilia a acceptat sa vorbeasca la "Romania, te Iubesc" si a povestit ororile prin care a trecut. Spune ca violul a izolat-o de lume si a inchis-o intr-un univers al singuratatii si depresiei din care nu pare ca-si va reveni prea curand. Urmariti o ancheta semnata Rares Nastase.
Adapostiti in grajduri, supusi la umilinte
In comuna Vittoria din provincia Ragusa (sudul Siciliei). La adapostul si linistea campurilor pline cu sere, se deruleaza o pelicula crunta, cu orori zguduitoare. O zona agricola uriasa a devenit leaganul unei exploatari sexuale de proportii. Sute de romance par a fi prada ideala, in ferme care nu dezvolta doar productii masive de legume si fructe, ci si un val de abuzuri. Sunt intamplari groaznice despre care toata lumea stie, dar nimeni nu vorbeste oficial.
„Vrei bani, daca esti femeie, dai ... la bataie! Sunt multe cazuri in campaniile astea!", spune unul dintre cei care lucreaza aici. O forma de sclavie moderna, bazata pe frica si amenintari. prinde contur sub nasul autoritatilor siciliene si fenomenul pare de neoprit.
E duminica dimineata la Ragusa si singura Biserica ortodoxa din oras e aproape plina. Sunt romani veniti la slujba, dupa o saptamana de munca. Printre ei si Ana. I-am spus asa, pentru a ii proteja identitatea. A acceptat sa ne povesteasca imprejurarile in care a ajuns in Italia, plecata dintr-un judet din centrul Romaniei. A venit in Sicilia in 2010, impreuna cu concubinul ei. Au lasat acasa doi copii cu mama ei, cand ce au aflat ca se cauta muncitori romani in agricultura de pe insula. S-a simtit protejata, venind cu sotul, si au acceptat sa locuiasca pe camp, intr-o constructie improvizata intre sere, si sa munceasca la negru, pentru un patron italian. A crezut ca va fi in siguranta, doar ca dupa un timp, concubinul s-a reintors in tara.
"Am lucrat impreuna maxim 2 luni de zile, lui nu i-a placut, s-a intors in Romania, lasandu-ma sungura. In Campania, unde lucram eu, mai erau alte 3 fete, si alti 4 baieti. "
Cei mai multi patroni din Sicilia ii cazeaza pe romani in ferma. Le ofera magazii, grajduri si foste posturi de paza, locuri care cu greu pot fi numite adaposturi. Isi asigura astfel si paza serelor in acelasi pret tocmit pentru munca, dar, mult mai important. ii tin ascunsi pe muncitorii angajati la negru, care nu mai ies decat rar de pe plantatii. Romanii accepta conditiile rusinoase pentru ca nu platesc cazarea oferita si nici transport, fiind chiar chiar locul de munca. Oameni de la tara, izgoniti de saracia din Romania, vin in Sicilia fara sa cunoasca limba si fara un euro in buzunar, asa ca se gandesc chiar ca patronul le face un mare favor. Asta a crezut si Ana.
"Dupa ce a plecat barbatul meu acasa, inapoi, s-a intors, nenorocitul de patron unde lucram noi. A intrat peste mine intr-o noapte, purta dupa el pistol. Mi-a legat mainile la spate, se urcase pe mine cu picioarele, pe spate, mi-a pus ceva in cap, ca sa nu tip, sa nu fac galagie sa auda si ceilalti, oricum erau mai departe de mine de unde dormeam eu. Imi dezbracase hainele, iti imaginezi cum se intampla de fapt la o chestie din asta, nu imi imaginam niciodata asta, sa mi se intample mie."
„Abandonata chiar si de Dumnezeu”
In fata icoanelor, Ana spune ca nu a mai povestit decat mamei ei despre durerea care o macina. Nici concubinul nici restul familiei din Romania nu cunosc chinul prin care a trecut, cum nu stiu nici alti romani care lucreaza sau au lucrat alaturi de ea. O rusine mare, a inchis-o intr-o lume mica. Nu a spus nimanui despre viol. Femeie simpla de la tara, nu s-a destainuiti nici celorlalti romani din ferma, nici autoritatilor italiene.
