Marea Neagra, "cel mai important proiect de investitii pentru Romania". Ce companii internationale se lupta pentru resurse


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 14:15
Data publicarii: Vineri 01 Mai 2015 12:57
Categorie: Sezonul 1

COMOARA DIN ADANCURI, partea a II-a. Zona economica a Romaniei in Marea Neagra se intinde la aproximativ 320 de kilometri. Aici, de cativa ani apele au inceput sa se agite. Privirile multor investitori sunt atrase de potentialul de sub fundul marii.

Romania exploateaza hidrocarburi in Marea Neagra inca dinainte de 1989, in apele asa zise „mici”. Acum miza cea mare e undeva in larg, in apele adanci, la 3-4 mii de metri. Acolo se asteapta sa fie noi zacaminte, acolo se fac acum prospectiuni si explorari si se asteapta sa fie cateva pungi consistente de gaz si titei

Gabriel Selischi este managerul de productie al celor de la Petrom. Cu o bogata experienta internationala, el a simtit potentialul adus de briza marii: „Cred ca Marea Neagra ar putea reprezenta proiectul cel mai mare de investitii sau cel mai important strategic pentru Romania

Zona economica a Romaniei in Marea Neagra se intinde la 200 de mile, aproximativ 320 de kilometri distanta fata de tarm. Acolo s-au impartit perimetre cu mize de miliarde de euro. Proprietarul zacamintelor din subsol, chiar daca sunt pe tarm sau in mare, este statul roman prin Agentia nationala pentru resurse minerale. ANRM scoate la licitatie perimetrele pentru cei interesati sa caute bogatii in Marea Neagra, iar exploratorii nu sunt putini. Daca acestia gasesc rezerve de hidrocarburi, au dreptul sa le exploateze, sa le valorifice in interesul propriu.

Cei care castiga licitatiile nu platesc decat initial o suma fixa pentru caietul de sarcini, in rest se obliga ca prin acordul de explorare sa faca investitii pentru cercetare. Castiga cel care vrea sa investeasca cat mai mult in lucrari, Dar odata ce te angajezi cu o cantitate de lucrari, trebuie sa le faci obligatoriu. Pana a ajunge la resurse e nevoie de ani de cercetare si investitii consistente pe care nu oricine si le permite. Iar documentatia apartine, teoretic, statului.

Mai multe perimetre din Marea Neagra, din zona economica a Romaniei au deja petitori. Pe langa perimetrul exploatat de Petrom de ani de zile, inca 7 suprafete au fost trasate si concesionate. Dar cine sunt jucatorii din Marea Neagra?

Cei mai avansati in cercetare sunt tot cei de la OMV Petrom care, impreuna cu gigantul American Exxon, rxploreaza perimetrul Neptun. Urmeazain zona Pelican si Midia, pe o concesiune data inca din 1992, un grup care si-a modificat constant componenta si care acum este reprezentat de compania canadiana Sterling, apoi o companie cu sediu in Olanda ,PetroVentures, si al patrulea producator de gaz din Italia, Gas Plus International. O parte din lucrarile de cercetare din Midia au fost cedate aceluiasi consortiu Petrom-Exxon.

Perimetrul Muridava are un acord de concesiune cu un grup format din Midia Resources detinuta tot de cei de la Sterling, de compania irlandeza Petroceltic, cu sediul central la Dublin, si de compania Petromar Resources - controlata de omul de afaceri roman Gabriel Comanescu.

In Perimetrul Cobalcescu isi desfasoara activitatea tot cei de la Petroceltic, secondati de grupul controlat de Comanescu- Petromar Resources si o companie australiana, Beach Petroleum.

Perimetrele Rapsodia si Trident sunt concesionate unui grup al carui lider este Lukoil Overseas. Acolo mai apare un offshore din insulele Belize - Panatlantic Petroleum, controlat tot de cei de la Lukoil. In consortiu a intrat cu 10 % si societatea nationala Romgaz

Ultimul perimetru aflat in explorare este Luceafarul, unde lucreaza olandezii de la Petroventures si compania controlata de Sterling- Midia Resources.

In fapt, in zona romaneasca a Marii Negre sunt doar cativa jucatori, dar in ultima perioada se simte o agitatie provocata pe de-o parte de criza ucraineana din proximitate, dar mai ales de descoperirile din adancuri, de la peste 3.000 de metri adancime.

Asocierea OMV Petrom- Exxon este cea mai avansata in lucrarile de explorare, iar bugetele sunt pe masura. Sonda Domino 1, forata cu uriasa nava Deepwater Champion in perimetrul Neptun, a confirmat prima descoperire de gaze naturale in apele adanci. A fost estimate la o valoare intre 42 si 84 de miliarde de mc//asta poate sa insemne productia Romaniei pe 4-8 ani

Petromul si Exxonul au forat deja trei sonde. Si in programul de explorare convenit cu statul, mai au inca doua sonde. Cheltuielile depasesc miliardul de dolari si inca nu se stie precis daca vor avea un rezultat concret: este un risc total al investitorilor.

VIDEO PROTVPLUS.RO