Tara unde copiii nu sunt ai parintilor, ci ai statului. Cosmarul prin care trece o mama din Romania dupa divort

×
Codul embed a fost copiat

ROMANIA SCANDINAVA, partea a V-a. Integrarea nu pare la indemana oricui in Finlanda, pentru ca societatea, desi ofera multe imigrantilor, are reguli, traditii si o cultura total diferite de cea romaneasca.

CITITI SI:

-► ROMANIA SCANDINAVA. Povestea unei familii romanesti in tara cu cei mai fericiti copii din lume. "O sa fiu recunoscator toata viata statului finlandez"

-► ROMANIA SCANDINAVA. Cum a ajuns prejudecata ca romanii sunt hoti si cersetori pana in tara lui Mos Craciun. "V-au furat banii parlamentarii"

ROMANIA SCANDINAVA, partea a V-a. Integrarea nu pare la indemana oricui in Finlanda, pentru ca societatea, desi ofera multe imigrantilor, are reguli, traditii si o cultura total diferite de cea romaneasca.

Citește și
Romania, te iubesc! Aflati ca inca mai avem boieri adevarati! Partea a II-a

Se spune despre finlandezi ca sunt manierati si socializeaza usor, dar gasesc cele mai dificile moduri de a face asta. Sunt oameni care la prima vedere petrec mult, dar fac asta in grupuri restranse. Iar europenii cu sange latin ii vad ca fiind foarte reci si distanti. Contactul intre oameni pare mai greoi in Finlanda, iar societatea si i-a indemnat sa nu depinda unii de altii.

Mitzu e tatuator in Helsinki, si a ajuns vedeta in Finlanda, dupa ce a aparut intr-un show, despre tatuaje. Programul, difuzat pe un post national i-a atras numeroase critici, pentru ca Mitzu, craiovean sadea si o fire colerica, spune lucrurilor pe nume si pare mult prea sociabil cu clientii sai.

"Nu stii daca sunt suparati, daca sunt veseli, pentru ca nu isi arata. E foarte greu, cel putin mie mi-a fost foarte greu la inceput. Veneam din Portugalia unde oamenii sunt galagiosi, toata lumea petrece rade, plange, nu conteaza, aici singurul moment cand ii vezi cum sunt ei, e seara, cand se imbata, atunci devin mai comunicativi, mai sensibili ca sa zic asa."

Are un copil la Helsinki, si e casatorit cu tinara finlandeza. A mai fost casatorit in Portugalia, unde are un baiat mai mare, si unde a lucrat inainte sa ajunga in Finlanda. Spune ca in postura de parinte si sot, a putut sa vada si mai bine diferentele culturale intre societatile latine si cea finlandeza.

"Mi se pare un popor foarte individualist. Ca sa iti dau un exemplu, intr-o zi la un restaurant, eram cu nevasta-mea si langa noi, la o masa alaturata, baiatul a cerut-o in casatorie pe viitoarea lui sotie. Si ea a spus da, toata lumea s-a sculat, a aplaudat, rasete frumos, si a venit nota de plata. Si zice chelnerul cum vrei sa platesti? Si el zice separat. Traiesc impreuna si separa toate notele de plata.”

Colegul si partenerul lui Mitzu, este tot craiovean si inainte sa faca tatuaje, a pictat biserici in Romania. Olteni mandri, nu au vrut sa invete limba finlandeza, desi asta e o conditie obligatorie pentru integrarea in aceasta tara. Ei se inteleg in engleza si se exprima artistic, pe pielea clientilor.

"Imi plac icoanele si chestiile astea mai vechi, familia, bunica, bunicul meu, strabunicii. Si tot ce tine aici e ceva legat de familia mea. Ii ai aproape? E un respect, sunt singurele e singurul lucru care mi-a mai ramas de la familia mea. E ceva sentimental pentru mine, e cel mai de pret lucru pe care il am in studioul asta."

Cultura finlandeza pare total diferita de cea a altor popoare europene si chiar fata de restul tarilor scandinave. Finlandezii sunt recunoscuti pentru saunele lor. In cele mai multe dintre ele e interzis sa intri imbracat, si accesul e la comun, femei, barbati si copii, laolalta. Finlandezii organizeaza campionate internationale de sauna si gasesti aceasta facilitate in subsolul fiecarui bloc, dar si in casele oamenilor.

Ioan, din localitatea Vaanta, ne prezinta locul unde isi invita toti musafirii si unde petrece timp cu sotia si copiii. E in traditia locului ca oamenii sa faca sauna cu cei care ii viziteaza. Si chiar cu colegii, la birou, pentru ca multe companii au sauna pentru angajati, unde se tin sedinte si se discuta proiecte. Directorul unei firme explica: "E o traditie in Finlanda ca si companiile sa aiba o sauna. Ocazional facem aici teambuildingurile, e un mediu mai relaxant si incep sa zboare ideile."

