Zona din Romania, protejata de Uniunea Europeana, care ar putea fi distrusa. Proiectele uriase ascunse de investitori
Cum sa distrugi o zona pe care Uniunea Europeana o protejeaza? Cu bani europeni! In Romania este posibil! De exemplu, la Viscri.
Locul e celebru si castiga azi din turism rural, tocmai pentru ca a pastrat armonia cu natura si nu si-a distrus patrimoniul. Dar frumusetea locului e in pericol - in zona au aparut investitori dornici sa schimbe peisajul. Duminica, la "Romania te iubesc!", vedeti unde duce lacomia.
Pe drumul dintre Viscri si comuna Bunesti, au fost proiectate, una langa alta, mai multe constructii noi, turistice, in total o investitie de 1,8 milioane de euro, cu finantare UE. Speriati ca peisajul care atrage turisti va fi distrus, localnicii s-au revoltat.
Caroline Feronlend, consilier local: "Cu groaza am aflat ca sunt 10 proiecte acolo!"
Mihai Grigore, proprietar pensiune: "Se completeaza unul pe altul, sunt piscine, terenuri de tenis acoperite, herghelie."
Uniunea Europeana finanteaza doar proiecte mici, care sa nu distruga mediul inconjurator. Drept urmare, oamenii din Viscri au reclamat la agentia finantatoare ca investitorii de aici au ascuns un proiect urias in proiecte mai mici, ca sa fraudeze fondurile europene. Au cerut o ancheta.
Printre investitori sunt chiar cei alesi sa apere interesele comunitatii: primarul si viceprimarul.
Dan Spataru, viceprimar: "Se tem astia care deja au pensiuni acolo, pentru ca toti turistii vor trece pe la poarta mea, pe drum spre Viscri! La 8 km. de Viscri."
Deznodamantul unei afaceri cusute cu ata alba, la Romania te iubesc, cand vedeti si cat de vigilente au fost autoritatile cand alti investitori au vrut sa salveze cu bani europeni case de patrimoniu.
In zona e mare nevoie de fonduri UE, dar cati localnici au reusit sa le si obtina? NICIUNUL. De ce? Va spun chiar ei la Romania, te iubesc! Cand vedeti si cat de bine functioneaza sistemul de acordare a fondurilor UE, care se bazeaza pe buna credinta a solicitantilor.
Marian Ionescu, fost director adjunct AFIR Alba: "Cifrele suna bine, dar n-am spus ca o firma a dat in somaj 10 insi care dupa aia s-au angajat in partea cealalta. Au invatat beneficiarii nostril cum sa eludeze conditiile de eligibilitate."
Cum reusesc investitori smecheri sa pacaleasca legea si sa bage in buzunar bani europeni care nu aduc in sate nici bunastare nici profit, intr-o ancheta "Romania, te iubesc!".