Romanii care cred ca Norvegia este locul ideal pentru copii, fata in fata cu cei care isi vad fiica 8 ore/ an. "Ajutorul statului a fost sa-mi ia copilul"

×
Codul embed a fost copiat

COPIII NORVEGIEI, PARTEA A II-A.Cate doua ore, de patru ori pe an - atat are dreptul unul dintre romanii din Norvegia sa-si vada copilul. Intalnirile au loc intr-un hotel si sunt supravegheate de un angajat de la Protectia Copilului.

Pentru parinte, este un adevarat cosmar.

Exista insa in Norvegia si romani care nu au probleme cu autoritatile, care sunt convinsi ca Norvegia este locul ideal in care iti poti creste copiii. Secretul este sa intelegi cultura din tara fiordurilor si, evident, sa respecti legile.

Dramen - un orasel aflat la in cateva zeci de kilometri de Oslo. Aici, acum sase ani, un roman a fugit de criza care-i pusese afacerile pe butuci in Romania. Ne-a cerut sa-i portejam identitatea, dar vrea ca povestea si cosmarul prin care trece in Norvegia sa fie aflate.

"Fosta mea prietena a ramas insarcinata... Am zis nu e momentul, nu avem serviciu stabil, casa...", spune el.

Citește și
Asezamantul Sfantul Leontie din Radauti
Asezamantul unde copiii isi primesc inapoi inocenta. "Unii dintre ei au vazut crime, trebuie sa le reparam sufletul"
Apropiați ai lui Donald Trump sunt de acord ca „Ucraina să ajungă sub controlul Kremlinului”, dacă Putin îndeplinește o condiție

Se intampla in 2010. Norvegia se dovedea ca nu este chiar paradisul pe care-l visa in Romania. Inca nu-si gasise de munca. Prietena a nascut o fetita. A apelat la Barnevernet, Protectia Copilului din Norvegia, pentru consiliere.

"Ei au fost foarte mirati sa ii contactez, ca, de fapt, ei te gasesc pe tine. Ei sunt la vanatoare, stii... ca si cand mieleul se infige in haita de lupi", povesteste barbatul.

"Singurul ajutor care a fost a fost sa mi-l ia. A zis cu singurul lucru cu care putem sa te ajutam e sa iti luam copilul si sa il dam la o familie", mai spune barbatul.

Reporter: Cat a durat?
Roman: Ore.
Reporter: De cand i-ai contactat?
Roman: Ore. I-am contactat. Au zis ca asa ma ajuta. Au contactat o alta familie si eu a trebuit sa accept ajutorul asta. Ca era singurul ajutor pe care il primeam. Si a trebuit sa accept pentru o perioada de timp. Le-am si zis. Daca asta e singura posibilitate, ok.

Cand credea ca lucrurile intra pe un fagas normal, Protectia Copilul a venit cu o propunere: mama si copilul sa intre impreuna intr-un centru de plasament. Au acceptat.

"Noi nu stiam ce e locul ala. Era un fel de centru la care mamele cu copil se duc in locul respectiv si au supraveghetori si pshiologi, cum ai grija de copil, cum il hranesti, cum esti tu ca mama. Noi intrasem pe rol cu Barnevernet. Si ne supravegheau sa ne ia copilul... Ei au considerat ca mama nu are posibilitatea sa aibe grija de copil. Au sunat politie si au venit si l-au luat. Si de atunci ne-au dat patru vizite pe an. Cu copilul. Copilul avea atunci cinci luni. Era mic", mai povesteste el.

Pentru Protectia Copilului, aceste cazuri urmeaza o procedura standard. Parintii sunt monitorizati o vreme de psihologi, dupa care institutia ia o decizie. Daca minorul este luat si parintii se lupta pentru intoarcerea lui in familie, monitorizarea lor continua.

Anders Henriksen, director Barnevernet: "Copilul este luat daca in familie se dovedeste o neglijenta majora. Pentru intoarcerea copilului in familie, parintii trebuie sa isi schimbe comportamentul si obiceiurile. Iar acest lucru este foarte dificil."

