Apele minerale ale Romaniei curg la canal. Investitorii si autoritatile au distrus izvoarele din Harghita si Covasna


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 14:15
Data publicarii: Vineri 17 Aprilie 2015 12:04
Categorie: Sezonul 1

IZVOARE DE NEPASARE, partea I. O resursa strategica a Romaniei, apa minerala atat de valoroasa in alte tari, ajunge mare parte la canal. De vina sunt si autoritatile, dar si investitorii neseriosi sau nepriceputi

In judetele Harghita si Covasna poti gasi pe oriunde o sursa de apa, iar conditiile geologice de aici au creat una dintre cele mai extinse arii din Europa pentru apele minerale. Locurile sunt binecuvantate - se spune ca oriunde bagi un deget in pamant, poti sa dai de un izvor. Cultura locurilor este legata de prezenta padurilor si a apelor minerale. Doua resurse de care ne batem joc. Una exploatata la extrem, cealalta lasata sa curga la canal.

Biborteni era altadata o localitate infloritoare cautata pentru baile minerale, dar mai ales pentru apa cunoscuta in toata tara. In ultimele saptamani, insa, fabrica de aici a sistat imbutelierea apei minerale si se confrunta cu probleme financiare. Dupa ce a trecut printr-o privatizare esuata, a fost detinuta de mai multi investitori si acum trebuie sa faca fata unei insolvente. Sursele de apa minerala de aici apartin Societatii nationale de ape minerale, in portofoliul Ministerului Economiei. SNAM le controleaza constant si furnizeaza apa imbuteliatorilor. Din pacate, acum nu mai au cui.

Daca la fabrica mai exista speranta ca productia sa revina, la baile din localitate soarta este pecetluita: in ultimii ani, din cladiri s-a furat tot ce s-a putut lua. Litigiile pentru retrocedari si o administratie locala neputincioasa au transformat baile intr-o ruina.

Bodoc, izvorul care curgea cand Oltul secase
In linistea padurii, la Bodoc, fabrica zace in parasire. Din aprile anul trecut, aici nu s-a mai imbuteliat apa. O alta privatizare esuata. Sursele de apa din Bodoc erau valorificate inainte de 1989 de Gospodaria de partid. Una dintre firmele mostenitoare a patrimoniului, Favorit SA, este acum in faliment.

Se zice ca intre anii 1711 si 1714, raul Olt curgea numai dimineata. Dupa ce soarele aparea pe cer, paraiele si fantanile secau si ele. Toti locuitorii din zona isi gaseau insa sursa de apa la Bodoc, se aprovizionau cu ulcioare de lut de la izvorul Mathild, cel mai important dintr-un sir de izvoare, care n-au secat niciodata. Pe vremuri, aceasta apa era foarte cautata, acum nimeni nu mai vrea sa o imbutelieze.

Nici in orasul Covasna nu se mai imbuteliaza apa minerala, desi in fabrica de aici s-au investit 10 milioane de euro in 2008. Dar si-a inchis portile anul trecut si s-a relocat in Bucuresti. Daca Roua Muntilor nu se va mai imbutelia la Covasna, in schimb orasul devine animat odata cu venirea pensionarilor pentru curele balneare prin programele sociale. Statiunea beneficiaza de cateva hoteluri private care au inceput sa revigoreze locul si care folosesc apa minerala in tratamentul diverselor afectiuni.

La 80 de km mai la nord, aproape de Miercurea Ciuc, la Jigodin Bai, o alta companie multinationala a renuntat sa mai imbutelieze apa, desi aici este sursa cu cel mai mare debit din curbura Carpatilor Orientali. Mai bine de 40 de litri de apa minerala tasnesc in fiecare secunda din pamant. Si se intorc…in pamant. Fabrica AnaVie a fost inchisa de mai bine de 15 ani, iar cladirea s-a transformat in spatii de depozitare si birouri. Si chiar daca localitatea se numeste Jigodin Bai, singurul centru de tratament de aici este mai mult inchis.

„Imi distrug izvoarele!”
In schimb la Sancraieni, la doar cativa kilometric de Jigodin, sursele de apa sunt exploatate asa cum trebuie. De aici se imbuteleaza Perla Harghitei. Tot ce iese din pamant este monitorizat online. Se socoteste fiecare litru trimis la fabrica pentru imbuteliere.

Ajungem in Bucuresti, unde la Societatea nationala a apelor minerale se cuantifica toate apele imbuteliate sub licenta statului. Redeventa este de 4 euro pentru fiecare 1000 de litri de apa minerala imbuteliata. La aceasta suma se mai adauga inca 4 euro pentru licentele SNAM. „In momentul asta branduri au intrat in faliment, au disparut fabrici. Sunt 3-4 jucatori pe piata romaneasca de apa minerale”, spune Radu Dumitru, directorul Societatii Nationale a Apelor Minerale „Biborteniul e cu un picior in groapa. Au distrus un brand, au distrus zona, imi distrug izvoarele. Izvoarele mele curg la canal. Apa de Bodoc in zona era foarte buna, se bea foarte bine, ce s-a intamplat, nu stiu, au bagat-o in faliment, au inchis-o. Bodocul nu cred ca-si va reveni…” e concluzia trista a directorului SNAM.

In cea mai veche statiune din Romania se investeste in gropi in asfalt. Baile Herculane, ucise de dezinteresul autoritatilor
In cea mai veche statiune din Romania se investeste in gropi in asfalt. Baile Herculane, ucise de dezinteresul autoritatilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
halda de steril de la Moldova Noua
Halda de steril care otraveste doua tari. "Le-as da ministrilor o lopata, sa curate dupa ce bate vantul aici"
Castelul bantuit de coruptia din justitie. Romania risca sa ramana fara unul dintre cele mai importante centre culturale
O nava care trebuia sa ajunga la fier vechi descopera acum zacaminte de gaze in Marea Neagra si prezice cutremurele
Povestea scandalului Transalpina, spusa de un director de la Drumuri. "Daca lumea ar sti cum se cheltuiesc banii, ne-ar impusca ca pe caini"
Cum se lucreaza pe santierul unei sosele din Romania. "Mobilizare de 120%" cu muncitori care dau frunzele si racaie pamantul
De ce nu am reusit sa facem o autostrada de la vest la est in 25 de ani. Principalii vinovati pentru aceasta "performanta"
cover autostrazi MASTERPLAN
Romania, statiune de odihna pentru constructorii de drumuri. Cati bani si cate vieti pierdem anual fiindca nu avem autostrazi
Cum s-a facut Transalpina, soseaua inutila de 300 de milioane de euro. "Era la o regionala, puteau sa o gestioneze palmat"
Constructorii de autostrazi, mai inceti decat un melc. Ce inseamna "lucrarile incep luni" pentru un sef de la Drumuri
In tara erau someri, in Marea Britanie au devenit antreprenori de succes. "Cand aud ca esti roman, se mai gandesc o data"
"Ma simt mai in siguranta in Bucuresti decat la Londra". Cum traiesc medicii romani care trateaza VIP-urile din Anglia
Fotbalistul Nationalei care ne face PR la Londra si hotii romani care au speriat Marea Britanie. "Am venit si am luat teapa"