Suntem la zeci de ani distanta de lumea civilizata. Primarii promit canalizare, dar construiesc piscine. Si totusi, oamenii tot ii voteaza
Romania pica in fiecare an examenul intrarii in civilizatie. Alesii locali din sate si comune nu reusesc sa atraga fonduri pentru nevoile elementare ale localnicilor. Iar modernizarea se rezuma in multe localitati doar la initiative fanteziste.
Comuna Padureni, judetul Vaslui. Aici, pe dealurile Moldovei, alesii locali s-au gandit sa-i rasplateasca pe localnici cu un strand. Dupa o zi de coasa sau arat, oamenii sunt poftiti la dusuri si balaceala.
O piscina si mai multe bungalow-uri, totul foarte modern. Doar ca localnicii sunt mult prea ocupati cu muncile zilnice. Primarul sustine ca are clienti trei luni pe an, care vin din orasul Husi, aflat la 20 de kilometri. Pentru ei a amenajat si o parcare mare, langa strand. Toata cheltuiala e din bugetul primariei si a inceput in 2007.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Ideea unei piscine moderne nu e rea pentru comuna, doar ca oamenii locului sunt satui de apa care le invadeaza gospodariile la orice ploaie.
"Canalizare nu este, apa curenta nu este, m-am saturat pana aici! Nu se mai poate, in situatia asta nu se mai poate!", se plange o localnica.
Ba se poate, si situatia acestei femei se regaseste in zeci de gospodarii din comuna. La 300 de metri de centrul comunei sunt conditii de lumea a treia.
Primarul promite, oamenii il voteaza
Ca sa fie bine inteles: primarul e in functie din 1990 si acesti oameni l-au votat la ultimele alegeri, dupa ce le-a promis canalizare. Mai promisese si la celelalte mandate, insa de data aceasta, ca sa fie convingator, a adus chiar tuburi cumparate si puse pe alocuri, pe ulitele satelor.
Un barbat stie ceva - primarul vrea chiar mai multe psicine, in cadrul unui sat de vacanta, care sa puna comuna Padureni pe harta turismului din judetul Vaslui.
Pana la improspatarea aerului, satenii nu mai stiu cum sa scape de balti si noroi.
Nea Ion Rapanu vine cu explicatii desprinse parca din Poiala lui Iocan: "Domnule, poporul roman in general si padurenii implicit sunt dominati de indiferentism".
Primarul este printre cei mai longevivi edili din Romania. I se trage probabil de la centrul cultural cu teatru de vara si gradina Armonia, care ofera spectacole si mese copioase inainte de fiecare campanie electorala.
Exista romani care nici macar nu stiu ce inseamna canalizare
Civilizatia patrunde greu in satele romanesti: din 2.800 de comune, doar 550 au canalizare, adica putin peste o cincime. Alimentare cu gaze sunt in jur de 300. Aproape 7 milioane de persoane stau in locuinte fara apa curenta si se bazeaza pe fantana de la poarta. In ritmul actual, se estimeaza ca prin anul 2100 vom ajunge la stadiul la care sunt acum Cehia sau Ungaria.
Locuitorii de la tara s-au invatat sa traiasca fara utilitati. In 2013, unii dintre ei nici macar nu stiu ce inseamna concret canalizarea, dupa o ce au trait o viata intreaga cu haznaua in fundul curtii.
Putini sateni stiu ca reteaua de canalizare este cea prin care se scurge apa menajera - adica cea trasa la toaleta si rezultata dupa dus, la baie ori apa scursa de la chiuveta din bucatarie. Canalizarea e diferita de reteaua de apa, adica cea care aduce apa potabila la robinet.
Oamenii de la sate rateaza intrarea in civilizatie, desi UE ne ajuta de dinainte de aderare sa ne modernizam si ne da milioane de euro pentru asta.
In cadrul programului de investitii in scolile de la tara, hei-rup-ul edililor si brambureala managementului de la centru au dus la decontari inutile.
Scoala modernizata cu sute de mii de euro, dar fara elevi
La 50 de kilometri de Cluj, in satul Toltiur, gasim o scoala modernizata cu sute de mii de euro, ascunsa intre dealuri. Are tot ce trebuie - de la toalete moderne, la sali de clasa utilate. Un singur lucru ii lipseste - elevii.
Primarul a cerut banii, Ministerul Educatiei i-a acordat cu lejeritate, dar chiar dupa terminarea investitiei, acelasi minister a decis sa o inchida. Motivul e simplu - satul respectiv are doar noua copii. Puteau studia cate unul in fiecare clasa, dar autoritatile au decis ca pot face naveta in localitatea vecina.
Si la acest capitol, Romania e tara paradoxurilor - in timp ce scoli moderne, racordate la utilitati zac inchise si se degradeaza, unitatile de invatamant vechi si darapanate fac victime.
Dambovita, martie 2012. O eleva de doar 8 ani a murit inecata in haznaua scolii, iar alte doua fetite au fost salvate in ultimul moment. Cele trei copile au cazut in fosa septica a unitatii.
Cu un an inainte, o drama identica a avut loc in Moldova. Trist, rusinos, strigator la cer - traim intr-o tara unde anual mor copii inecati in haznalele scolilor sau in santiere care nu se mai termina, dar inghit fonduri uriase. Romania este, la acest capitol, fruntasa in Europa.
Sursa: Pro TV
Etichete: fonduri europene, Rares Nastase, modernizare,
Dată publicare:
07-04-2013 14:29