Romani cu superviteza la Internet si WC in fundul curtii. In 3 ani, toate satele noastre ar trebui sa iasa din Evul Mediu
TOALETA DIN CURTEA EUROPEI, partea I. Peste jumatate dintre romanii care locuiesc la tara sunt conectati la internet. In schimb, multi dintre ei nu au inca baie in casa sau canalizare
Anul de gratie 2015: secolul vitezei si al tehnologiei avansate: pana si cel mai sarac bordei din Romania are macar un ecran plat. La tara, internetul a patruns cu viteza mai mare decat in satele occidentale si aproape ca nu mai exista roman fara smartphone. Azi, 62% din locuintele rurale ale Romaniei sunt conectate la internet. Insa numai 6 din 10 agricultori au o masina de spalat. 64% dintre taranii romani nu au o baie in casa cu o chiuveta sau un dus ar 72% dintre ei au closetul in fundul gradinii. Asa se face ca pentru jumatate din romani, toaleta in conditii civilizate ramane un lux de neatins.
Apele menajere din jumatate de tara se varsa in raurile patriei, iar efectul se simte cu nasul, se vede cu ochiul liber si se gaseste in statistici: 25% din bolile hepatice si gastro-intestinale sunt puse pe seama apei - pe care romanul si-o infesteaza singur! In zonele cu panza freatica ridicata nu scapa de refulari nici cartierele rezidentiale noi, cu fose in toata regula, ce sa mai vorbim despre satenii cu o groapa sapata sub closet.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lipsa canalizarii si a apei curente - se transforma uneori in tragedie: nu trece un an fara sa avem copii cazuti in haznale, chiar in curtea scolii satesti, sau sugari ucisi de apa din fantani. Nu mai vorbim de coloniile de sarmani care cresc la periferiile satelor si oraselor, cu copii multi - si nespalati.
La aderare, in 2007, Romania a promis in Consiliul Uniunii Europene ca pana in 2018, toti romanii vor fi conectati la reteaua de canalizare. O gluma buna; inca avem si orase, si zone rezidentiale de lux fara canalizare sau apa potabila. Au trecut 8 ani si jumatate, mai sunt inca 3 in care avem la dispozitie miliarde de euro, bani europeni, ca sa ne civilizam.
Unele primarii chiar au reusit minuni cu fonduri europene: comuna Stanesti din Gorj a canalizat 4 sate inca in 2012. Numai ca ... degeaba, fiindca oamenii nu vor sa se branseze. „N-am nevoie de apa”, spune un satean. Asa incat cele doua statii de epurare ultimul racnet zac nefolosite de 2 ani. Satenii au insa un argument puternic: n-au baie, si nici bani sa-si construiasca. Numai vasul de toaleta costa 150 de lei. Apoi racordarea la retea: macar 300 de lei in functie de lungimea tevii. Iar apoi, taxa lunara de 3 lei pe mc de apa epurata - nu-i incanta. Primarul spune insa ca e cat o bere. Dar se pare ca sa dai banii de bere pe apa de la WC e chiar blasfemie.
Desi nu are nici el baie, viceprimarul s-a bransat ca sa dea un exemplu. N-a contat: cu doar 14 beneficiari conectati la retea, sistemul n-are nicio sansa sa fie pornit. Ce n-au luat in calcul nici expertii Europei nici vizionarii romani, e ca saltul de la ev mediu la tehnologie avansata si prietenoasa cu natura nu se poate face cu forta.
„Ne obliga bunul simt”, spune ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea. Taranul roman il contrazice pe ministru. Nu renunta la WC din fundul curtii, fiindca s-a obisnuit cu el. Sunt zeci de comune in tara in care s-au cheltuit milioane de euro, dar localnicii refuza sa se branseze.
La Cornul Luncii, in Suceava, canalizarea vine la pachet cu apa curenta, numai ca satenii au apa gratis la fantana. Unii s-ar bransa - dar numai la canalizare. Insa magistrala e de partea cealalta a strazii. Cum autoritatile n-au oferte promotionale la apa, macar pe cateva luni, ca operatorii de cablu si telefonie mobila, satenii nu-si dau seama ce pierd. Nu pot testa gratis sau pe datorie beneficiile canalizarii, asa ca banii UE raman ingropati in pamant
Ministrul Dezvoltarii, aflat in turneu de inaugurare a realizarilor marete, e insa optimist. „Ar trebui sa avem canalizare 100% de ieri, dar realist vorbind cred ca in 2018-2019 o sa se finalizam acest program, cel mai tarziu”. S-au cheltuit pana in prezent in jur de 6 miliarde de euro, din care in jur de 60% s-au dus pe canalizare, spun oficialii. Romania are nevoie de inca 12 miliarde pentru a se conforma complet pana in 2018.
Si daca nu curatam apele tarii, ce patim - ca doar asa se traieste de cand lumea? Secretarul de stat Valentin Soneriu, din Ministerul Fondurilor Europene, spune ca „putem risca ca la un moment dat sa dam acesti bani inapoi, daca nu ne atingem indicatorii”. Pot aparea si amenzi, care merg pana la 124.000 euro/zi - din banii nostri, ai tuturor.
Sursa: Pro TV
Etichete: rural, fonduri europene, internet, canalizare, sate, toaleta, igiena, wc, apă curentă,
Dată publicare:
24-04-2015 12:15