"Badante": oameni in putere care traiesc o viata de muribund. Viata de calvar a romancelor din Italia
O PAINE PLATITA CU LACRIMI, partea I. In vreme ce strainii ne acuza ca le luam joburile, romancele fac in Italia o munca pe care nimeni nu vrea sa o faca: cea de „badanta”.
Oficial, un million de romani traiesc in Italia: cea mai mare comunitate de imigranti din aceasta tara. Si cum italienii sunt cel mai imbatranit popor din Europa, romancele au devenit cea mai mare forta de munca in domeniul ingrijirii batranilor. Sunt mame care au ales sa-si paraseasca fii, in speranta ca le vor putea oferi un viitor. Italienii le numesc „badante”.
"Traiesti o viata care nu este a ta, traiesti viata unui muribund", isi descrie Veronica Stan ocupatia. E una dintre badante. Primele au venit in anii 90. Sunt generatia femeilor trecute de prima tinerete care au prins in tara disponibilizarile masive. Contabile si inginere ramase fara serviciu, cu soti dati si ei afara din industria de stat falimentara, s-au trezit fara un ban in buzunar, dar cu copii de tinut la scoala si facultate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Italienii prefera romancele
Romancele concureaza pe piata ingrijirii la domiciliu cu filipineze, chinezoaice, magrebiene, bulgaroaice si ucrainience. Italienii le prefera: sunt educate, majoritatea au studii postliceale si mai ales, prind italiana din zbor.
Pe strazile din Torino o intalnim pe Geta. In Romania, a fost profesoara, psiholog la o casa de copii si redactor la un radio local. Acum ingrijeste o batrana care sufera de Alzheimer. Sta langa ea zi si noapte, o ingrijeste ca pe un copil. Fiica batranei, angajatoarea Getei, povesteste ca la inceput s-a temut sa apeleze la o straina. Avusese deja doua experiente negative cu badante italiene. Dar cand a vazut-o pe Georgeta si-a dat seama ca e „o femeie puternica si vesela inainte de toate”. Iar acum, toate bunicile o indragesc.
O tara de varsta a treia
Cu o speranta medie de viata la nastere de peste 82 de ani, cu o rata a natalitatii extreme de scazuta, Italia imbatraneste vazand cu ochii. Cererea de ingrijire la domiciliu este mare si romancele extreme de cautate. Practic, nici nu-si incheie bine serviciul la un muribund, ca sunt deja arvunite pentru urmatorul.
Statisticile spun ca Italia va ajunge sa aiba nevoie de un milion si jumatate de badante sau chiar mai mult daca actuala evolutie demografica continua. Italienii nu-si permit insa sa plateasca pentru asemenea servicii salarii mari. Asa se face ca singurele care accepta sa stea zi si noapte langa un batran bolnav pentru 800-900 euro pe luna sunt imigrantele.
Viata furata
In scurta ei pauza de 2 ore, Geta ne povesteste viata ei. In ultima luna cand a lucrat in tara lua salariu 600 de lei iar intretinerea era 400. Atunci a luat cea mai grea hotarare din viata ei: sa-si paraseasca fiica si sotul, pentru bani. „Acum ca s-a nascut nepotul meu, va spun sincer asta ma darama”, spune Geta. „De el imi este cel mai dor, mi-e dor sa vad cum il invata mama lui sa vorbeasca, mi-as fi dorit in loc sa schimb scutece la batrana pe care am ingrijit-o sa schimb scutece la nepotul meu. Sunt fragmente din viata care iti sunt furate. Pentru ca inapoi timpul nu-l mai putem da. Eu n-am sa mai pot fi niciodata alaturi de fiica mea cand a nascut primul meu nepot.”
Nu se indoieste nicio clipa ca sacrificiul merita. Dar recunoaste ca viata de badanta e un calvar. La inceput, Geta plangea zi de zi. Simtea ca este sclava - proprietatea familiei care o platea. O viata de robot, inchisa in casa, singura, cu o batrana cazuta la pat, care o dispretuia. Un an si zece luni a inghitit. A obtinut o recomandare buna si agentia a plasat-o mai bine. Plimbarile scurte si intrunirile batranilor la biserica sunt oaza ei de libertate,
„Ce ai in sufletul tau nu stie nimeni niciodata, pentru ca si atunci cand esti poate cu un zambet mare pe buze, sufletul tau poate sa fie cu un gri spre negru. Asta nu le poate sti nimeni. Doar tu si Dumnezeu stii prin ce treci”, incheie Geta.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, italia, batrani, emigrare, badante,
Dată publicare:
16-05-2014 15:33