"Te duci la medic si stai ca un bou". La Timisoara, aparatura spitalului de stat e nefolosita, dar la clinica privata e coada
Spitalele romanesti: un sistem secatuit intr-un mod halucinant, prin colaborari, contracte pentru servicii externalizate si trimiteri la privat pentru investigatii.
La Timisoara pacientii care ajung la spitalul judetean s-au obisnuit de ani de zile ca trebuie sa mearga numai la privat, daca vor investigatii RMN si Tomograf. Oamenii sunt directionati chiar de la Ambulatoriul Spitalului, unde medicii radiologi ii vad, le fac trimiteri si apoi ii indruma catre clinicile particulare. Iar pacientii, cei mai multi batrani, afectati de boli si probleme, asculta docili si respecta indicatiile doctorilor .
Pacientii vorbesc doar filmati cu camera ascunsa, pentru ca altfel stiu ca risca sa nu mai fie acceptati la investigatii. Ofera amanunte interesante despre practicile medicilor din spital. „Te duci acolo si stai ca un bou”, povesteste un pensionar. „Stai 2 ore la rand si iti zice ca mai au numai patru locuri."Vii la particular tot pe el il gasesti.”
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Citeste si: Google lucreaza la pastila "Doctor House". Pilula care o sa va spuna precis de ce suferiti
„Platesc o parte eu, o parte casa de asigurari”, explica un alt pensionar, nevoit sa apeleze la serviciile clinicii particulare. Recunoaste ca nu are de ales. "Pot sa ma tocmesc cu ei si asta, sa fac greva, ce sa fac?"
Ai crede ca, daca la un astfel de cabinet privat e buluc, spitalul judetean are aparatul tomograf sau RMN-ul, stricate, ori unitatea de stat nu are deloc aceasta aparatura. Managerul Marius Craina spune inca sa nu e deloc asa: are 2 tomografe si un aparat RMN, noi si functionale.
Te gandesti atunci ca aparatele lucreaza la foc continuu. Dar nici asta nu se intampla: sala de asteptare e goala. Unul din tomografe e rezervat mai mult urgentelor si pacientilor internati, celalalt – amplasat chiar langa Ambulatoriu, de unde pacientii sunt trimisi la privat – e inchis cu cheia.
"Nici macar sa nu se pune problema trimiterii in privat!”, sustine managerul spitalului. „Toate persoanele care au nevoie de aceasta aparatura, pot beneficia de aceste investigatii." Si totusi, pacientii ajung la privat. Unde ii costa. Din pensiile lor mici, trebuie sa dea milioane de lei pe analize.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, pacienti, RMN, analize, privat, tomografie,
Dată publicare:
24-11-2014 09:29