Ce le ofera autoritatile batranilor singuri: taieri de fonduri si o strategie postata pe site. Ministrul Muncii: "Eu am o liniste sufleteasca"

×
Codul embed a fost copiat

RUGA PENTRU PARINTI. Anul trecut, ministrul Muncii promite ca ii va ajuta pe batranii singuri, uitati de familii. De atunci, lucrurile s-au schimbat, intr-adevar, insa nu in bine

„Tu stii ce mai fac parintii tai?” va intrebam anul trecut la „Romania, te iubesc!” In acea campanie aduceam in atentia autoritatilor un fenomen ascuns pana acum: cel al batranilor care mor singuri in casele lor pentru ca statul n-a avut nici o strategie pentru ei. Sfarsitul lui 2014 ar fi trebuit sa insemene si sfarsitul problemelor lor, daca ar fi fost sa dam crezare ministrului Muncii.

Batranii singuri, victimele hotilor si autoritatilor
Sofia Aglaia isi traieste batranetile intr-o camera mica dintr-o casa mare. Gospodaria construita in ani multi de munca alaturi de sotul ei care s-a prapadit acum opt ani. Cand am ajuns in casa ei am gasit-o bagand lemne in soba. Are 88 de ani si spune ca e inca in putere pentru ca batranetea n-a tintuit-o la pat. Si totusi n-are curaj sa iasa din curte de teama ca o vor lasa puterile.

Are doua fiice. Una e la Iasi, cealalta la Bacau. Au vietile lor si problemele lor, asa ca mama nu vrea sa fie o povara. „N-am bucurii”, marturistese. „De mult n-am bucurii niciodata”. Uneori, noaptea sta treaza de teama. Au calcat-o hotii si-au furat tot ce avea: proviziile de hrana pentru iarna.

Citește și
RTI
"Ca descult prin maracini, asa e viata printre straini". Viata de umilinte a romancelor care ingrijesc batrani in Italia
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Declarația șocantă făcută de un martor în procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești

Campania „Tu stii ce mai fac parintii tai?” derulata de Stirile PROTV atragea atentia autoritatilor asupra unui fenomen generat mai ales de migratia celor trei milioane de romani in strainatate, un fenomen ignorat pana acum: bunicii singuri care se sting in casele lor fara sa-i stie nimeni. Ministrul Muncii Rovana Plumb, promitea anul trecut strategii speciale pentru ei. Vorbea de milioane de euro ce puteau fi accesate pentru ingrijirea la domiciliu, invocand sfarsitul de an 2014 pentru schimbarile promise.

„In anul 2015 nu exista subventii care sa sprijine activitatea de ingrijire la domiciliu pentru persoanele varstnice din zone rurale”, spune Gabriela Achihai, presedintele Fundatiei de Sprijin Comunitar Bacau. „Concret, de un an eu nu am vazut nici o schimbare, nu am vazut un beneficiu. Mai rau s-au redus si aceste fonduri pentru aceste servicii atat de necesare”.

Toate promisiunile ministrului sunt contrazise de realitate. Nu exista servicii de ingrijire la domiciliu, iar acolo unde existau risca sa fie sistate pentru ca Ministerul Muncii nu le mai finanteaza. Centre de zi pentru varstnici sunt cateva in toata tara, multe nefunctionale pentru ca acelasi minister intarzie sa le dea autorizatii de functionare.

Centre sociale inchise din cauza unei hartii
Sofia Aglaia sta la 100 de metri de centrul de zi pentru varstnici, dar nici macar nu stie ca ii e destinat. De la primarie spune ca nu a ajutat-o nimeni niciodata. Totusi, primarul a investit din fonduri europene 2 milioane si jumatate de euro in centrul care ar trebui sa fie locul unde batranii singuri primesc o masa calda si asistenta medicala. Dar centrul nu are acreditate, desi primarul a insistat la Bucuresti pentru a o obtine. Am incercat sa aflam de ce in biroul ministrului, Rovana Plumb, care s-a arat surprinsa. „O sa luam masuri sa scurtam birocratia si sa scurtam acest timp de acreditare”, spune ministrul.

A trecut un an de cand am intrat in casele oamenilor care ttraiesc singuri fara sa-I stie nimeni. Sfarsitul lui 2014 ar fi trebuit sa insemne si sfarsitul problemelor lor - asa promitea ministrul Rovana Plumb. Nu s-a intamplat insa nimic. Dimpotriva.

