Sute de mii de batrani din Romania depind doar de destin. Reactia ministrului Muncii in fata petitiei din campania "Tu stii ce mai fac parintii tai?"

Ultima actualizare: 15-12-2017 14:15

BATRANI UITATI, PARTEA A II-A. Sunt sute de mii. Ascunsi in colturi de tara, in case lor mici, uitati de rude, ignorati de autoritati. Sunt parintii si bunicii Romaniei pentru care pana acum nimeni n-a facut nimic.

Migratia fortei de munca a lasat in urma sute de mii de parinti si bunici, singuri in casele lor. Romania n-are un sistem de ingrijire pus la punct, asa ca soarta lor e la voia destinului. 18 oameni politici au trecut pe la carma Ministerului Muncii si niciunul nu i-a avut niciodata in planurile sale pe batranii Romaniei. Dimpotriva, au fost considerat poveri bugetare. 

Campania "Tu stii ce mai fac parintii tai?" a atras atentia asupra acestui fenomen si zeci de mii de oameni au semnat petitia prin care cerem Guvernului sa schimbe legi, sa faca strategii si sa le ofere batraneti usoare.Semnaturile au ajuns pe masa Ministrului Muncii care a anuntat ca in urma campaniei s-a angajat sa creeze si sa sustina sistemul de asistenta pe care campania noastra il cere.

Un studiu recent realizat de Fundatia Principesa Margareta arata ca peste 640.000 de batrani din Romania au nevoie de ajutor. Nu-l vor primi cata vreme autoritatile locale nu sunt sanctionate pentru lipsa de implicare. Nu exista proceduri clare care sa atraga raspunderea autoritatilor locale in cazul in care un batran moare cu zile. Si nici n-ar avea cum sa se intample asta cata vreme in toata tara exista doar 432 de asistenti sociali cu studii care lucreaza in administratie publica locala. Restul au alte profesii si doar atributii de asistent social.

Plateste pentru o bucatica de paine
In Chijodu, o comuna din Buzau, primarul e tanar si energic. Ar vrea sa se implice, dar nu stie cum. Ar ajuta batranii, dar n-are bani. Viseaza si la o sala de sport, la asfalt pe drumuri. Asistenta sociala, incadrata ca muncitor de rang III, spune ca n-are in sat batrani in dificultate. Insa realitatea o contrazice.

Ana Frincu, de pilda, e singura de un deceniu si abia se poate ridica din pat. Are o fiica intr-un sat vecin care vine sa o viziteze. Altfel e rupta de lume. „O bucatica de paine mi-o aduce o femeie, trebuie sa-i platesc ca mi-o aduce” spune ea. Vecinii s-au mutat si nici telefon nu are, sa poata cere ajutor cuiva.
Ar avea nevoie de un ingrijitor la domiciliu, insa statul n-are pus la punct un astfel de sistem. Exista astfel de servicii in 27 de judete, dar toate sunt prestate de ONG-uri care au in grija 6.500 de varstnici. Restul isi duc batranetile cum pot.

O initiativa legislative risca sa scoata din schema si ONG-urile. In teorie, initiativa ar trebui sa le ajute, dar In practica le taie si mai mult elanul. Proiectul a ajuns in comisiile de specialitate din in februarie, cand inca era ministru Mariana Campeanu. Potrivit initiativei, serviciile sociale urmeaza sa fie preluate de la fundatii de institutii ale statului.

Noul ministru, Rovana Plumb, spune ca va schimba sistemul. Are o strategie, are si bani: peste un miliard si jumatate din fonduri europene.

Coada la supravietuire
Ingrijirea la domiciliu ar trebui sa fie la indemna oricarui primar, iar in camine sa ajunga doar varstnicii care au nevoie si de asistenta medicala. La ora actuala, centrele rezidentiale sunt singura alternative, insa ca sa prinda un loc intr-un camin, varstnicii stau pe liste de asteptare.

In timp ce parintii plang de dorul copiilor, plecati in lume, statul se preface ca are grija de ei. Banii nostri stau blocati in camine neterminate, sau dezafectate, care ar putea nu doar sa gazduiasca varstnici ci sa si ofere locuri de munca. Spitalele si caminele de batrani sunt abandonate in vreme ce vastnicii asteapta sa moara cineva pentru a se elibera un pat. Daca ne raportam la la totalul oraselor si comunelor din Romania, numarul de azile este de 0,03.

Nou ministru, Rovana Plumb, promite schimbari si in aceasta directie: „Este un deficit al numarului de asistenti sociali. Avem in vedere acest lucru. Viziunea mea este sa se faca un transfer mai mult catre societatea civila, catre ONG-uri care sa asigure aceste servicii” Termenul pe care si l-a asumat ministrul municii e finalul anului. Vom urmari si vom trage linie impreun.

Campania „Tu stii ce mai fac parintii tai?” a demonstrat ca traim intr-o tara in care demnitatea umana nu e respectata. N-avem sistem de ingrijire la domiciliu, n-avem suficiente camine de batrani, ONG-urile nu sunt incurajate sa se implice, iar cele care primesc finantare de la stat nu sunt controlate de nimeni.

Inca legati de amintiri, de tinerete, de casele lor, batranilor nostrii le e refuzat dreptul la o batranete usoara. Nimeni nu stie cati sunt, unde sunt, ce suferinte , ce nevoi, ce dureri au. Poate ca altfel si-ar privi batranetile, daca nu s-au mai simti o povara, daca noi cei din jurul lor, am reusi sa privim in sufletele lor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO