Vacanta in Romania 2. Cum a incalcat Mazare legile pentru a transforma Mamaia in "Ibiza Romaniei", singura statiune profitabila pe litoral

×
Codul embed a fost copiat

La mare, teoretic, sunt multe feluri in care iti poti petrece vacanta.
Distractie asurzitoare in cluburi, multe cunostinte noi, dar si plaja, relaxare, spa, tratamente balneo sau locuri cu multa liniste.

Cea mai usoara alegere o au tinerii care vor sa isi piarda noptile pe ringul de dans iar ziua sa leneveasca pe plaje colorate cu animatoare, cocktailuri si muzica. Vorbim de Mamaia, unde incepe sa prinda o reteta a succesului.

Investitii de milioane de euro sunt si in sudul litoralului, tot acolo gasim insa lipsuri si necoordonare intre hotelieri si autoritati.

Acum zece ani, nordul si sudul litoralului porneau din acelasi punct. Mamaia era o statiune gri care in timp s-a dezvoltat cu strategia unei afaceri de succes. De o parte a mesei au stat autoritatile care inca de la inceput au venit cu conditii stricte iar de partea cealalta proprietarii de hoteluri si restaurante. Prima regula, impusa prin decizia consiliului local Constanta, a fost schimbarea culorii hotelurilor.

"A trebuit sa-i oblig si sa-i fortez ca sa le vopseasca si sa le ilumineze, a fost scandal, opozitie politica - Mazare ii obliga pe astia, nu se poate asa ceva, saracii patroni.
- I-ati amenintat cu amenzi?
- Le-am si dat, am dat hotarare de consiliu, a trebuit sa fac fel de fel aranjamente pentru ca nu aveam majoritate in consiliul local, sa voteze. Am mai cumparat un consilier, l-am mai convins pe altul, l-am mai momit pe altul, i-am explicat altuia ca asa este bine si asa i-am convins"
, povesteste Radu Mazare.

Citește și
Apropiați ai lui Donald Trump sunt de acord ca „Ucraina să ajungă sub controlul Kremlinului”, dacă Putin îndeplinește o condiție

A fost un inceput chiar daca patronii au fost obligati sa faca aceste lucruri. Cu forta, dar si cu incalcarea legii a fost facut si parcul acvatic din Mamaia .

"Venea sezonul, trebuia sa-I dam drumul, noi si privatul care bagase in perioada aia 5 milioane de euro numai in constructie, fara teren. Vrei sa stii ce-am facut? Le-am dat autorizatia fara autorizatia de mediu. Daca ar fi fost acum, sigur eram cu DNA-ul pe cap, ancheta si asa mai departe. Vezi telegondola de deasupra? Aceeasi problema, cu mediul, ca nu se poate, tobogane, plimba apa, ce-ar putea sa polueze?
- Acum ati mai risca sa dati autorizatie de mediu?
- Nu, nu"

Cum in Mamaia nu era suficient spatiu pentru dezvoltarea unor resorturi hoteliere care sa se adreseze familiilor, planul a fost ca statiunea sa devina o Ibiza de Romania.

In vreme ce nordul litoralului se dezvolta de la an la an, statiunile din sud se tot deteriorau. Sase statiuni: Neptun, Olimp, Venus, Jupiter, Saturn si Cap Aurora aduna cele mai multe locuri de cazare de pe tot litoralul, 60 de mii la numar .

Aceste statiuni sunt in subordinea primariei Mangalia, la a carei conducere, in ultimii 10 ani, s-au schimbat trei primari. Niciunul nu a reusit sa gaseasca inca o strategie concreta pentru salvarea lor.

De un an in functie, noul primar Cristian Radu, economist de meserie are o idee despre ce s-ar putea face insa nu un plan coerent.

Nu a reusit sa se impuna in fata hotelierilor pentru ca inca nu ii cunoaste personal pe toti. A incercat sa ii adune pe toti la un loc ca sa puna la punct un plan de atac insa, doar cativa au si raspuns invitatiei.

"Cand am inceput gandirea pentru sezonul 2013 am incercat o gandire cu patronatele nu au venit toti si suntem singuri cu aceasta problema. In primul rand, la primaria Mangalia nu functiona un department de turism. Ei, acum functioneaza."

Edilul a inceput cu mici decizii: o hotarare data prin Consiliul Local prin care sa puna la punct situatia vanzatorilor ambulanti. dar si a iluminatului public si lipsa indicatoarelor.

