Haitele de oportunisti risipesc milioane de euro in numele cainilor. Minciunile primarilor bucuresteni si ipocrizia ONG-urilor pentru apararea animalelor

Caini maidanezi

O luna a trecut de cand un copil a fost ucis de maidanezi in Bucuresti. Drama lui a impartit Romania in doua, a schimbat o lege-acum contestata, oamenii au iesit in strada.

Nimeni nu spune insa cine se face vinovat de moartea unui copil si mai ales cum se va rezolva problema cainilor fara stapan. Sunt 20 de ani de cand cainii maidanezi au devenit brand de tara, dar mai ales de cand sunt un pericol pentru toata lumea.

Primarii au demonstrat deja ca nu vor sa rezolve cu adevarat problema, ci doar sa gestioneze bugetele consistente alocate ei. Nici ONG-urile care se ocupa de ingrijirea lor nu colaboreaza, desi obtin bani frumosi din donatii.

Aproape un milion de euro a cheltuit primaria sectorului 2, pe raza caruia a murit Ionut sfasiat de maidanezi, ca sa rezolve problema, desi primariile de sector nu au atributii in acest sens. Fondurile au fost cheltuite pentru amenajarea a doua adaposturi care nu-si dovedesc utilitatea si inghit in continuare milioane de lei anual. Autoritatile de sector nu-si mai asuma acum investitiile, facute doar pentru a cosmetiza problema cainilor fara stapan.

In anii trecuti, primarii din cele sase sectoare au cerut descentralizarea serviciului de ecarisaj, dar responsabilii din Primaria Capitalei au refuzat ceea ce lasa loc de interpretari.

Citește și
Caini maidanezi
100 de tone de dejectii se strang lunar in Capitala de la cei 64.000 de maidanezi. Bucurestenii inhaleaza acesti microbi
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Protestatara: "De 23 de ani suntem condusi de caini cu doua picioare, si-au luat angajamente si atatea promisiuni la vot, dar n-au facut nimic, suntem tara fara stapan."

caini

Autoritatile ridica iresponsabil din umeri

Cainii fara stapan fac zi de zi victime in Bucuresti - oameni muscati, mutilati, ucisi in plina zi. Insa maidanezii n-au reusit sa sfasie haitele de oportunisti care au cheltuit si risipesc in continuare milioane de euro aiurea.

Cainii strazii musca in fiecare an sume consistente din bugetul Capitalei, banii se evapora in numele protejarii animalelor. Suntem pacaliti de fiecare data la alegeri ca edilii vor rezolva problema maidanezilor. Sunt numai minciuni, dar nicio solutie! Promisiunile responsabililor au ajuns mai multe decat muscaturile animalelor de pe strada. La randul lor, unele ONG-uri sunt paravan pentru alte afaceri. Donatii si sponsorizari generoase ajung tot mai putin pentru ingrijirea patrupedelor.

A trecut aproape o luna de cand un copil a cazut victima maidanezilor. Cazul a facut valva in toata Romania, a fost votata o lege, au urmat marsuri de protest pro si contra uciderii cainilor, cu ambele tabere extreme de vocale. Si a inceput o ancheta penala. In tot acest zgomot, cu multe informatii, s-a pierdut insa esentialul. Cine se simte vinovat? Cum poate fi evitata o alta tragedie? Cum poate fi rezolvata problema cainilor fara stapan?

Deocamdata nimeni nu raspunde, nimeni nu a fost pus sub acuzare. Nu au pornit anchete serioase pentru modul cum s-au tocat fondurile in privinta gestionarii maidanezilor.

Autoritatile se prefac ca aduna cainii din oras. Cele mai multe ONG-uri nu au adaposturi si fac protectia cainilor doar scandand, la proteste. Reprezentantii fundatiilor ii infiereaza ipocrit pe toti cei care propun incercari de rezolvare. Si primariile si asociatiile au la indemana fonduri uriase, risipite ineficient. Adoptiile sunt putine si de cele mai multe ori, de forma. Aproape toti cainii adoptati ajung din nou pe strada.