Romanul Mitzu spune ca finlndezii se dezbraca la propriu, ca sa suplineasca masca pe care o afiseaza de fapt in comunitate. Finlanda este in primele locuri in lume in ce priveste rata suicidului, iar raceala dintre oameni creeaza depresii, despre care finlandezii nu vorbesc si de care nu se plang.

"Am mers in Portugalia sa-l vizitam pe copilul meu, si am iesit din hotel, si am plecat toti trei sa bem o cafea. Aproape de cafea, fiu-miu a fugit in fata, a intrat in cafenea, noi dupa el si el era in bratele unui om din cafenea, radeau. Mie mi s-a parut perfect normal. Omul ala l-a pus jos, l-a pupat si i-a dat o acadea. Si ea imi zice, ce s-a intamplat? Poftim? Pai omul ala a avut copilul tau in brate si l-a pupat. Asa, si? Sa nu faci lucrul asta in Finlanda! Poftim? Probabil cineva o sa cheme politia. Deci iti dai seama!"

Se spune despre finlandezi ca sunt poporul care "tace in mai multe limbi". Sunt oameni practici, si eficienti, si stiu sa intoarca o situatie in favoarea lor. Sunt o populatie usor imbatranita care incepe sa primeasca influente de la multe alte tari, si chiar de la societea americana, dupa ce multi cetateni din Statele Unite s-au stabilit aici.

Pare o tara a paradoxurilor, in care televiziunile au program doar de la 5 dupa amiaza pana spre miezul noptii, si au emisiuni de educatie sexuala explicita, la televizor, cu imagini interzise minorilor in tari ca Romania. In acelasi timp, in buletinele de stiri finlandeze nu se arata fetele oamenilor.

Si rata divorturilor a tinut multi ani la rand, Finlanda, pe primul loc in lume, la acest capitol. Pentru un popor latin, se vede ca si cum societatea nordica ar pune accent mai mult pe nevoi vitale si foarte putin pe spiritualitate, cati timp nu familia e baza societatii, ci persoana.

Oana Goudali e casatorita cu un tinar marocan, in Finlanda, fiind amandoi imigranti, intr-o tara mult diferita de ale lor. Are un baiat, dintr-o casatorie anterioara, cu un roman, si incearca sa-l creasca in spirit finlandez, dar cu valori morale romanesti, mostenite de la parintii ei, care la randul lor s-au stabilit in Helsinki si o ajuta la cresterea celui mic.

Finlanda pare tara omului singuratic si mai putin al familiei. Si totusi atrage familii de imigranti din toata lumea, inclusiv pe romani, pentru ca are un sistem de invatamant atipic si foarte apreciat, care dezvolta personalitatea copiilor. Sistemul nu pune accent pe concurenta intre scolari, ci incurajeaza efortul in echipa. Multi romani stabiliti in Finlanda sustin ca educatia copiilor e principalul motiv pentru care nu au mai parasit aceasta tara, desi unii dintre ei, au vrut la un moment dat sa migreze spre tari cu oameni mai sociabili si mai putin reci.

Iar societatea finlandeza taxeaza rapid orice problema in care ar fi copiii, crescuti in sistemul lor. Camelia este medic la un spital din Tampere, si a ramas fara fii ei, in urma unui scandal de divort, cu tatal copiilor, cetatean finlandez. Mama baietilor spune ca autoritatile au comis un abuz, si au afectat emotional copiii. "Daca el castiga, copiii ii vor fi dati lui si eu nu mai am voie sa ii vad deloc, pentru ca el asa a cerut, ca eu sa nu am voie deloc sa imi vad copiii, pentru ca intre mine si copii e o legatutra foarte stransa, deci efectiv ei nu au nimic impotriva mea, ca mama, decat faptul ca acesti copii nu au vrut sa isi vada tatal.".

Cat timp procesul intre parinti este pe rol, copiii sunt tinuti intr-un centru, unde mama are voie sa ii viziteze, cu portia, cate o ora pe saptamana. S-a ajuns la aceasta situatie, dupa ce sotul femeii, a aratat in instanta ca aceasta ar dori sa fuga cu copiii in Romania si nu i-a mai permis sa ii viziteze. Romanca spune insa ca cei mici nu au dorit sa isi mai vada tatal, care i-a batut si amenintat, avand probleme cu alcoolul. “Am fost acuzata ca as fi manipulat copiii impotriva tatalui, dar fara nicio dovada. Nimeni nu a vrut sa cerceteze."

