Vacanta in Romania 3. Bai de namol fara namol si turisti cazati in mijlocul santierului. Cum s-a ales praful de turismul balnear
Avem o sansa uriasa in ce priveste turismul balnear - un segment de nisa bine speculat in anii de dinainte de revolutie. Zeci de mii de turisti din toata Europa ajungeau in Romania pentru namolul de pe litoral sau apele termale de la munte.
Astazi insa turismul balnear pare uitat in parasire. Totusi, domeniul are finantare. La Baile Herculane, dar si la Eforie Nord exista acuzatii grave in legatura cu licitatiile cu biletele de tratament. La mijloc ar fi sute de milioane de lei, de la bugetul de stat.
Ce se intampla cu banii statului
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Turismul balnear si biletele de tratament sunt practic colacul de salvare pentru multi patroni, si la mare si la munte. E vorba de un contract serios, in care statul plateste hotelierilor sume generoase prin Casa Nationala de Pensii. In fiecare an institutia organizeaza licitatii, iar concurenta e acerba. Licitatia din 2013 a insemnat numeroase contestatii si acuzatii de frauda din banii statului.
"Tratamentul ne intereseaza pe noi, asta e ce vrem", spun turistii.
Eforie Nord, ora 7 dimineata, complexul Steaua de Mare, un hotel de 4 stele. Un microbuz preia si duce pensionari la o baza de tratament din oras.
A disparut namolul de la Techirghiol
Pensionarii sunt trimisi la Spitalul Clinic Eforie, arondat Ministerului Sanatatii si care are contracte semnate cu mai multi hotelieri din statiune. Batranii vin cu bilete de trimitere pentru bai cu namol de Techirghiol vestite in toata Europa. Doar ca in acest an, namolul lipseste cu desavarsire din sanatoriu.
"Am fost macaragiu la centrala nucleara si am muncit o viata, si am o pensie de 750 de lei. Si am venit acum si nu am cu ce sa ma ingrijesc. Ce vrea sa mai faca din noi, unde vrea sa ne duca? Sa ne bage de vii in pamant, ne baga.
- Stiati cand ati venit aici ca nu e namol?
- Nu stiam", plange o femeie.
Sute de pensionari vin zilnic la baza de tratament, in speranta ca vor primi impachetari cu namol. Ca sa nu faca drumul degeaba primesc cate un consult si o baie cu apa de mare. Asta desi statul le asigura practic tratamentul cu namol din fonduri bugetate. In realitate, casa de pensii deconteaza catre mai multe hoteluri din statiune bani pentru proceduri care nu se regasesc decat in acte.
Reprezentantul spitalului de care tine baza, membru in Consiliul de Administratie, spune ca la mijloc sunt interese. Un litigiu in instanta impiedica furnizarea namolului. O echipa mixta de la primarie si inspectia in constructii a blocat o reparatie la depozitul de namol si l-a amendat pe director cu 25 de mii de lei.
"Buncarul de namol a fost tencuit, exterior interior. Consiliul Local, cei de la primarie, primaria orasului Eforie au venit la fata locului si au constatat o anumita abatare. S-au exprimat in felul urmator: ca trebuia proiect, ca trebuia autorizatie de constructie" spune Bogdan Ghica, membru CA si lider de sindicat.
Buncarul de namol este de fapt un bazin la care s-au facut reparatii. In el ar trebui sa fie adus saptamanal namol, care ajunge in salile de tratament prin niste conducte.
"Aici trebuia sa fie namolul, iar placile astea se pun deasupra. Este buncarul ca sa nu pice mizeria.
- Si pur si simplu, pentru ca nu ati avut proiect v-a blocat?
- Da.Marginile se depreciasera oarecum, faptul ca s-a coferat si s-au pus acele fiare pentru a-l sustine, nu cred ca inseamna ca ai facut fundatie sau ca l-ai luat de la zero.
- El era si inainte aici?
- Exact in aceeasi formatie", completeaza Ghica.
"E o tampenie domne, adica o intreprindere de stat a facut cat 25 de mp, nu le e rusine sa se lege de problema asta, in curtea institutiei, cand restul e un haos total", se plange un pensionar din Timisoara.
"Nu ne da voie, fiind in instanta nu ne da voie sa aducem namol, sa folosim acel buncar pana nu se solutioneaza", spune Bogdan Ghica.
Clientii sunt trimisi la privati, unde se plateste
Aflam ca din sanatoriul spitalului, pacientii cu tratament sunt directionati catre o baza privata, care ca o coincidenta, abia a fost inaugurata. Si unde este namol.
"M-am dus la Miraj, 36 de ron. Vor sa mearga clientii la ei, sunt convins de asta, jocuri de culise, si e rusinos domnule! Interese", spune un client.
Baza a fost ridicata la cateva sute de metri de centrul fara namol. Ii apartine unui consilier local din primaria Eforie, adica institutia care ar pune bete in roate sanatoriului de stat.
Consilierul municipal sustine ca nu are nimic de a face cu situatia de spital. Nimeni nu e fortat sa vina la unitatea sa.
"Eu nu am treaba cu ce se intampla in curtea altora"
Consilierului local nu i se poate reprosa nimic. Am mers insa la primarie, unde ne-a primit viceprimarul. Sustine ca e numai vina conducerii spitalului pentru buncarul modernizat fara avize.
"Atata timp cat o lege spune ca trebuie sa ai proiect, si dansii nu au facut..."
Culmea e ca institutia acuzata de spital ca pune bete in roate, are un program pe fonduri europene, care ghiciti ce promoveaza:
"Namolul sapropelic pentru efectele benefice.
- Pai si cum il promovati, adica ce faceti?"
Raspunsul lui Serban Nicolae, viceprimar in Eforie, vine ridicand din umeri.
"Sezonul estival a inceput, este o situatie critica, daca este ceva mai rau pentru aceasta statiune este aceasta lipsa de namol. Namolul era factorul natural care aducea pacientii si turistii", mai spune Ghica.
Si de la un alt hotel din Eforie lipsesc baile de namol. Unitatea apartine sindicatelor si a contractat bilete de tratament pentru batrani, asa ca primeste milioane de lei tot anul. Unitatea are baza proprie si si-a asumat la licitatia din primavara cu Casa de Pensii ca va oferi acest serviciu.
Pensionarii nu vad nici namol, nici banii inapoi
In turismul balnear, ca de altfel in tot turismul romanesc, nu se pune problema despagubirilor. Pensionarii nu sunt despagubiti, daca nu primesc impachetari cu namol, desi platesc jumatate din pensie pentru o cura de tratament.
Spitalul ar putea oferi bai cu namol, la o alta baza de tratament din Eforie. Doar ca aceasta nu este deschisa decast in lunile de vara, in rest zace inchisa si se degradeaza, in lipsa investitiilor si a personalului.
Baza e parasita, aici veneau in anii de dinainte de revolutie numai straini. Acum functioneaza 2 luni pe an.
Locul emana multa saracie, iar gradul de uzura e maxim. E un tablou deprimant in care cu greu iti poti inchipui ca pensionarii ar putea primi ingrijire.
"Aici e o relicva, aceste cadite dateaza de la inaugurarea bazei, in 73", ne arata Rares Nastase, corespondent Romania, te Iubesc.
"Uitati de cate este nevoie, va dati seama ce inseamna schimbarea instalatiei, noi aici aducem apa de mare, va dati seama cate conducte...", spune administratora piscinei.
Baza facea parte parte integranta din complexul Steaua de Mare, in anii epocii de aur. Intre baza si hoteluri exista si acum culoare construite, ca turistii sa nu mearga in aer liber. Patronul hotelurilor, afaceristul Nicolae Bucovala, explica.
"Eu pot sa supravietuiesc fara baza, baza nu poate supravietui fara mine. Uitati aici planurile. Baza trebuia sa fie cu hotelurile, imi doresc sa investesc acolo, dar sa luam parte la management"
Comoara pe care am uitat sa o valorificam
In anii 80, aici ajungeau mii de turisti straini, incantati de servicii. O frantuzoaica a revenit in 2013:
"E inchis, uite ce aspect urat are, de ce nu se ocupa nimeni?"
Namolul de Techirghiol este de zeci de ani considerat o comoara. Atat turistii romani cat mai ales strainii apreciaza curele de tratament. Un dar de la Dumnezeu nu este pus in valoare, si dovedim inca odata ca nu reusim sa profitam de bogatiile naturale.
Situatii rusinoase si in statiunile montane, unde locuri odinioara invadate de turisti, acum zac in paragina.
Judetul Caras-Severin, Baile Herculane, cea mai veche statiune balneo din Romania, cu atestare de 2.000 de ani. Bazele au fost puse in anul 102, cand Imparatul Traian a introdus aici cultul balnear preluat de la greci. Statiunea a fost atestata in 153 dupa Hristos ca, mult mai tarziu, sa faca parte din Imperiul Austriac.
Pe la 1736 aici incepea reconstructia termelor romane, au fost modernizate si construite cladiri care poarta si azi amprenta stilului baroc austriac.
In 2013 statiunea este in colaps, cladiri de valoare parasite si hoteluri cand inchise cand deschise contureaza un tablou sinistru. Sunt zeci de imobile care atunci cand ploua parca isi plang neputinta si dezastrul in care au fost aduse.
Cladiri emblematice sunt lasate in paragina si unele apartin chiar municipaliatatii. L-am intrebat pe primar ce solutii poate oferia administratia locala din Herculane.
Primarul spune ca Herculanele are un istoric nefericit de la revolutie pana in prezent. Cele mai multe cladiri au intrat in portofoliul unui fost politician, care ulterioar le-a vandut unor investitori fara ca multi dintre ei sa le mai poata reabilita. Sunt putine investitii in zona, si unele facute haotic, fara o incadrare in peisajul locului.
Baile Herculane - "cea mai forbidabila statiune balneara din Europa"
Despre Herculane au vorbit si realizatorii documentarului „Wild Carpathia" care promoveaza frumusetile Romaniei in toata lumea.
"A fost cea mai formidabila statiune balneara din Europa, sub Habsburgi. Oamenii veneau din toata lumea, pentru a lua apa de aici: regi, regine, demnitari. Publicul nici nu stiu asta despre Romania si despre acele minunate cladiri vechi, care sunt restaurate acum in Herculane. Este o poveste extraordinara care va genera foarte mult interes din afara, dar si din Romania"
Intreaga statiune a fost amenajata pentru cazare tot timpul anului. Bazele de tratament si hotelurile ar trebui sa aiba clienti indiferent de luna. Si totusi, la sfarsit de mai, prin Herculane sunt doar cateva suflete. Incep cazarile pentru pensionarii cu bilete de tratament prin casa de pensii.
Bilete la tratament ... in santier
"La 707, ii astept pe domnii acolo sa vada de ce nu am lumina! Ioane eu nu mai merg!
"Nu ne-a zis nimic, a zis ca aici avem trimitere, aici ne cazeaza, nu ne-a zis ca nu e gata".
Doi soti din Teleorman au primit un sejur de 18 zile, la 3 stele. Bilete de odihna si tratament...in santier.
Hotelul Domogled este in lucrari de finisare, cu schele inca la exterior si furnicar de muncitori la interior.
Camerele nu pot fi vazute de toti turistii, dar daca ai bilet de tratament, te cazezi. Alti pensionari se cazeaza la Dacia, un hotel vecin, clasificat la 2 stele.
"Ca si dotari? tot alea vechi, nimica nou. Nu e dotat cu nimic", se plang batranii.
Cum au primit hotelurile 3 stele, desi nu au conditiile necesare
Se fac cazari si la 3 stele, platite tot prin casa de pensii, pentru ca primele etaje au camere cu confort sporit. Cele mai multe camere insa ofera conditii precare.
La primele etaje, sunt modernizari, dar per ansamblu hotelul Dacia este departe de cum ar trebui sa arate o unitate de 3 stele, pornind de la aspectul fatadei, pana la dimensiunea camerelor. Si totusi incaperile modernizate au primit avize pentru 3 stele.
Ambele hoteluri vecine, si cel in santier si cel vechi, apartin Societatii de Turism a Sindicatelor - SindTour Trading. Dar sunt administrate de o firma din Timisoara, care a preluat acum 2 ani managementul. Firma timisoreana a participat in acest an la licitatia organizata pe 10 aprilie la Casa Nationala de Pensii, cand au fost arondate in toata tara tichete de tratament. Celor 2 unitati vecine din Herculane le-au fost adjudecate 5800 de locuri pentru pensionari, la 3 stele, si in contul acestora primesc pana la sfarsitul anului peste 8 milioane de lei de la bugetul de stat..
"Cerintele stabilite prin caietul de sarcini erau indeplinite in totalitate!"
Vicepresedintele firmei timisorene sustine ca ambele hoteluri au avut toata documentatia in regula. Nu la fel considera Ion Catrinoiu, un alt patron de hoteluri din Herculane si el concurent la licitatia pentru locuri la 3 stele. A contestat licitatia si s-a plans la DNA, pe motiv ca firma timisoreana a fost favorizata sa castige pe nedrept, cu paravanul unor autoritati la nivel inalt.
Concret, reprezentantii societatii ar fi declarat in fals ca hotelurile sunt pregatite sa primeasca turisti, iar autoritatile nu au verificat asta.
"Au venit hotelul Domogled, care era inchis din octombrie 2011 pentru investitii majore si hotelul Dacia care este un hotel de 2 stele si care la aceasta licitatie a devenit jumatate hotel de 3 stele. Hotelul Domogled, la data licitatiei, era inchis si complet distrus. Fara usi, fara ferestre, fara nimic."
Vicepresedintele firmei timisorene care administreaza hotelurile ne explica ce prevedea caietul de sarcini, pe 9 aprilie, la momentul licitatiei.
"Caietul prevedea ca hotelurile sa fie in stare de functiune..."
Acelasi manager spune insa ca hotelul Domogled este de 2 ani in santier, implicit si in aprilie, la data organizarii licitatie, dar si pe 24 mai, cand se faceau cazari:
In aprilie, firma timisoreana a obtinut de la Autoritatea nationala de turism o autorizatie provizorie, cu care s-a prezentat la Casa de Pensii ca sa participe la licitatie. A demonstrat astfel cu documente ca ambele hoteluri pot fi puse in functiune in 2013.
Iata cum arata hotelul Domogled pe data de 10 mai - imaginile au fost surprinse cand la Herculane ajungea si ministrul Turismului, Maria Grapini. Aceasta a fost si la Domogled, unde a vazut receptia si baza de tratament. Florin Dumitrescu, de la comania timisoreana sustine ca prezenta ministrului e dovada suficienta ca hotelurile puteau primi pensionari, mai ales ca in spatele doamnei ministru era o echipa de control, care ar fi putut sesiza Casa de Pensii, daca lucrurile nu erau in regula.
Ministrul Grapini spune insa ca vizita ei nu viza verificarea hotelurilor.
Astfel incepand din mai, pensionarii pot fi cazati in toiul lucrarilor. Iar cu cat un hotel demonstreaza la Casa De Pensii ca are mai multe stele, cu atat obtine mai multe fonduri in numele batranilor, pentru ca teoretic, le ofera conditi mai bune.
Patronul Ion Catrinoiu sustine ca el a investit peste 8 milioane de euro in unitatile sale si ofera conditii mai bune de cazare. Omul sustine ca e nedrept si incorect ca autoritatile sa aloce bani si sa nu se intereseze in ce conditii sunt trimisi pensionarii.
Spune ca firma timisoreana putea participa la licitatia de 3 stele abia de anul viitor, daca se respecta legea iar inspectorii coodronati de ministrul Grapini ar fi raportat santierul.
Ne facem de ras cu locuri odinioara laudate in toata Europa. Scuze sunt multe, interesul pentru confortul turistilor e ca si inexistent. Se aloca anual fonduri in numele a mii de pensionari, dar controlul e de mantuiala.
Banii sunt directionati de la buget in conturile unor investitori oportunisti, iar cheltuiala statului, de zeci de milioane de euro, nu se regaseste in modernizari si conditii mai bune. Oameni care au muncit o viata, sunt pusi pe drumuri si umiliti. Odihna si tratament inseamna in Romania scandal si interese.