"Nu intelegi ca nu aveam unde sa ma duc, nu cunoasteam pe nimeni, nu aveam niciun loc unde sa stau, unde sa ma duc sa stau pe strada? Ma acostau nenorocitii pe strada daca ma duceam, unde era sa ma duc? Eu pana la urma i-am zis ca vreau sa plec de acolo, ca nu mai vreau sa stau acolo. "
A fugit din ferma cand a aflat de adapostul unui preot catolic din Vittoria, unde s-a refugiat. Patronul a aflat rapid unde se este. A cautat-o, pentru ca Ana ramasese gravida in urma violului. "El ma tot ameninta, eu nu am stiut ca sunt insarcinata, am descoperit dupa 3 luni. Nu cunosteam pe nimeni, absolut singura eram. Eram pur si simplu abandonata macar si de Dumnezeu!"
Parintele Beniamino Saco i-a oferit adapost Anei dar si altor 4 romance aflate in aceeasi situatie. Spune ca la ferme sunt violate bulgaroaice, poloneze si alte femei din Africa, dar ca cele mai multe sunt romancele. El este cel care a anuntat autoritatile italiene despre abuzurile sexuale. „Aici la noi s-au nascut 80 copii. Si cei mai multi dintre aceti copii au fost rezultatul "distractiei" cuiva. Am vazut tragedia unor fete care au fost nevoite sa se descurce gravide si apoi sa-si lase copiii in spitale."
Ana povesteste ca italianul continua sa o ameninte. „Sa nu spun la nimeni, ca el de fapt avea familie, avea copii acasa, umbla dupa mine prin Vittoria. Imi trimitea mesaje sa fiu atenta sa nu spun la nimeni tot ce s-a intamplat, ca ma omoara ma ameninta. Eu ce sa fac, fiind singura, neavand la cine sa apelez, mi-a fost frica sa vorbesc. Eu am dus sarcina pana la capat, am nascut la Vittoria, si tot el mi-a spus ca sa las copilul in spital. Sa lasam copilul in spital ca o sa vina o familie si asa. Eu nu puteam sa duc copilul in Romania, nu stiau ai mei, eu dupa aceea am vorbit cu mama despre ce s-a intamplat. Nu iti imaginezi, plangeam zi si noapte, cum este o mama cand isi lasa copilul. "
Ana a nascut o fetita. Spune ca cel care o violase a venit la spital si a discutat cu medicii. Toti i-ar fi sugerat ca e mai bine sa-si lase fetita in unitatea medicala. Tinara sustine ca cei din personalul medical i-au tinut isonul celui care o siluise. "Eu doar cand am nascut, am inchinat copilul, l-am lasat in patut, ca asa mi-au zis astia, si a trebuit sa plec, nu imi dadeau voie sa mai stau. A trebuit sa plec. Plangand l-am lasat acolo. M-am intors acasa, vezi Doamne eram tare linistita, Si nu stii cum plangeam zi si noapte. Nu ma asteptam niciodata sa mi se intample mie tampenia aceasta."
In linistea bisericii, o femeie simpla de la tara isi plange durerea si neputinta. Isi reproseaza astazi ca a cedat si a acceptat sa rupa o parte din sufletul ei, cand si-a parasit fetita in spital. Dupa doua luni de remuscari s-a intors sa o ia inapoi, dar a aflat ca legea italiana o impiedica. La 15 zile de la parasire, copilul a intrat sub tutela statului si a fost dat spre adoptie. "Sigur ca ma gandesc, tot timpul ma gandesc. Dar de vazut nu am mai vazut-o niciodata. Pur si simplu din inima mea s-a rupt.”
Patronul nu a patit nimic, fiindca femeii i-a fost teama sa-l reclame. Asa ca Ana munceste si astazi in agricultura, pentru a-si intretine cei doi copii din tara. S-a inchis in ea si numai rugaciunile la biserica o mai alina. Povestea ei coincide cu cea a altor multe romance aflate in fermele siciliene. Despre ele a vorbit si presa italiana, atunci cand parintele Dominico Saco a denuntat atrocitatile din sere.
Ragusa, capitala avorturilor
Cand spui Ragusa din Sicilia, spui agricultura intensiva. O provincie cat un judet romanesc, care de doi ani mai inseamna ceva in statisticile italiene. Din toate avorturile facute in Vittoria, 90% au fost femei de nationalitate romana. O spune chiar preotul din localitate. Provincia Ragusa e leaganul avorturilor in Italia. Sunt 3 spitale si 2 maternitati pe la care romancele trec mai des ca la biserica. Intreruperile de sarcina nu au loc doar din cauza unor patroni italieni, abuzatori. Sunt si barbati romani care cer partenerelor sa recurga la avort pentru ca vor sa le vada la munca, nu crescand copii.