A mai trecut o iarna peste anii multii ai lui Neculai Cozaru. Un an in care viata lui a ramas incremenita in mica-i camera in care in urma cu un an ne spunea ca nu mai astepta decat moartea. Fiul cel mare e la munca in Italia. Cel mic e in tara si-l viziteaza cat de des poate. Are o pensie frumoasa, fiindca a muncit pe santier 33 de ani. Nu si-a imaginat ca batranetile il vor gasi singur si neputincios. Nici televizorul nu merge mereu. Il lasa insa pornit ca sa nu se piarda in linistea in care traieste de opt ani de cand a ramas vaduv.

Sunt luni intregi in care nu vede o data la doua zile chipul unei femei din sat platita de Fundatia de Sprijin Cominitar, un ONG care a implementat in satele sarace din Bacau un model norvegian de ingrijire la domiciliu. Au instruit localnice care n-au avut niciodata un loc de munca si le-au dat in grija cate 10 batrani din satele apartinatoare. Proiectul era finantat din sponsorizari, o cota parte de la primarii, iar 40% veneau din subventiile acordate de Ministerul Muncii celor acreditati sa faca servicii sociale. Un program despre care chiar Ministru Rovana Plumb vorbea in termeni elogiosi anul trecut si sustinea chiar ca „poate fi multiplicat la nivelul intregii tari”.

Nu doar ca nu l-a multiplicat, dar Ministerul Muncii a si taiat finantarea organizatiei din Bacau. Motivarea comisiei e cel putin ciudata. Lipsea o autorizatie sanitara care desi a fost trimisa ulterior si exista de mult, n-a mai fost luata in calcul. Afectati sunt beneficiarii, peste 500 de persoane singure care stau in case si sunt la mila vecinilor, si angajatii, femeie simple care n-au alta varianta sa munceasca.

Taieri de fonduri echitabile
Informata de situatie, Rovana Plumbs raspunde: „Eu sunt convinsa ca tratamentul care se aplica tuturor ONG-urilor care au in obiectul de activitate acest sprijin dat persoanelor in nevoie e unul legal, echitabil”.

Intr-adevar, a fost echitabil. Au taiat si din finantarile altor organizatii care ofereau servicii pe care statul roman n-a fost in stare sa le ofere pana acum. 21 de fundatii se plang ca au primit mai putini bani pentru 40 de servicii sociale iar in cazul a 28 de activitati s-a sistat finantarea. 150 de ONG-uri au trimis o scrisoare ministrului muncii, Rovana Plumb, in care reclamau felul in care a inteles sa ajute persoanele in nevoie.

A trecut aproape un an in care ministerul n-a facut nimic pentru batranii singuri. Nu analiza, nu recensamantul celor singuri, nu legi, nu fonduri. Doar o strategie publicata in ultima luna din an pe site care nu contine nimic concret. „Cu siguranta primele rezultate ale axei care finanteaza aceste servicii sociale isi vor arata efectele incepand cu ianuarie 2016”, spune Rovana Plumb. Ministrul vorbeste despre un million de persoane care ar avea nevoie de asistenta la domiciliu. Nu e clar cum s-a ajuns insa la aceasata cifra. Edilii si asistentii sociali, n-au fost niciodata intrebati.

Primarii se plang ca n-au o lege care sa-i lase sa aloce fonduri din buget pentru batrani. Asistenti sociali iau act de conditiile in care traiesc si cel mult le pot face dosare pentru azil. Doar ca putini sunt de accord sa-si paraseasca gospodaria. Exista insa batrani care n-au nici rude si nici vecini dispusi sa-I ajute. In comuna Baltati din Iasi, sase oameni au murit de frig iarna aceasta. Angela Borsieru a supravietuit pana acum. Nici ea nu stie cum. In zilele cu ger sta in pat toata ziua acoperita cu paturi, haine si tot ce gaseste prin casa. Are doi frati. Singurele rude despre care spune insa ca refuza sa o ajute.

Promisiuni de 100 de milioane de euro
Nu mai spera la ajutor. De fapt nici nu indrazneste sa viseze la el pentru ca niciodata nimeni nu i-a dat nimic. Anul trecut insa, Ministrul Muncii le promitea ajutor celor aflati in aceasta situatie – mai precis, 100 de milioane de euro. Nu e clar cum ar putea ajunge suta de milioane de euro la batrani, in vreme ce sumele alocate de Minister celor aflati in nevoie au scazut de la un an la altul.