Cum poate fi convins un om de blandetea cainilor fara stapan, dupa ce a fost atacat din senin, iarna intre blocuri? Ce le poti spune parintilor unor copii inconjurati de o alta haita si refugiati la locul de joaca din cartier?

Cum poti face diferenta intre cainii rai si cei cuminti, cand in Bucuresti se aduna in grupuri, ataca pe furis si ucid?

caini

Filmul tragediei lui Ionut in Parcul Tei

Oroarea s-a petrecut pe 2 septembrie, in zona Parcului Tei din sectorul 2, unde copiii, frati, iesisera la plimbare, cu bunica. Au intrat pe un teren vecin unde i-a atacat o haita de maidanezi. Doar fratiorul mai mare a reusit sa fuga. In fata unui incident atat de grav, autoritatile au luat act de nenorocire, dar in loc sa-si recunoasca vina ca de 20 de ani nu gasesc o solutie pentru animalele fara stapan, s-au multumit sa se apere.

Abia dupa tragedia infricosatoare parcul s-a umplut de hingheri. Oficialii din primaria sectorului doi, au pasat din start raspunderea pentru tragedie.

Nicolicescu Cecilia, director Centrul Teritorial Veterinar, sector 2: "Terenul era complet imprejmuit, nu stiu de gaura, nu stiu cum au ajuns copiii acolo."

In tragedia micutului Ionut, ucis la 4 ani, medicul legist a fost atat de surprins, incat a tinut sa precizeze public amanunte uluitoare de la autopsie.

Abdo Salem, medic legist: "Arata ca o prada. Au actionat exact prin instinctul lor primar de animale care ucid ca sa manance. Avea o hemoragie externa masiva. Putem adauga si factorul durerii si factorul spaima, va dati seama cat de dureroase sunt? Si copilul cat era de speriat. Este ceva ingrozitor."

Valentin Anghel, tatal lui Ionut: "Intra la grupa mijlocie, a facut grupa mica. Ne pregateam de o minivacanta faceam bagajele. Asta e. N-am de ales."

caini

Lantul greselilor care au dus la o tragedie: responsabilii arunca vina

Reprezentantii primariei sectorului 2 dau vina pe proprietarul terenului unde a avut loc atacul, uitand ca sunt direct responsabili chiar si de aceste terenuri private.

Ce au facut inspectorii din primarie care sunt obligati atunci cand un proprietar nu se conformeaza, sa dispuna imprejmuirea unui teren urmand sa-si recupereze banii de la acesta in urma unui process? Unde sunt sanctiunile pe care primaria sectorului 2 ar fi trebuit sa le dea? Cate alte terenuri virane neingradite sunt langa parcuri, unde se joaca multi copii?

Cine se simte oare vinovat macar moral pentru cea ce s-a intamplat? Primarul Ontanu, care nu si-a pastorit eficient institutiile din subordine? Directorul ADP, care a nu a reparat gardul si a permis ca intr-un parc public sa hoinareasca cainii vagabonzi ? Angajatii firmei de paza, care au facut orice altceva in afara de paza? Serviciul de ecarisaj care nu exista cu adevarat? Directorul din primarie care nu l-a infiintat?

Iubitorii de animale o fac responsabila in primul rand pe bunica lui Ionut, cea care a primit deja cea mai grea pedeapsa cu care va trai toata viata: si-a pierdut nepotii din ochi, iar intr-un parc dintr-o capitala europeana, asta inseamna moarte.

Bunica lui Ionut: "Nu sunt eu vinovata ca eu am sarit ca arsa. Dar nu stiam de unde sa-l iau."