Au trecut mai bine de cinci ani de cand copilul i-a fost luat. Conform legii, are dreptul o data pe an sa conteste in justitie decizia prin care copilul i-a fost luat. Romanul nostru este la a patra incercare. Pana acum, fara succes.

"S-a cerut repatrierea copilului in Romania. E si normal. Copilul e roman, e tinut prizonier in tara asta. Noi suntem romani. Ce treaba au ei sa se bage intr-o problema? Ok, suntem pe teritoriul tarii tale, dar trimite catre tara lui", spune romanul.

In 2014, din 53.000 de copii intrati in atentia Barnevernet, 1.600 au fost scosi din familie si dati in plasament permanent. Teoretic, copiii nu pot fi dati in adoptie daca parintii nu sunt de acord si totusi...

Anders Henriksen, director Barnevernet: "In 2014, au fost 39 de copii care au fost dati spre adoptie in ciuda opozitiei parintilor. Sunt conditii foarte dure care duc la adoptie."

Romanul din Dramen are dreptul sa isi vada copilul de patru ori pe an, cate doua ore.

Reporter: Copilul stie cine sunteti?
Roman: Da. Ne recunoaste. Vorbim norvegiana. Mama vorbeste mai putin. Stie ca suntem mama si tata. Si ne intelegem foarte bine, chiar daca ne vedem de doar patru ori pe an, dar vizitele sunt foarte faine. Copilul simte ca noi suntem parintii.
Reporter: Si de patru ori pe an cat?
Roman: Doua ore. Opt ore pe an? Da. Da, asta e timpul dat de ei ca sa se produca o distantiere intre mine si ea. Ca ea sa nu ma mai recunoasca deloc. Asta isi doresc.

Se teme insa ca intr-o buna zi copilul sau va fi adoptat. Spune ca nu se imbata cu apa rece si nu mai spera sa castige. Dar lupta in continuare. Mama copilului s-a intors in tara, dar este si ea parte in procesul cu autoritatile norvegiene.

"E o tara buna, oamenii sunt ok. Dar fiecare are tot ce ii trebuie si nu comunica si e asa... cresti ca o planta. Mie imi lipseste, trebuie sa comunic... La inceput am crezut ca e paradis. Dar nu, e iad... E o tara depresiva. E ok financiar, dar nu mai e viata aia, nu se traieste. Ma gandesc foarte bine sa merg acasa, dar nu pot din cauza copilului. 5.000 de euro castig pe acte. Cam 3.000 in buzunar", spune romanul.

Catiga bani, dar nu are liniste. E captiv intr-o tara si intr-o cultura pe care si dupa atatia ani de trait acolo nu le intelege. Se teme ca intr-o buna zi norvegienii ar putea sa-i interzica sa-si mai vada copilul. Inainte de cazul Bodnariu, in Romania nu se stia mai nimic despre toate aceste povesti. Drama prin care trece insa familia Bodnariu a scos zeci de mii de oameni in strada, in Romania si in lume, iar presa a intors povestea pe toate partile. Majoritatea mitigurilor de sustinere au fost organizate de biserica protestanta, din care face parte si familia Bodnariu.

Abia acum, in ultima vreme, si presa din Norvegia a inceput sa vorbeasca.

Vebjorn Kroll Selbekk, ziarist: "Politia cerceteaza o violenta domestica si autoritatile trebuie lasate sa isi faca treaba. Sa speram ca familia Bodnariu se va reuni. Este o tragedie uriasa. Cinci copii minunati, i-am vazut in poze. Este o tragedie, dar in Norvegia noi nu acceptam violenta in familie. In Norvegia, prioritatea numarul unu este protejarea copilului. Au fost demonstratii de sustinere in 16 tari. Abia acum pentru noi acest caz incepe sa devina o stire, chiar o mare poveste."

Iulian Bulai este stabilit in Oslo de cativa ani. E acum invitat la radioul national sa-i lamureasca pe norvegieni ce se intampla in Romania.

Iulian Bulai: Zvonurile care ajung aici... Romanii spun ca norvegienii le confisca sau le rapesc famiilor de imigranti copiii si ca le dau homosexualilor ca ii adopte dupa primele saptamani dupa ce i-au luat din familie. Pe cand in Norvegia informatia asta te lasa pe spate, in sensul ca nu ai cum sa incepi procedurile de adoptie dupa ce ai luat un copil dintr-o familie si n-a fost decat o saptamana. doua, trei... Foarte ciudat, in sensul ca Norvegia este tara in care sa fii mama este cel mai bine. Ai o multime de masuri din partea statului. Sa fii copil aici e un paradis, in sensul ca iti pun la dispozitiei tot ca tu sa te dezvolti."

Cel mai mare mall din Norvegia. Mai bine de 11 milioane de oameni intra in fiecare an aici. Monica Eriksen este seful acestui loc. A ajuns in Norvegia acum 20 ani.

Monica Eriksen"Este o tara in care se traieste bine. Acum, datorita petrolului, Norvegia este foarte privilegiata, pentru ca, vedeti dvs, in Europa criza a izbucnit de ceva timp si predomina, iae aici nu prea am simtit-o in niciun fel."

Sotul e norvegian si au trei copii. A auzit din presa ca Protectia Copilului le-a luat sotilor Bodnariu copiii.

Monica Eriksen: "Atat cat stiti dvs stiu si eu. Deci, nu e o institutie care umbla pe strazi si intra in scoli si in case... nu, nu. In niciun caz. Au sistemele lor, dar marea majoritate o sa va spuna ce v-am spus si eu. N-am intalnit pana acum niciun caz. E prima data in 20 de ani cand aud asa ceva."

In Norvegia, programul de lucru si de viata se respecta cu sfintenie. Opt ore se lucreaza, opt ore se doarme si opt ore ai la dispozitie sa te relaxezi.

Dupa program, Monica isi ia copii de la after school. David, Charlie si Thea.

"Aici e mare diferenta intre ceea ce noi, romanii, consideram educatie buna si ceea ce norvegienii considera educatie buna. Aici e foarte important sa ii dai copilului sa faca cat mai multe activitati extrascolare, in special sportive. Norvegienii isi duc copiii la schiat de la 2 ani. Imi aduc aminte ca mama imi spunea sa am rezultate bune la scoala. Aici nu se pune problema asa. Copiii nu au note pana la liceu", explica Monica.

Si cu toate astea Monica e nemultumita de sistem de invatamant.

"Scoala e mult mai slaba. Pentru ca aici copii nu sunt stimulati la competitie. Nu au teme in weekend, nu au nimic de facut de vineri", mai spune ea.

In Norvegia se castiga bine, dar viata e scumpa. Locuiesc intr-un cartier pe un munte, langa Oslo. O casa aici costa peste un milion de euro. Sotul nu-i acasa. Lucreaza pe o platforma maritima. Cei trei copii sunt norvegieni, dar Monica ii scoleste romaneste.

 In Romania, presa a speculat faptul ca problemele familiei Bodnariu ar fi pornit de la religie, de la faptul ca Norvegia ar fi un stat secularizat, antireligios.

Reporter: E vreo problema cu religia in scoala?
monica: La ei se face o istorie a religiilor, un pic de crestinism, despre budism...
Reporter: Dar e o problema daca unul e crestin si...
Monica: Nu, nu... E libertate.

Daca Monica n-a auzit pana acum trei luni nimic despre Barnevernet, Protectia Copilului din Norvegia, Elvira Anderson lucreaza cu aceasta institutie in fiecare zi. Este medic psihiatru si la ea ajung multi copii luati de autoritati din casa parintilor.

Elvira Anderson: "Despre serviciul meu nu prea pot sa vorbesc, dar ce pot sa spun e ca am un copil nascut in Romania si crescut acolo si un copil nascut si crescut in Norvegia. Stiu, am ramas foarte surprinsa cand fiul meu care venea de la gradinita si tatal lui care este norvegian il intreba cu cati copii ti-ai impartit jucariile astazi. Mi-aduc aminte ca in Romania tata o intreba pe sora mea cu cati copii te-ai batut la gradinita..."