"Regulamentul este gata si anul acesta. Nu o sa mai vedeti acele tarabe, interesul nostru este sa punem in valoare adevaratii investitori.
- Vreti sa-i obligati sa puna indicatoare?
- Da, le-am impus. Normal ca omul trebuie sa stie, nu cauta nu bajbaie, stai putin, care e hotelul, unde il gasesc"

Insa in ce tip de statiuni s-ar putea transforma nu se stie.

"Cum v-ati gandit?
- Este o gandire, inca nu am definitivat-o. Ne gandim sa facem o serie de terase cu vedere la mare, acum prindem un proiect de reabilitrare a falezelor.
- Deci nu v-ati gandit daca o statiune va fi pentru copii, altele doar pentru lux?
- Ne vom gandi impreuna cu patronatele"

Idei ar putea lua chiar de la hotelierii care au investit in zona si au incercat izolat sa puna afaceri pe picioare.

Statiunea Venus ar putea deveni o statiunea de lux. Cel putin asta incearca acum dministratorii unui hotel care au investit peste sase milioane de euro.

"Turistii cu bani care vor sa vina sa se relaxeze in liniste, care nu prefera discoteci sau alte cluburi, alte genuri de distractie, se pot relaxa. Gasesc o oaza de liniste. Noi am creat conditii extraordinare", spune Octavian Serban, administrator hotel de cinci stele Venus.

Statiunea Jupiter poate atrage turismul de familie, o varianta propusa de cativa hoterlieri de aici care au pus o asfel de afacere pe picioare. S-au unit si au format un complex special amenajat pentru turistii care vin cu copii.

"Daca Mamaia s-a orientat spre un anumit segment de clientele si a dezvoltat ceea ce si-a dorit, Costinestiul si Vama au caracteristicile lor , Eforiile sunt axate pe balneo pentru ca au sursa acolo Atunci am zis credem ca elementul pe care trebuie sa ni-l alegem din piata este familia cu copii", spune Ciprian Constantinescu - managerul de proiect.

Cu o buna coordonare intre patronii din zona, Jupiter ar avea sanse mai mari daca ar deveni o statiune all inclusive, pe modelul vecinilor bulgari. Un proprietar de hotel merge pe aceasta idee iar acum nu duce lipsa de clienti.

"Cum v-a mers?
- Au fost si sceptici in primii ani, in primul rand din cauza asta am avut mai putini turisti in primul an, declarat all-inclusive insa vazand ca oferta este ok, i-am fidelizat.
- Sa inteleg ca ati fost pe cont propriu ca sa nu muriti de foame. - Da, cam asa, da. Am vrut sa incerc si varianta asta"'

In vreme ce acesti hotelieri se lupta singuri sa supravietuiasca, in Mamaia proprietarii au facut front comun cu autoritiatile si si-au dat seama ca numai asa pot dezvolta statiunea si atrage cat mai multi turisti. Primarul ii cunoaste personal pe toti investitorii din zona, si nu sunt putini.

"- Va stiu oamenii de teama?
- Da, dar stii de ce, ca am intotdeauna argumente. Cina are contraargumente si are dreptate, renuntam",
spune Mazare.

Tot prin hotararea consiliului local, autoritatle au impus ca cei proprietarii cluburi si plaje sa investeasca in industria de promovare, de exmplu care alegorice obligatorii pentru toata lumea.

Pe langa hoteluri, in Mamaia, un capitol important in strategia a fost atragerea investitorilor pentru cluburi si restaurante. Primarul Mazare explica strategia de lobby:

"Tu stii cum e cu investitorii astia? Trebuie sa stai cu ei seara la mese, trebuie sa stai la sprit, trebuie sa ai un limbaj comun, trebuie sa-i duci sa se distreze pentru ca in lumea asta sunt foarte multe locuri in care poti sa bagi banii", spune Radu Mazare.

Iar afacerea Mamaia este profitabila. Pare un loc mai sigur pentru afaceri in turism, si asta se vede in milioanele de dolari investite doar in ultimii doi ani in statiune. Patronul unui lant de restaurante isi aminteste cum si-a deschis prima terasa in Mamaia, in urma cu 7 ani. Acum investeste jumatate de milion de euro intr-un restaurant in nordul statiunii.