E greu de spus in aceasta situatie cat a cantarit bariera intre cele doua culturi. E un sistem juridic in care in scandalul dintre parinti, o instanta a decis ca e mai bine ca cei mici sa nu fie in preajma parintilor, si i-a smuls de langa mana lor. O finlandeza, profesor si specialist in asistenta sociala, sustine ca imaginile arata ca in acest caz, autoritatile au intervenit brutal.

Finlanda e tara in care iti poti pierde definitiv copiii, daca ii bruschezi sau chiar ii apostrofezi si esti violent verbal. Cat timp copilul este considerat ca fiind al statului si nu al familiei, are drepturi aproape egale cu parintii sai, si pare ca de multe ori statul il creste, in locul celor care i-au dat nastere. Si la un moment dat, exista impresia ca cei mici, se maturizeaza mult prea repede, dar in acelasi timp, se distanteaza de parintii lor.

Oana Goudali, student la asistenta sociala: "Pot sa existe cazuri, duci copilul la gradinita, educatoarea invatatoarea vede ca ceva nu e in regula, e mai tacut sau nu stiu ce, se duce pe fir, incepe un fel de cercetare si isi da seama ca parintele poate e absent. Am avut cazuri in care mamele spuneau ca copilul la 4 ani facea cafeaua dimineaa si atunci ne-am dat seama ca ea era atat de beata, in fiecare dimineata, incat nu se putea trezi inainte sa nu ii faca copilul respectiv o cafea. Ca sa poti sa intervii, sa iei un copil, trebuie sa fie viata copilului respectiv pusa in pericol."

Pentru multi romani Finlanda a fost si este o tara de tranzit, pentru ca ulterior s-au stabilit in tari ca Norvegia, Suedia sau Danemarca. De altfel, Finlanda are doar 4 mii de imigranti romani, cei mai putini, din cele 4 tari scandinave. Artistul tatuator Mitzu spune raspicat ca si el va pleca din aceste locuri, in cativa ani. “Mai bine mori sarac si plin de amintiri, decat bogat si fara nimic. De fapt la urma urmei, pentru ce facem lucrurile? Pentru a fi fericiti, nu?"

Romanii isi fac un rost, int-o tara in care oamenii se exprima putin in public, spre mai deloc, in care gesturile si mesajele sunt transmise cu rezerva, dar in care membrii societatii isi intampina musafirii, cu totul la vedere.

Helsinki a ocupat anul trecut locul 3 in topul celor mai curate orase din lume. Orasul are un golf linistit si este poreclit "printesa Nordului". In cea mai inalta cladire dintr-o piata centrala, oameni in salopete lucreaza intens la amenajari interioare. Sunt muncitori de nationalitati diferite, care pregatesc spatii de birouri.

Pe santier e mai multa ordine ca intr-o farmacie, iar afacerea apartine unor romani - sotii Florica si Ioan Canta. Au emigrat in urma cu mai multi ani din Nordul Romaniei, in cel al Europei. Ioan a fost mai intai taximetrist, apoi a avut doua mici restaurante, pe care le-a vandut si a investit in firma care acum se ocupa cu lucrari de constructii si servicii de curatenie pe santiere. Cei doi soti muncesc cot la cot cat e ziua de lunga, si bat orasul in lung si in lat, ca sa fie prezenti unde au contracte.

Au 3 copii mici, care se descurca singuri, pana cand parintii lor vin seara acasa. Florica si Ioan nu se streseaza ca micutii stau infometati sau ca lasa usa deschisa si ar putea intra cineva peste ei . Locuiesc intr-un cartier cochet, extrem de linistit. E o oaza arhitecturala, aflata la 10 kilometri de Helsinki, unde spatiile verzi dintre constructii abunda de copii care se joaca singuri. Statul ii invata pe copiii in Finlanda sa fie cat mai independenti. In tarile scandinave a cam disparut notiunea de bona.

In Finlanda nu poti trece in clasa a doua, daca nu stii sa inoti si sa patinezi foarte bine. De la clasa zero elevii intra intr-un club sportiv si li se cer rezultate inca din primele luni. Pentru sotii Canta, deprinderile copiilor inseamna minte limpede la locul de munca.

Sunt invatati de mici sa se descurce pe cont propriu - inca de la gradinita incep sa faca sandvis-uri, sa numere bani, sa dea si sa primeasca restul. Iar mai apoi, in clasele primare, invata sa-si coasa nasturi, sa puna un cort, sa planteze, si chiar sa gateasca mancaruri simple. Invata sa se ajute cu alti copii, facand mult sport. Sunt discipline asimilate "Lucrului manual" care exista odata si in scolile romanesti. Toate activitatile sunt menite sa-I ajute pe cei mici sa se descurce mai usor in viata, iar ideea de a-i lasa singuri toata ziua s-a regasit si in Romania inainte de 89, pe vremea generatiilor cu cheia de gat, cand copiii bateau mingea in cartier si se plimbau cu bicicleta.

