Parintii fotografi care si-au luat copiii la protestele impotriva coruptiei. "Sa nu accepte lucrurile cum le-am acceptat noi"

×
Codul embed a fost copiat

PREGATITI PENTRU O LUME MAI BUNA. O mare de oameni. Asa au aratat pe inserat, bulevardele care ajung in Piata Universitatii, in saptamana care a urmat tragediei din Clubul Colectiv.

Zeci de mii de romani au iesit sa strige impotriva sistemului. Printre ei, multi tineri cu copii.

Lia are 4 ani, iar fratele ei Andrei are 7. Sub drapelul Romaniei, striga cu toata puterea. Scandeaza la fel cum au vazut la parintii lor, cu care au venit in marea de oameni.

“Si oamenii care vin aici vor sa schimbe ceva?
- Da da da, nu vor corupti, vor oameni reali. Vor niste oameni buni.
- Corecti?
- Da.
- Tu vrei sa fii un om corect?
- Da.
- Crezi ca e greu sa fii corect?
- Nu. “

Parintii lor sunt Alexandra si Bogdan. Amandoi sunt freelanceri fotografi. Ea are un blog de parenting si e implicata in mai multe fundatii din sfera tinerelor mamici, iar el sprijina prin fotografie cateva asociatii care militeaza pentru comunitati sarace si pentru oamenii strazii. Spun ca atata timp cat parintii sunt in general un exemplu pentru copii, cei mici trebuie sa stie de ce sunt ei pe strada.

Citește și
Tudor Benga
A ajuns din Columbia lui Escobar la consultarile de la Cotroceni cu presedintele. Cum incearca Tudor Benga sa schimbe Romania
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

“Au inceput cu Rosia Montana si au continuat cu protestul contra lui Oprea. E important pentru ca atunci cand o sa fie mari, vreau sa stie sa-si ceara drepturile. Si sa nu accepte lucrurile asa cum am acceptat noi. Deschide gura mare!”

Andrei a aflat de la mama sa despre uriasul necaz de la Clubul Colectiv. Alexandra i-a explicat despre miile de voluntari care au donat sange, despre medicii rezidenti si reprezentantii ONG-urilor care si-au oferit ajutorul in spitale, pentru supravietuitorii tragediei.

Tot mama i-a povestit inca de la 3 ani ca oamenii trebuie sa fie darnici si sa ajute. Copiii au aflat despre actiunile ONG-urilor cu care parintii lor colaboreaza si in general despre efortul colectiv, al oamenilor solidari, pentru o soctetate mai corecta si mai curata.

“Ii scoti in strada si sa ii inveti ca nu sunt singuri, nu sunt singurii oameni care isi doresc o lume mai buna si ca in momentul in care e ceva de sanctionat, lucrul ala trebuie sanctionat. Pentru ca altfel se va crea un cerc vicios si eu chiar cred in puterea exemplului. “

Alexandra si Bogdan au facut voluntariat multi ani, inca din facultate, si s-au casatorit tarziu, cand aveau deja copii. Ii iau aproape peste tot pe unde merg, pentru ca ii considera niste mici …adulti.

“Ma intreaba ce scandam, si a trebuit sa trecem printr-un curs mic de educatie politica, ce inseamna demisie, ce inseamna Guvern, de ce Guvern si nu Parlament, si adaptand limbajul la nivelul varstei lor cumva au inteles, chiar s-au prins despre ce e vorba. Ai inteles ce e o fapta de coruptie si de ce nu e sanatos pentru niciunul dintre noi ca coruptia sa se perpetueze.”

“Le-am explicat de ce se schimba si ca lucrurile merg inspre bine si atunci au luat-o ca pe o victorie personala adica noi am facut ceva? Noi am iesit in strada si ceva s-a schimbat? Si am zis da, uite ceva chiar s-a schimbat.”

Sunt bine conectati in societate si in mediul ONG-urilor de la noi. Alexandra a facut un documentar despre drama badantelor romance, care ingrijesc batrani in Italia, el a mers in comunitatile de rromi din toata tara, si ambii sunt periodic nominalizati la diverse premii de fotojurnalism.

Locuiesc la tara, intr-un sat, din nordul judetului Ilfov, unde au inchiriat o casa. Platesc la fel cat plateau pentru un apartament cu doua camere, in buricul capitalei, inainte sa apara copiii. In schema este si o bona, care ii ajuta in cazuri exceptionale, atunci cand amandoi sunt prinsi cu treaba. Andrei prezinta gospodaria.

Au 3 caini salvati de pe strazile capitalei, tot atatea pisici, plus o armata de gaini si…un pui. Gasit pe una din ulitele satului. Le plac lucrurile simple, si au cautat sa-si educe copiii sa fie empatici si sa imparta tot ce au, cu ceilalti. Sotii isi fac programul astfel incat sa-i poata duce si aduce zilnic de la o scoala si o gradinita din Bucuresti. Si fac in asa fel, incat sa poata petrece cu randul, cel putin 2 ore zilnic, la joaca si plimbari, cu cei mici. Locuitul la margine de sat, are avantajele sale.

Alexandra fotografiaza multi copii, si spune ca a invatat sa fie mama, de la alte tinere pe care le-a pozat. A facut filmulete, in care a incercat sa apropie viitoarele mamici de pruncii inca nenascuti.

Au lucrat amandoi in corporatii insa spun ca munca de freelancer ii tine mai aproape de copii. Nu vor sa rateze copilaria Liei si a lui Andrei si in tot ce fac, vor sa le starneasca in permanenta curiozitatea. Nu ezita sa le prezinte fotografiile, si sa-i pregateasca pentru viata.

