Autoritatile nu discrimineaza: isi bat joc si de romi si de romani. Istoria sangerosului conflict interetnic de la Hadareni


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 14:15
Data publicarii: Vineri 28 Februarie 2014 12:28
Categorie: Sezonul 1

Romii Romaniei, partea II. Acum 20 de ani, la Hadareni au murit oameni intr-un conflict interetnic. Din incompetenta nici pana azi autoritatile nu au fost in stare sa calmeze spiritele de acolo.

In satul maramuresean Ponorata parintii isi tin copiii in pielea goala si pun pe foc orice le cade la indemana. La cina au doar cateva bucati de paine si mere padurete. Si asa se culca. Copii plang de foame pana adorm. Toti au venit pe acest deal acum cativa ani. Au locuit jos in sat. La inceputul anilor '90, un rom a violat si omorat o ramanca. Romanii s-au revoltat si le-au dat foc la case. Au trait prin paduri ani de zile pana s-au stabilit in cele din urma pe acest deal, departe de sat. Nu au acte pe teren, nu au acte pe colibele ridicate. Nu au nimic.

La Hadareni, Guvernul i-a furat si pe romi, si pe romani

La inceputul anilor '90, 13 oameni au murit si 300 de case au fost incendiate in conflictele dintre romi si neromi in toata tara. De departe cel mai cunoscut a fost cel de la Hadareni. In 20 septembrie 1993, trei romi aici din acest sat au ucis un roman. Romanii i-au alergat pe romi pana cand acestia s-au refugiat intr-o casa. Au dat foc la casa. Unul dintre romi a murit in incendiu. Alti doi au incercat sa iasa si romanii i-au linsat pe ulita satului. In total, 18 case au fost incendiate

In 2003, romii au castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului daune de 500 de mii de euro de la statul roman si promisiunea ca li se vor reface casele. Guvernul Tariceanu a alocat 1,5 milioane de dolari pentru proiectul Hadareni. 6 case au fost reabilitate in 2007, de ochii lumii. Lucrarile, prost facute, s-au ridicat la 10 mii de dolari pentru fiecare casa. Banii au intrat in buzunarele celor care s-au ocupat de reconstructie. Statul roman s-a angajat in fata Curtii Europene sa faca la Hadareni o fabrica in care sa angajeze oameni, o gradinita care sa functioneze si pe timpul verii si multe altele.

Programul Hadareni a fost evaluat in toamna anului trecut de o echipa venita de la Bucuresti. Concluzia raportului: programul este un esec. Din 33 de masuri stabilite in 2006 doar 4 au fost indeplite in totalitate iar 17 masuri nu au fost indeplinite deloc. Erau masuri care ar fi trebuit sa ii faca pe romii de aici sa se inteleaga mai bine cu romanii. Si acum, dupa 20 de ani, conflictul dintre romani si romi mocneste, la Hadareni.

Satul in care nimeni nu vrea sa stea

La Rotunda, in judetul Bacau, 205 case construite de guvern pentru romi stau parasite. In 2005, casele romilor din comuna au fost luate de ape iar statul le-a construit pe un varf de deal case la cheie. Romii au stat in ele doar o iarna, dupa care au luat ce-au apucat si-au plecat. Spun ca din start au anuntat ca ei nu vor locui acolo. In timp ce ei se mutau, guvernul Tariceanu le cladea case pe dealul Rotunda. In total 2 milioane si jumatate de euro s-au investit degeaba.

Inca din 2001 a fost infiintata Agentia Nationala pentru Romi. O institutie care toaca in fiecare an milioane de lei pe bunuri, servicii si personal. Si mai putin pentru rezolvarea situatiei in care se gaseste o buna parte dintre romi. Ani la rand nu a existat o sedinta de guvern in care sa se dezbata problematica romilor iar directorul Agentiei nu a fost invitat niciodata la Palatul Victoria.

Si totusi, avem o strategie. Un document asumat de Guvernul Romaniei: Strategia privind incluziunea cetatenilor romi. Zeci de pagini in care se arata masurile necesare pentru educarea si integrarea lor in societate si pe piata muncii. In 10 ani, nu s-a implementat nimic din ea.

VIDEO PROTVPLUS.RO