"Dumnezeu, cand a creat Borsecul, era in toane bune". Secretul pe care nu il spun producatorii de ape minerale din Romania
IZVOARE DE NEPASARE, partea a II-a. Borsecul, candva mandria retelei de tratament balnear, se zbate sa iasa din paragina. Exclusa din circuitele turistice, fosta statiune de interes national incearca sa-si recapete statutul.
In urma cu 5 ani echipa emisiunii "Romania te iubesc" a fost la Borsec, una dintre cele mai cunoscute statiuni din Romania. Orasul din Harghita arata ca dupa razboi si planurile de redresare se legau cu greu. Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat un pic
„Dumnezeu, cand a creat Borsecul, era in toane bune”, spune primarul Jozsef Mick. „Ne-a dat izvoare de ape minerale, ne-a dat aurul verde, padurile din jurul Borsecului si ne-a dat aerul curat…”. Dar locul a fost distrus complet: „trebuie sa incepem de la zero si sa construim”, recunoaste edilul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Borsec, statiune in reconstructie
A fost nevoie de multa munca, dar si de bani. Borsecul a reusit sa acceseze fonduri europene pentru canalizare si drumuri, a primit bani de la ministerul Dezvoltarii pentru cateva proiecte turistice, dar n-a reusit sa se ridice la nivelul localitatii de odinioara. Problema e acum la investitorii privati, cei care au cumparat o buna parte din centrul statiunii si apoi au lasat imobilele de patrimoniu in paragina.
Proprietari din India, Israel, Republica Moldova sau Ungaria au lasat cladirile in degradare. Speculantii imobiliari au renuntat din cauza crizei la planurile lor de dezvoltare. Se prabusesc, astfel incat primaria a pus plase, ca sa nu cada in capul trecatorilor. Bugetul local al orasului Borsec este mic si oricat s-ar stradui oamenii de acolo, foarte multe nu pot face. Anul trecut comunitatea prin reprezentantii ei a cumparat una din cladirile de patrimoniu si a reabilitat-o pentru a da exemplu si proprietarilor privati din zona.
Orasul nu reuseste sa se dezvolte fara bani, in ciuda faptului ca in localitate se afla cel mai mare imbuteliator de ape minerale din tara. Taxele si impozitele ajung la Bucuresti, comunitatea bucurandu-se doar de locurile de munca create in zona.
Radu Lazaroiu, directorul general este optimist: brandul pe care-l reprezinta detine o treime din piata de ape minerale. Spune ca „cea mai proasta sursa de apa minerala din Romania este mai buna decat cea mai buna sursa de apa care exista in afara Romaniei la nivel european”. Unele dintre izvoarele din care ia apa au fost captate inca de la sfarsitul veacului al XVIII-lea.
Secretul compozitiei apelor minerale
Termenul de apa minerala revine exclusiv produsului cu originea subterana dintr-o zona lipsita de contaminanti, ferita riscurilor de poluare. Compozitia apei trebuie sa fie stabila in timp si la imbuteliere trebuie evitat contactul cu atmosfera. Compozitia chimica a unei ape minerale rezulta din continutul specific in saruri dizolvate.
Ce ezita sa spuna cei din fabrica de imbuteliere este ca aproape toate liniile au o filtrare care prin lege trebuie sa fie naturala. Este interzisa tratarea apelor in vederea dezinfectarii sau schimbarii compozitiei chimice originare. Din motive estetice si comerciale se accepta totusi, anumite operatii strict limitate si reglementate, de "cosmetizare" - eliminarea fierului si manganului, scoaterea partial a dioxidului de carbon sau impregnarea acestuia cu cantitati suplimentare de gaz carbonic.
Din fericire, apele minerale din Romania sunt departe de orice potential poluator. Pe de alta parte, nu avem, ca in alte tari, un program national pentru aceasta resursa. In Franbta sau Italia exista inclusiv programe de educare a consumatorilor. La noi, recunoaste chiar Radu Lazaroiu, nici industria de imbuteliere a apelor minerale nu s-a implicat in educarea sau informarea consumatorului
Sursa: Pro TV
Etichete: consumatori, statiuni, dioxid de carbon, borsec, ape minerale, izvoare,
Dată publicare:
17-04-2015 12:17