Nu avem bani pentru medici, dar cumparam sisteme de amprentare digitala. Cum castiga unele firme contracte pe banda rulanta
SANATATEA SCOASA LA LICITATIE, partea a II-a. Sistemul nostru sanitar, asa sarac cum, imbogateste multe firme din domeniu. O poveste care are printre personaje si un secretar de stat in ministerul santatii.
Desi aparent totul e legal la Spitalul Judetean Ilfov, apar semne de intrebare referitor la felul in care ajung unele firme sa castige contracte pe banda rulanta. Una dintre modalitati, sustine fostul angajat, e intocmirea caietului de sarcini care avantajaza un singur participant. Caietele de sarcini se intocmesc pe baza datelor tehnice oferite pe CD de firmele care trebuie sa castige licitatia.
Iar ca exemplu, medicul da cumpararea de paturi pentru spital. In octombrie 2011 ajunge pe masa managerului o solicitare de inlocuire a 131 de paturi. Se intocmeste caietul de sarcini si se lanseaza licitatia la care se incriu mai multe firme. Una dintre oferte semana insa izbitor la detalii cu cele din caietul de sarcini. Licitatia e reluata in 2012, cand se umbla din nou in caietul de sarcini la detalii care sa avantajeze acelasi participant e de parere fostul angajat. Patul trebuie sa se incadreze intr-un spatiu de 238 de centimentri, inclinarea la 16 grade. Iar una dintre firme le indeplineste la virgula.
Anul trecut, Camera de Conturi Ilfov a descoperit la Spitalul Judetean o serie de abateri financiar contabile in valoare de aproape 600 de mii de euro. Printre altele, nereguli in contractul privind reparatiile capitale facute pentru sectia de terapie intensiva.
Firma Continental Construct, care a facut lucrarile, il are ca actionar pe Alin Tucmeanu, ridicat anul acesta la rangul de secretar de stat in Ministerul Sanatatii. La vremea aceea era medic voluntar in spitalul unde firma in care era actionar facea lucrari de reparatii.
„Firma asta a castigat o licitatie de renovare, licitatie anulata de ANRMAP pentru nereguli grave si reorganizata insa toata lucrarea de renevore deja fusese facuta de firma continental construct. Pentru ca stia ca va castiga si a doua licitatie”, spune fostul angajat al spitalului.
Firma incriminata in raport apare de altfel in declaratia de avere a secretarului de stat lui Alin Tucmeanu. Acesta a lansat o invitatie la dialog privind disfunctiile din sistem, insa invitatia nu e valabila cand vine vorba de afacerile pe care le-a derulat la Spitalul Judetean. Desi i-am cerut oficial un punct de vedere a refuzat sa comenteze.
Iar seria de nereguli descoperite de fostul angajat al spitalului, cu sprijinul altora de la serviciul achizitii, nu se opreste aici. In 2010 au fost cumparati cu 200 de mii de lei reactivi de analiza pentru un aparat, care ar fi acoperit necesarul pentru un an. Doar ca reactivii expira in 2 luni. In 2011 Spitalul a cumparat dispozitive care in mod normal sunt gratuite, cheltuind inutil 15 mii de euro.
„Spitalul si-a permis luxul in conditiile in care se zbatea in chinuiri financiare deosebite, in conditiile in care banii de garzi si de salarii erau la minim”, spune medicul. Altfe cheltuieli aberante: un contract incheiat de managerul spitalului, in valoare de 50 de mii de lei pe an, pentru intretinerae flotei auto. Alte 15 mii de de lei erau folosite lunar pentru reparatii si piese de schimb. Fostul angajat sustine ca spitalul are 4 autoturisme, dintre care 3 n-au mai circulat de ani de zile si pot fi considerate piese de muzeu.
Fostul angajat incheie seria de nereguli aducand dovezi despre cumparea unui sistem de amprentare digitala pentru care sustine ca spitalul a platit 60 de mii de euro. Nici pana in ziua de azi n-a fost pus in functiune, desi se afla instalat pe pereti. Mai mult, sustine fostul angajat, sistemul a fost cumparat de la firma detinuta la acea vreme de seful departamentului de IT al spitalului. Directorul Eduard Armeanu spune ca nu merge din cauza ca a fost reclamat de doctori iar acum e in proces cu ei.
Corpul de Control al premierului a fost anul trecut in verificare la mai multe spitale, inclusiv cel despre care vorbim. In unele conducerea a fost demisa sau si-a dat demisia de buna voie; la Ilfov, conducerea a ramas aceeasi. Desi am solicitat Ministerului Sanatatii sinteza raportului privind acest control, nu ne-a fost pus la dispozitie.
Puse cap la cap, sumele cheltuite in ultimii ani cu o serie de contracte duc la un prejudiciu urias, aproape un milion de euro in 2 ani. Si vorbim de numai unul dintre spitalele care alcatuiesc sistemul sanitar romanesc. Iar practicile descrise de oameni care au lucrat acolo sunt de fapt retele clasice prin care banii se scurg din sanatate.
Anul trecut, managerul de la Spitalul Ilfov a fost declarat incompatibil de Agentia National de Integritate, cu care se afla acum in proces. In acest moment, Eduard Armeanu detine functia de director interimar dupa ce i-a expirat anul trecut mandatul. Recent s-a inscris la concursul de manager, care va avea loc peste cateva zile. Candidatura i-a fost respinsa. A depus contestatie si i-a fost admisa asa ca e posibil sa castige avand in vedere ca e singurul candidat la postul de conducere al unui spital mic cu o cifra de afaceri foarte mare.