“Ca sa fiu sincer mi-ar placea sa fie si mai curiosi, presupun ca asta o sa se intample cu timpul. Lucrez acum la un proiect, cu oamenii fara adapost, si chiar ieri ma gandeam am fost am facut cateva ore de teren si ma gandeam ca abia astept sa creasca mai mari, sa pot sa ii iau cu mine. Ca sa vada, sa aiba intotdeauna masura lucrurilor.”

Se tem ca cei mici sunt prea empatici si vor creste prea sensibili si rezervati vis a vis de o societate in care de mutet ori domina tupeul, ori lipsa de scrupule si bun simt. Amandoi spun ca fac parte dintr-o comunitate de oameni mai rezervati, artisti, fotografi si bloggeri obisnuiti sa isi vada de treaba fara sa faca zgomot. Spun ca Romania are o masa uriasa de tineri corecti, oameni educati, care nu fac compromisuri dar care reactioneaza destul de groi in fata unor nereguli. O generatie despre care Alexandra si Bogdan spun ca abia acum se dezmorteste, se anima solidar si ia atitudine.

“Acest “merge si asa” e foarte de multe ori il simti asa in toti porii, dar daca vrei sa te schimbi asa ca societate de ceva puternic trebuie sa te scuturi un pic si da, cred ca conteaza sa insisti, sa mai dai uneori acel telefon in plus, sa mai bati din nou la usa aia, pentru ca pana la urma noi, asta e lumea in care or sa creasca si copiii nostri si eu chiar imi doresc un loc mai bun pentru copiii nostri”, spune Alexandra.

“Din pacate am ajuns intr-un punct in care protestul este singurul instrument democratic prin care le mai atragi atentia celor care ne conduc ca nu fa lucrurile ok. Pe scurt eu mi-as dori sa nu fac asta, eu vreau sa imi fac treaba, sa fac fotografie, toti sa ne facem treaba, un medic, fiecare pe a lui, nu sa ies pe strada, dar da, daca e nevoie, as zice ca e bine sa iesim”, explica si Bogdan.

Au mers seara de seara in familie, in Piata Universitatii, cat au durat protestele.

“Cred ca toate familiile care au venit aici cu copiii au in primul rand motive logistice, ca nu au cu cine sa ii lase. Dar cred ca beneficiul tocmai de aici vine, de la faptul ca strangandu-se multi copii, e un xercitiu de educatie civica pana la urma. Au ocazia sa invete direct de aici, despre cum ne cerm drepturile si de ce.”

“Politica pe canapea poate sa faca oricine. Proteste pe Facebook si contempland in fata televizorului ne este mult mai la indemana. Cred ca de fapt solutia reala,este sa iesi din zona de confort, cu copii cu tot si pe frig, oricand e nevoie tocmai pentru ca sa rupem acest cerc care s-a creat.”

Calatoresc frecvent in strainatate si vor sa aiba acasa civilizatia, corectitudinea si bunul simt, intalnite in alte societati moderne. Si spun ca viseaza la acel sistem care sa-i poata face pe politicieni sa isi corecteze deciziile, sa reactioneze rapid atunci cand vad ca cei care i-au ales, taxeaza derapajele, interesele si coruptia.

“Cred ca viitorul oricum este al comunitatilor, si ca orice schimbare ai dori sa iti produci, ai nevoie de o comunitate care sa te sustina sa faci lucrul acesta si cred ca ne-a lipsit foarte multi ani un simt al comunitatii si imi pare rau ca a trebuit sa se intample dupa un astfel de eveniment dar imi pare bine ca ceva s-a intamplat si oamenii se imbratiseaza pe strada, vin la cozi cu sandvisuri, ca gasesc acel numitor comun care sa ne aduca impreuna intr-un numar atat de mare pana la urma.”

Rad mult cu copiii lor, ii responsabilizeaza si ii invata sa fie asumati, empatici si solidari. Sunt tineri relaxati, cu firi retrase, dar nu ezita sa iasa in strada, atunci cand e nevoie. Alexandra si Bogdan simt ca e de datoria lor, si a generatiei din care fac parte, sa puna umarul constructiv pentru o societate mai cinstita, mai buna si mai normala pentru copiii lor.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Adi Despot, martor la tragedia din Colectiv.
Adi Despot, martor la tragedia din Colectiv. "Eram furios, cum să ard de viu?"

TRAUMA COLECTIV(Ă), partea I. Povestile de cosmar si marturiile supravietuitorilor din incendiul mistuitor din 30 octombrie au miscat o tara intreaga. Teribil de dureros, societatea a inceput sa realizeze unde e nevoie sa-si puna lucrurile in ordine.

A ajuns din Columbia lui Escobar la consultarile de la Cotroceni cu presedintele. Cum incearca Tudor Benga sa schimbe Romania
A ajuns din Columbia lui Escobar la consultarile de la Cotroceni cu presedintele. Cum incearca Tudor Benga sa schimbe Romania

 CU OCHII PE POLITICIENI. Tragedia din clubul Colectiv a descatusat energii si frustrari nebanuite. Tinerii au iesit in strada si au cerut resetarea clasei politice si schimbari profunde in societate. Dar ce pot face si cum misca deja lucrurile?

Tinerii care si-au lasat joburile pentru a rezista impreuna dupa tragedia din Colectiv.
Tinerii care si-au lasat joburile pentru a rezista impreuna dupa tragedia din Colectiv. "Am ajuns sa facem treaba Guvernului"

Intr-o noapte de vineri, un artificiu a curmat zeci de vieti si in acelasi timp a impietrit si zguduit o tara. In imaginile acelei nopti, in fata spitalului de urgenta, apare Andrei Irode.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.