"Intodeauna copilul meu a fost invatat sa imparta jucariile, sa se gandeasca la altii, sa nu puna persoana lui pe prim plan", mai spune Elvira.

Spune ca si in Romania, si Norvegia, legile dupa care functioneaza protectia copilului sunt la fel.

"Legea protectiei copilului este aceeasi cu cea din Romania. Doar ca la noi nu se respecta", spune ea.

Diferit este felul in care in Norvegia copilul este tratat si privit.

"Copiii sunt indemnati sa gandeasca si sa ia decizii si din proprie initiativa. Sa se descurce in viata... Se vorbeste foarte mult cu copii, sa se explice de ce lucrurile sunt albe sau negre. Nu se pleaca de la ideea ca este al meu si la batranete sa am pe cineva care sa aiba grija de mine... Este o investitie in copil. Nu in ideea egoista ca cineava are grija de mine", mai spune Elvira.

Atunci cand ajunge in Oslo, episcopul tarilor de nord, Macarie Dragoi, ramane in casa familiei Eriksen.

Chiar daca sunt norvegieni, copiii sunt crescuti in religia mamei. De la episcop, familia afla mai multe despre romanii care au probleme cu Protectia Copilului. Episcopul vine din nordul tarii, de la mii de kilometri, acolo unde familia Nan a ramas fara copii: doua fetite luate de autoritati norvegiene.

Spune ca povestea familiei Bodnariu, dar si alte situatii in care copiii au fost despartiti de parinti, le-a bagat romanilor frica in san.

"Sunt cateva familii care vor sa se intoarca in Romania. Deja sunt 15 pe care eu le cunosc, care s-au intors sau se vor intoarce din Norvegia cu copilasii", spune episcopul.

Pentru familia Eriksen, povestile spunse de episcopul Macarie sau aflate in ultima vreme de la televizor par desprinse dintr-o alta lume. Si pentru Monica, dar si pentru Elvira, Norvegia inseamna un loc civilizat, care functioneaza dupa reguli stricte. Reguli pe care daca le incalci esti pedepsit.

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Sotii Bodnariu, lasati sa-si vada copiii dupa trei luni. Descoperirea care le-a umbrit bucuria revederii si reactia Barnevernet
Sotii Bodnariu, lasati sa-si vada copiii dupa trei luni. Descoperirea care le-a umbrit bucuria revederii si reactia Barnevernet

COPIII NORVEGIEI, PARTEA I. Am inceput anul cu ochii pe nordul Europei, acolo unde mai multe familii de romani traiesc o adevarata drama greu de inchipuit pentru un parinte.

Asezamantul unde copiii isi primesc inapoi inocenta.
Asezamantul unde copiii isi primesc inapoi inocenta. "Unii dintre ei au vazut crime, trebuie sa le reparam sufletul"

MINUNILE SE INTAMPLA. Pe 1 decembrie, povestea Asezamantului din Radauti a fost urmarita de o tara intreaga. Iar multi au incercat sa le ofere Sarbatori mai frumoase copiilor de aici.

Parintii fotografi care si-au luat copiii la protestele impotriva coruptiei.
Parintii fotografi care si-au luat copiii la protestele impotriva coruptiei. "Sa nu accepte lucrurile cum le-am acceptat noi"

PREGATITI PENTRU O LUME MAI BUNA. O mare de oameni. Asa au aratat pe inserat, bulevardele care ajung in Piata Universitatii, in saptamana care a urmat tragediei din Clubul Colectiv.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Explicațiile fostului șef CURS. De ce trebuie ignorate exit-poll-urile ”pe surse” din ziua votului. Apar cu un motiv clar
Explicațiile fostului șef CURS. De ce trebuie ignorate exit-poll-urile ”pe surse” din ziua votului. Apar cu un motiv clar

Exit-poll-urile care apar ”pe surse” în ziua alegerilor trebuie ignorate, pentru că nu vor prezenta niciodată realitatea, arată sociologul Cătălin Stoica, fost director al CURS, care a realizat nenumărate astfel de sondări.

 

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 8,2 milioane de români până la 18:00
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 8,2 milioane de români până la 18:00

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.