Aceasta tinara a ajuns la maternitate la doar 18 ani. Are un baietel si spune ca se considera norocoasa, pentru ca sotul ei a acceptat sa-l aduca pe lume. Sustine insa ca daca sotul i-ar fi cerut sa faca avort, nu s-ar fi putut impotrivi. Pentru ea, primul copil putea insemna primul avort, si o trauma intensa. Stie povestile altor fete, colege de lucru la sere, si sustine ca nu s-ar mai incumeta sa faca un al doilea copil.
E povestea trista a multor fete simple de la tara, din satele sarace ale Moldovei. Fete care vin sa munceasca in agricultura siciliana, dar lipsa educatiei si constrangerile, le fac vulnerabile in fata propriilor parteneri dar si a patronilor care le cuceresc dar ulterior se pot dispersa usor de ele.
Problema mare intervine atunci cand tatal - patron sicilian - are acasa propria familie si nu concepe sa aiba un bastard, de pe urma unor aventuri, dincolo de celofanul serelor. Sicilienii isi aduc partenerele romance la spital, iar vointa acestora nu inseamna nimic, in situatia create. Medicii ginecologi au fost filmati pe ascuns de cativa ziaristi italieni, iar stirea a fost preluata in toata Italia.
Romanii stiu mersul atat la spital cat si la cabinetele private. Unitatile din Vittoria si Ragusa au clienti din plin. Medicii nu vor sa vorbeasca oficial despre valul de romance aflate pe listele de asteptare. Au invocat intimitatea pacientelor dar confirma numarul mare. Legislatia italiana prevede ca pentru persoanele angajate cu contract, avortul e gratis. Sunt cele mai greu de impiedicat sa renunta la idee.
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica locala sunt reticenti. Evita sa ofere explicatii privind dovezile de exploatare sexuala din spitale, si informatii privind avorturile. O explicatie ar fi ca trebuia ca inca de acum 3 ani sa anunte autoritatile de la Roma, pentru numarul urias de intreruperi. Daca faceau asta, problema ar fi ajuns la Ministerul Sanatatii, care putea cere o ancheta. E perfect legal sa faci avort la spital, dar un numar exagerat de mare ridica semne de intrebare in orice stat civilizat.
Legea siciliana a tacerii, respectata si de autoritati
Am mers la seful spitalului din Ragusa pentru explicatii. Unde am aflat neoficial realitatea trista pe care autoritatile o evita: din 450 de intreruperi de sarcina anul trecut, 104 au fost solicitate de romance. Procentul de 25% este cu atat mai mare cu cat in provincia Ragusa sunt 320 de mii de locuitori, din care doar 15 mii sunt romani.
E Omerta in toata Sicilia, din sera de legume pana la patul din spital. Sefii din unitatile medicale ar trebui sa ceara explicatii de la romancele care se prezinta la avort. Dar asa ar afla despre un abuz, si ar fi trebuit sa sesizeze constrangerile la politie si carabinieri. Or, cat timp e pus prosopul pe tambal, fenomenul avorturilor numeroase nu dezvaluie siluirile din fermele siciliene. In toata ecuatia, femeia care ramane gravida nu are nicio alternativa daca refuza sa faca avort. Chiar daca nu e amenintata cu arma, risca sa ramana pe drumuri.
Muncind la negru, nu au drepturi. Unele femei ascund sarcina pana in ultimul moment, sperand ca patronul le va ierta si va accepta copilul. Au venit sa munceasca, dar raman gravide. A fost nevoie ca un preot catolic sa sesizeze in noiembrie politia despre avorturi si femeile constranse sa renunte la copii imediat dupa nastere, ca autoritatile sa inceapa o ancheta in provincia Ragusa.
Prefectul a cerut un serviciu social special pentru romancele abuzate din sere. "Ne gandim la o noua initiativa, sa facem in zonele unde lucreaza muncitoarele romance un traseu de transport la care sa apeleze femeile dupa ce termina programul de lucru" , spune Anunzziato Varde, prefect Ragusa
Avorturile si sarcinile ascunse au devenit parte din munca in serele siciliene. Sunt sute de romance constranse sa accepte o exploatare sexuala rusinoasa. Unele sunt violate, altele obligate sa faca avort, daca raman gravide. In ambele cazuri, nu se plang, nu fac denunturi, prefera sa ascunda rusinea. Accepta umilintele patronilor, pentru a nu fi izgonite de la locul de munca, in speranta ca la un moment dat calvarul va inceta si timpul le va vindeca ranile provocate de stapanii lor…
Sursa: Pro TV
Etichete: pistol, romania, munca, exploatare, abuz, sicilia, sclavie,
Dată publicare:
20-02-2015 13:18