Strategia privind independenta copiilor a fost implementata inca din anii 80 in Finlanda, atunci cand societatea a decis ca parintele trebuie sa lucreze fara stresul familiei care il asteapta acasa. Un profesor de sport spune insa ca sistemul are si parti negative. "Societatea s-a schimbat, parintii sunt mai mult prieteni cu copiii, si ar trebui sa fie mai mult parinti. Ar trebui mai mult disciplina. Mi se pare ca astazi parintii nu prea mai stiu sa fie parinti."

Si cat parintii sunt la serviciu, sistemul finlandez le impune copiilor prin lege, timp de joaca 4 ore pe zi. Societatile scandinave au statuat ca minorul nu apartine familiei, ci societatii. Iar statul, ca un parinte bun, garanteaza …copilaria copiilor, ca atunci cand vor deveni adulti sa munceasca. Dascalii ii sfatuiesc chiar sa se planga daca dupa scoala parintii ii tin prea mult cu ore suplimentare de studiu. Pentru mamele romance a fost nevoie de putin timp, pentru a intelege situatia, dar au inteles ca e mai bine si pentru cel mic, cat timp in scoli a fost eliminata competitia, iar copiii sunt incurajati sa devina mai creativi si sa lucreze in echipa.

Oana Goudali: "Incepand din gradinita copilul e invatat de drepturile lui. El trebuie sa stie ca parintele nu are voie sa il atinga, el trebuie sa stie ca are optiunea de a spune nu, daca el vrea sa faca un lucru il face, daca nu vrea nu il face."

Pentru a denunta eventuale abuzuri fizice, copiii invata inca de la gradinita numarul de telefon unde sa raporteze rele tratamente. Sunt incurajati sa sune imediat daca parintii tipa la ei sau ii bruscheaza. Multi dintre ei cresc insa rasfatati, si atunci in scoli si gradinite sunt psihologi care ii ajuta pe parinti. O educatoare romanca din Finlanda, care a dorit sa devina profesoara si sa lucreze cu elevi mai mari, povesteste ca sistemul are si parti rele. “Poate prea multa libertate. Au reguli, dar regula e sa-si lasi copilul sa-si caute calea. Atata timp cat ai atata libertate, ma refer la copii de scoala primara, nu mai stim pana unde merge bariera bunului simt si unde incepe lipsa bunului simt."

Finlanda are 5 milioane de locuitori, e un popor imbatranit, care cauta forta de munca din exterior. 70% din populatia cu varste intre 15 si 65 de ani are un loc de munca. Doar 4% dintre ei, lucreaza peste program. E o tara care cere eficienta, si ofera liniste acasa, in familiile muncitoare. Statul finlandez aloca oficial in jur de 300 de mii de euro cu educatia unui copil, de la gradinita si pana la absolvirea facultatii. Scolile sunt dotate la fel si in Helsinki, si in zonele rurale, de la Cercul Polar, si toti copiii invata sa ia viata in piept mai usor. Parintii lor sunt stimulati sa construiasca eficient, o societate moderna, in care cei mici, pasesc cu incredere, pentru ca la randul lor sa-si intemeieze familii si sa contribuie la sistem.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Romanii, prizonieri in insula serelor. Au venit sa-si faca o viata mai buna, dar au ajuns sa traiasca de pe o zi pe alta
Romanii, prizonieri in insula serelor. Au venit sa-si faca o viata mai buna, dar au ajuns sa traiasca de pe o zi pe alta

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI, partea 6. In fermele siciliene am gasit mame cu copiii de cateva luni dar si familii despartite dupa ce femeia accepta o relatie cu patronul, iar acesta il izgoneste pe sot. In unele cazuri, povestea se termina cu un suicid.

Romania, te iubesc! Aflati ca inca mai avem boieri adevarati! Partea a II-a
Romania, te iubesc! Aflati ca inca mai avem boieri adevarati! Partea a II-a

Dupa decenii de privatiuni, roata istoriei s-a intors. Mostenitorii marilor familii boieresti au ajuns sa gestioneze averi de sute de milioane de euro.

Romania, te iubesc! Romani Kris, legea tiganeasca
Romania, te iubesc! Romani Kris, legea tiganeasca

"Nimeni nu este mai presus de Romani Kris", adica de judecata tiganeasca. O echipa a emisiunii a intrat in culisele unui proces arzator. In fata batranilor au venit doua familii invrajbite pentru ca Alfonso Nazaret a furat o virgina.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.