O mare dilema pe litoralul romanesc este prelungirea sezonului. Asa au aparut apartamentele de vacanta. Solutia a venit tot prin masuri la limita legii, care si-au demonstrate ulterior eficienta.

"Tot ce era reglementare urbanistica si reguli urbanistice aici erau date la maximum p+1, la malul lacului. Cand am spus ca eu vreau blocuri unde oamenii sa-si cumpere apartamente de vacanta au tipat nu se poate asa ceva, ce e ala apartament in statiuni si acum este plin.
- Cum le-ati schimbat?
- Cu forta!'

In statiunile din Sud lipseste inca strategia. Fara colaborare si coordonare intre investitori si autoritatile locale, apar hoteluri de lux printre ruine.

In sud autoritatile nu au gasit inca parghiile prin care sa ii constranga pe proprietarii dezinteresati, sa se mobilizeze. Fara o lege in acest sens, masurile locale nu dau rezultate.

"Nu avem o lege a turismului, prima problema acuta grava, de fapt cronica. A fost atat de permisiva aceasta lege incat acesti domni, doamne, si-au permis sa faca niste achizitii pe care sa le lase, sa le abandoneze" spune Ciprian Constantinescu, manager complex hotelier.

Modelul din Mamaia, unde exista un parteneriat public privat construit ce e drept in timp, in care are loc o negociere permanenta ar putea fi copiat si in statiunile din sud.

"Primarul Constantei este din 2000. Eu am un an de zile, poate peste 2, 3, 4 ani pot sa intru si in restaurant sa le impun aceste lucruri dar deocamdata vreau sa vad la exterior cum arata dupa care voi intra si in restaurant si in hotel si o sa le recomand anumite lucruri", spune primarul Mangaliei.

Avem statiuni cu un potential urias. Turismul de litoral civilizat nu trebuie sa se rezume doar la Mamaia si cateva hoteluri disparate din sud. Cat trebuie sa fie constrangere si cat negociere, ce reguli trebuie aplicate, sunt aspecte care nu se regasesc intr-o viziune nationala privind litoralul de la noi. Acolo unde nu exista insa nici strategie locala, oferta turistica se reinventeaza an de an, cu multe lipsuri…

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Reportaj in Ramnicu Valcea, acest Hackerville romanesc. Pentru prima data, TinKode, cel mai vestit hacker roman de pe planeta, isi dezvaluie identitatea
Reportaj in Ramnicu Valcea, acest Hackerville romanesc. Pentru prima data, TinKode, cel mai vestit hacker roman de pe planeta, isi dezvaluie identitatea

Internetul a devenit in ultimii ani a doua realitate in care traim, ne facem prieteni, ne informam, platim si cumparam. In teorie ar trebui sa fie un spatiu intim si sigur.

Vacanta in Romania 3. Bai de namol fara namol si turisti cazati in mijlocul santierului. Cum s-a ales praful de turismul balnear
Vacanta in Romania 3. Bai de namol fara namol si turisti cazati in mijlocul santierului. Cum s-a ales praful de turismul balnear

Avem o sansa uriasa in ce priveste turismul balnear - un segment de nisa bine speculat in anii de dinainte de revolutie. Zeci de mii de turisti din toata Europa ajungeau in Romania pentru namolul de pe litoral sau apele termale de la munte.

Vacanta in Romania, partea I. Turismul de pe litoral, compromis de rivalitatile dintre investitori
Vacanta in Romania, partea I. Turismul de pe litoral, compromis de rivalitatile dintre investitori

Facem o excursie in turismul romanesc: incepe un nou sezon, o multime de turisti vor calatori prin toata tara cu gandul la concediul pe care l-au asteptat un an de zile.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Explicațiile fostului șef CURS. De ce trebuie ignorate exit-poll-urile ”pe surse” din ziua votului. Apar cu un motiv clar
Explicațiile fostului șef CURS. De ce trebuie ignorate exit-poll-urile ”pe surse” din ziua votului. Apar cu un motiv clar

Exit-poll-urile care apar ”pe surse” în ziua alegerilor trebuie ignorate, pentru că nu vor prezenta niciodată realitatea, arată sociologul Cătălin Stoica, fost director al CURS, care a realizat nenumărate astfel de sondări.

 

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 8,2 milioane de români până la 18:00
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 8,2 milioane de români până la 18:00

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.