Spitalul din Romania care tine aparatura noua in ploaie, dar opereaza pe mese vechi de 50 de ani. Care este explicatia

24-11-2014 13:53

O poveste halucinanta se deruleaza de ani buni la Piatra Neamt, unde spitalul pare o inepuizabila resursa pentru "baietii destepti" din sanatate.

Dan Constantin este consilier judetean in Neamt si face parte din Consiliul de Administratie al Spitalului. Sustine ca inca din 2012 atat presedintele de consiliu cat si managerul ii amagesc pe nemteni cu aducerea unui computer tomograf, ori de cate ori au fost acuzati ca favorizeaza clinica private din spital.

In urma cu 6 luni presedintele Consiliului Judetean - Culita Tarita a solicitat un aviz din partea consilierilor pentru garantarea unui leasing pentru acest dispozitiv, iar acestia au aprobat. Nici pana astazi insa nu a fost achizitionat aparatul. „Cred ca exista asa un zvon - soseste maine, maine, maine - dar probabil ca maine asta e un vis prea indepartat", spune Dan Constantin.

Vezi aici emisiunea integrala

In timp ce tomograful ramane la stadiul de dorinta, Spitalul Judetean a cumparat multe alte aparate, in cadrul unui proiect de 5 milioane de euro, pentru un nou bloc operator. Aparatura zace prin curte, ambalata frumos in cutii pe care ploua si cel mai probabil va si ninge, pentru ca lucrarile sunt temporar sistate.

Pe culoare zac de luni bune mese de operatie ambalate si sigilate. Asta desi la spital se opereaza pe mese vechi de aproape o jumatate de secol. Multe dateaza de cand a fost constuit spitalul – adica din 1972.

Pentru blocul operator spitalul asteapta o suma uriasa, fara de care santierul e blocat: 19 milioane de lei noi: 9,3 milioane sunt de la Consiliul Judetean si 10 de la Ministerul Sanatatii. Pana cand nu vor primi acesti bani, aparatura noua va sta in curte.

Unii spun insa ca s-a cheltuit deja prea mult. Aparatele ar fi fost achizitionate la preturi mult mai mari decat cele de pe piata. Intre timp, spitalul este in plin santier, iar lucrarile au ajuns sa coste scump, pentru ca sefii de la judet au vrut dotari de top. La baza proiectului privind blocul operator e tot un parteneriat ciudat cu o firma privata.

In urma cu mai bine de 7 an, reprezentantii Consiliului Judetean au cedat o portiune de teren in curtea spitalului pentru amenajarea unei clinici private – un centru de dializa. Patronii se obligau sa asigure jumatate din cei 1,6 milioane de euro necesari pentru amenajarea unui bloc operator cu cinci sali de operatie plus o pasarela. De-a lungul timpului, patronatul firmei s-a schimbat, iar reprezentantii spitalului si ai CJ s-au facut ca uita sa mai ceara banii sau sa demareze proiectul. Au inceput, in fine, lucrarile abia in 2012, dar intre timp se schimbase conducerea Consiliului iar suma de 1,6 milioane euro s-a transformat in 5 milioane – un nou proiect, la care s-au mai adaugat trei sali de operatie in plus.

Fosta directoare a spitalului a vorbit neoficial, despre imprejurarile in care spitalul a cedat terenul pentru o clinica private de dializa. Iar fostul presedinte Vasile Pruteanu ar fi decis inchiderea sectiei de nefrologie, tocmai pentru ca afacerea particulara din curte sa preia toti pacientii. "Pe mine m-au pus sa fac studii si sa arat ca de ce trebuie Nefrologia, ca e mult mai ieftin sa externalizam. Si am zis in primul rand cui sa dai aparatura de miliarde? Pai trebuia sa o dai? Am crezut ca vine o firma si aduce aparatura."

Firma a construit si are clienti din plin, in schimb spitalul nu are nici pana azi un bloc operator modern, asa cum a fost intelegerea initiala. Vasile Pruteanu isi vede de treaba in Consiliul Judetean si tine prelegeri despre cum trebuie cheltuit banul public la spital. "Cheltuirea banului public trebuie facuta cu foarte mare grija, in beneficiul celor care contribuie prin impozite si asteapta si ei servicii de calitate", spune acum Pruteanu.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO