Medicina bolnava, partea II. Cum ia un medic 40.000 de lei pentru 700 de pacienti pe care ii ignora si ii minte ca face voluntariat

×
Codul embed a fost copiat

In vreme ce statele occidentale investeau in medicina primara, noi o distrugeam. Medicina de familie s-a privatizat, medicii si-au cumparat cabinetele de stat si-au plecat de la sate.

A disparut dispensarul rural si in locul sau au aparut puncte de lucru, cu usi incuiate cu lunile, la care bati degeaba.

Relatia dintre doctor si pacient se desfasoara ... mai mult pe hartie, in facturile pe care medicii de familie le trimit lunar Casei de Asigurari. Si dupa ce ca medicina de familie e slab finantata, sistemul e si fraudat.

Un doctor din judetul Botosani are 2 cabinete, pentru ca si sotia sa e medic de familie. El are 1700 de pacienti intr-o comuna, ea alti 1300 in alta si impreuna au un venit total de 28.000 de lei lunar. Din care 7 mii sunt rate la banci pentru modernizari si aparatura, 5 mii salariile cu personalul, 3200 de lei impozitele la stat si alte 2800 de lei pe luna pentru utilitati, combustibil si carburant pentru naveta. Nu au chirie, pentru ca detin cele doua cabinete. Tragand linie, sotilor le raman cate 5 mii de lei, un venit mai mult decat decent.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Pentru ca la Botosani iarna tine si 7 luni pe an, doctorul si-a achizitionat centrale termice ultraperformanta si a reabilitat termic ambele dispensare.

Cum functioneaza telemedicina la americani

In America, in comunitatile mici din zona New Jersey, aproape toti medicii de familie fac telemedicina. Adica doctorul e sunat la orice ora de pacient, chiar si cand e plecat la specializari si congrese. De pe laptop prescrie reteta si o trimite online la o farmacie aflata langa locuinta pacientului.

Tot de pe laptop, medicul monitorizeaza si starea pacientului internat in spital. Ii vede analizele si radiografiile pentru ca are acces la baza spitalului.

In 2008, Ministerul Sanatatii initia Programul National al evaluarii starii de sanatate a populatiei. Toti romanii au primit acasa invitatie la medicul de familie si un cupon, pentru analize gratuite la un laborator. Aproape 80% dintre romanii peste 18 ani au ajuns la un dispensar in acel an.

Unul din 5 a aflat ca are o boala noua, unul din 2 romani a aflat ca prezinta risc de infarct si unul din 10 risc crescut de deces. 

Schema prin care doctorul si farmacistul au pus monopol pe pacient

In lipsa doctorului, oamenii iau medicamente dupa cum ii taie capul. La tara sunt mai multe farmacii decat dispensare. Unele apartin chiar medicilor de familie. O combinatie care lasa loc de frauda. In judetul Valcea, mascatii au descins asta vara la 2 doctorite - surori, cu cabinetele in 2 comune vecine - Livezi si Gradistea. Femeile au fost arestate si sunt cercetate pentru inselaciune, fals si uz de fals.

"La Livezi si farmacia si dispensarul apartineau aceleaiasi persoane. Nu ar fi fost in mod normal o problema, dar Casa de Asigurari si Politia au intervenit in momentul in care au aflat ca toti pacientii erau directionati illegal, catre farmacie. Totul pleca de la lipsa unei stampile de pe retete. Practic, doar cine trecea pe la medicul respectiv, putea sa-si ia medicamentele de la aceasta farmacie",
povesteste Rares Nastase.

Procurorii vorbesc de un prejudiciu initial de 80 de mii de lei. Spun ca medicii au prescris fictiv retete compensate si gratuite in numele unor pacienti, si au intocmit facturi pentru decontare la Casa Judeteana Valcea. Medicamentele pentru care incasau bani, ramaneau in farmacie.

"Aia e farmacia, si aici era dispensarul. Si de aici si pana acolo era o camera, dar despartita de un zid. Au spart zidul si au facut intrare. Si practic de la cabinet erai in farmacie", spune un localnic.

La Registrul Comertului, farmacia din comuna apare cu un profit net, de peste 195 de mii de lei in 2012, dup ace in 2011 nu a facut profit deloc. Aproape 50 de mii de euro intr-un an, adica peste 4000 de euro pe luna, un castig care ii faci invidiosi pe multi patroni de farmacie de la oras.

Doctorita de la Livezi locuieste in Craiova, intr-o vila din zona zero a urbei, unde mai stau procurori, judecatori si oameni de afaceri.

Primarita de la Livezi, spune ca arestarea doctoritei si procesul penal, i-au lasat pe oameni fara medic.

"Cu locuitorii, ma confront cu o problema destul de grea pot ca, concesionandu-I tot spatiul, de 169 de metri, a venit medic, eu am facut demersuri sa vina medic in comuna pt ca sunt oameni batrani, fara posibilitati de deplasare ... Acum nu am spatiu!"

Seful CNAS - doctorul Cristian Busoi recunoaste cu seninatate ca sistemul permite fraudele. Din 2014 la Casa va fi infiintata o noua structura de control. Nimeni nu garanteaza si ca verificarile vor impiedica noi furturi.

"Trebuie sa gasim acele modalitati legale de a descuraja", spune Cristian Busoi.

Comuna Delesti, judetul Vaslui. In satul Harsova, functioneaza un dispensar ridicat de o fundatie. Are pretentii de mic spital, arondat Episcopiei Husilor. In interior un cabinet si o farmacie

Asistenta de la farmacie, lucreaza si la cabinetul medical. Este sotia preotului din sat, si spune ca doctorita vine rar si face voluntariat.

O localnica intra in vorba, nemultumita cand aude de voluntariat. Femeia spune ca s-a informat si stie in ce conditii lucreaza medicul de familie.

"Eu nu inteleg ca voluntariatul se face asa. Atata timp cat are pacienti pe lista, doamna isi primeste banii de la Casa se Asigurari. Batranii, toti batranii din satele astea banuiesc ca platesc"

Cum isi primesc medicii banii

50% din venitul medicului, primit de la CNAS, provine de la numarul de persoane de pe lista de asigurati, adica per capita - restul sunt bani pentru serviciile pe care doctorul le presteaza in fiecare luna. Exista un sistem de calcul pe baza de puncte, unde un punct echivaleaza cu 3 lei 50 de bani.

La tara o treime dintre localnici sunt neasigurati - si ei trebuie sa primeasca servicii de medicina preventiva si medicina de urgenta.

Un medic de familie nu are voie sa refuze un neasigurat care vrea sa se incrie pe lista sa, dar in general doctorii se feresc sa-I aiba in grija, pentru ca nu primesc fonduri per capita pentru ei, ci doar pentru servicii - la boli contagioase si la solicitari in urgenta.

Vis a vis de dispensarul fara medic locuieste un batran de 93 de ani. A trecut prin 2 razboaie mondiale, a luptat pe front, si la batranete sta singur. Batranul are ulcer varicos si dureri mari la picioare. O nepoata care-l mai viziteaza spune ca medicul nu l-a vazut demult.

Am aflat de la Casa de Asigurari ca doctorita Lacatusu are cabinet la Vaslui. Am sunat-o.

"Eu am cabinetul meu, deci nu am eu nicio treaba! Eu am listele mele la Vaslui, deci eu nu ma duc acolo decat ca voluntar! Sunt in jur de pana in 700 si ceva de pacienti, cam asa sunt."

Cu cat in lista are mai multi batrani si acestia sunt in localitati mai izolate, cu atat doctorita primeste mai multi bani. Un pacient valoreaza maximum 80 de lei pe an in deconturile Casei de Sanatate. Medicul Laura Lacatusu a primit, conform CNAS, peste 138 de mii de lei anul trecut. O treime din aceasta suma - peste 40 de mii de lei, adica aproape 10 mii de euro sunt bani livrati intr-un singur an, in numele celor 700 de batrani de la Delesti.

"Dar nu sunteti in relatie cu Casa?
- Ba da, sunt in relatie cu Casa
- Ma intreaba oamenii astia, veniti saptamana asta? Mai ajungeti? Sunt niste batrani aici!
- Da o sa ajung.
- Dar nu stiti in ce zi?
- Probabil maine."

Am revenit a doua zi in sat.

"Am, cautat-o si nici acum nu e", spun localnicii.

Am mers la Vaslui, sa vorbim cu doctorita Lacatusu. Am asteptat-o la cabinet.

"Nu, astazi nu ajung
- Si ne puteti oferi o declaratie, ce se intampla cu zona aia, dupa ce v-am sunat ieri la telefon?
- Eu v-am spus de ieri la telefon"

Voluntariatul invocat e o minciuna sfruntata, pe care medicul Laura Lacatusu le-o spune de ani buni oamenilor simpli de la tara. Batranii iau de bun tot ce li se zice, in timp ce nimeni de la Casa de Asigurari nu verifica daca doctorita are grija de pacientii din rural.

 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Medicina bolnava, partea I. Oamenii de la sate si-au pierdut increderea in medici. Cum contribuie infrastructura la aceasta criza
Medicina bolnava, partea I. Oamenii de la sate si-au pierdut increderea in medici. Cum contribuie infrastructura la aceasta criza

Majoritatea romanilor se trateaza direct la spital, pentru ca nu-si cunosc medicul de familie. Sau nu au unul. Sunt milioane de oameni care nu stiu ca au dreptul la medicina de familie, la primul consult, la vizita la domiciliu.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.