Raspunsul i-l da doamnei ministru Cezar Anton, unul din batranii care vor ramane fara ingrijitorul la domiciliu care ii aducea o paine. E doar una din victimele masurilor de reducere a cheltuielilor luate de cei din Ministerul Muncii. Traieste in varful unui deal care pe vremuri era populat de oameni muncitori. Azi, a ramas singur, inconjurat de case goale.

In tinerete era vestit in toata zona pentru croitoria sa de lux. Nu e om sa nu fi imbracat haine cusute de el. A muncit si a cladit o gospodarie de care e mandru, dar la care priveste azi, singur. Sotia i s-a prapadit, iar copiii au plecat. Cel mic la Brasov, cel mare in Anglia. „Sunt prea multii anii si prea grei ca sa mi-i mai duca in singuratate”. Si nu bolile sunt insuportabile ci gandul ca se trezeste dimineata si nu asteapta pe nimeni.

Pana acum il ajuta o fata de la Fundatie, dar aceasta probabil nu va mai veni pentru ca Ministerul n-a mai finantat proiectul. Centre de zi nu exista, legi care sa ajute comunitatile sa faca ceva pentru ei nici atat. A mai trecut un an in care pentru cei muti, in varsta si singuri, nu s-a intamplat nimic. „Sigur ca mai sunt lucruri de facut dar as putea sa va spun ca am o liniste sufleteasca ca nu am stat in 2014 si ca am putut sa reparam anumite nedreptati”, declara insa Rovana Plumb

Am plecat din biroul ministrul cu un alt set de promisiuni. 2016 va fi mai bun, milioane de euro se vor aloca batranilor prin Fondul Social European, o lege a economiei sociale ii va scoate din case si-i va ajuta sa castige bani. Toate impachetate intr-un discurs care ar trebui construit in jurul unor realitati pe care aceste planuri sa se aseze si sa devina realitate. Pana atuncii sutele de mii de batrani raman inchisi in case lor, prizionieri ai propriilor destine pe care autoritatile n-au fost in stare pana acum sa le schimbe.

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Reactia unui primar cand i se cere sa se ocupe de persoane cu handicap.
Reactia unui primar cand i se cere sa se ocupe de persoane cu handicap. "N-am auzit ca o primarie sa tina oameni ai strazii"

Autoritatile locale continua sa ignore problema persoanelor institutionalizate, precum si pe cea a varstnicilor bolnavi. Intr-o comuna din Braila, primarul e chiar indignat de idee.

"Ca descult prin maracini, asa e viata printre straini". Viata de umilinte a romancelor care ingrijesc batrani in Italia

O PAINE PLATITA CU LACRIMI, partea II. Pleaca la munca in strainatate doar pentru cateva luni. Insa odata ajunse acolo, se trezesc prinse intr-o capcana. Dorul de casa le sfasie sufletul, dar nevoia de bani nu le permite sa se intoarca la cei dragi.

Primarii care investesc in fotbal cand batranii nu au ce manca. Cum ar putea schimba Biserica soarta bunicilor credinciosi
Primarii care investesc in fotbal cand batranii nu au ce manca. Cum ar putea schimba Biserica soarta bunicilor credinciosi

BATRANI UITATI, PARTEA I Batranii singuri ai Romaniei isi traiesc apusul vietii in conditii grele, indurerati, uitati. Campania "Tu stii ce mai fac parintii tai?" a ajuns acum in fata ministrului de resort.

Recomandări
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó, a precizat că NATO a trecut peste Linia Roșie, relatează portfolio.hu.

De ce au scăzut rezervele valutare ale BNR cu nu mai puțin de 1,7 miliarde de euro în doar o lună
De ce au scăzut rezervele valutare ale BNR cu nu mai puțin de 1,7 miliarde de euro în doar o lună

Rezervele valutare la Banca Naţională a României totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ cu nivelul de 64,279 miliarde euro înregistrat la finele lunii martie 2024, conform unui comunicat al BNR.

Parlamentar bătut crunt din cauza unui proiect de lege. ”Rusia este ceea ce vedeți acum pe corpul meu” VIDEO
Parlamentar bătut crunt din cauza unui proiect de lege. ”Rusia este ceea ce vedeți acum pe corpul meu” VIDEO

Un parlamentar georgian, Levan Habeişvili, care a fost bătut în timp ce participa la o manifestaţie pro-UE, şi-a arătat rănile, ”urmele Rusiei”, în Parlament, relatează AFP.