Bani grei aruncati pe adaposturi tinute secret, in timp ce maidanezii nu sunt ridicati de pe strazi de edili

Primaria si Consiliul Local de la sectorul 2 anunta oficial ca nu au nicio atributie in gestionarea problemei maidanezilor. Si implicit nicio vina. Intr-un raspuns in scris, trimis prin Biroul de presa, autoritatile sectorului 2 au precizat negru pe alb ca nu detin adaposturi si nu au alocat deloc fonduri pentru strangerea cainilor. Si totusi primaria are in subordine un Centru Teritorial Veterinar, iar hotararile de Consiliu privind bugetul la sector arata ca acest Centru a primit in 2012 peste 2,3 milioane de lei, iar in 2013 inca 1,7 milioane de lei. Alte hotarari de Consiliu au permis infiintarea a doua adaposturi pentru caini: la Cernica, in Ilfov si la Butimanu, in Dambovita.

Primaria de sector nu a rezolvat si nu rezolva nici pe departe problema maidanezilor din sectorul 2. In doua adaposturi pentru care au fost investite sume mari sunt aceiasi caini de ani de zile. Primaria sectorului nu a mers pana la capat cu demersul, daca tot a vrut sa se implice in problema cainilor - adica nu a infiintat un serviciu specializat care sa stranga animalele fara stapan. Iar adaposturile nu au fost puse la dispozitia autoritatilor din Primaria Capitalei care au atributii in strangerea patrupedelor.

Adapostul de la Cernica, proiect de 230.000 de euro ce "functioneaza ilegal"

Cu alte cuvinte, edilii de la sector nu strang maidanezii de pe strazi si tin la secret niste depozite de caini, care inghit anual bugete serioase. Sunt investitii care nu-i incalzesc cu nimic pe bucuresteni. In comuna Cernica, investitia a fost aprobata inca din 2007, iar valoarea proiectului se ridica la peste 720.000 de lei, adica peste 230.000 de euro la acea vreme.

Reporter: Fiti amabil, putem vorbi cu cineva de la dumneavoastra?
Angajat adapost Cernica: Nu e nimeni, domnule!
Reporter: Nu iese nimeni
Angajat adapost Cernica: Lasa-ne domnule in pace ca avem treaba, nu ne intreba pe noi!

Terenul, de 5.000 de mp, ii apartine unei bucurestence din sectorul 2. Femeia detine si o fundatie si intre respectivul ONG si Centrul Teritorial Veterinar de la sectorul 2 exista un contract de inchiriere. O localnica din comuna, angajata la adapost sustine ca banii pentru caini provin de la primaria sectorului 2.

caini

Realizam problema, dar cu trecerea timpului responsabilii trec cu vederea. Este rezumatul incompetentei tuturor administratiilor care s-au perindat prin primariile din Bucuresti. Functionari, primari, directori, birocrati si politicieni la un loc - cu totii timp de doua decenii au inteles sa risipeasca milioane de euro pe studii, rapoarte, monitorizari si propuneri dar animalele au ramas tot pe strazi, tot mai flamande si mai agresive.

Reporter: Tu este angajata?
Angajata: Da.
Reporter: Cu carte de munca?
Angajata: Da.
Reporter: Si ce scrie pe ea, cine te-a angajat, pentru cine lucrezi?
Angajata: Centrul teritorial Veterinar, sector 2.
Reporter: A, tu esti angajata in Bucuresti, esti angajata la sectorul 2?
Angajata: Da.

La primaria Cernica, inspectorii de la Disciplina in Constructii sustin ca adapostul functioneaza ilegal.

Inspector, primaria Cernica: Stiu ca nu e autorizat, ca automat nu, trebuia sa o eliberez eu?. Nu au nimc.
Reporter: Deci, nu exista!
Inspector, primaria Cernica: Nu tata!
Reporter: Pai, si cum functioneaza acolo?
Inspector, primaria Cernica: E cu circuit inchis sa zicem asa. Va dati seama ca nici eu nu ma pot baga paznic la ei sa stau. Cine intra, cine iese.
Reporter: Dar le-ati spus vreodata ca nu au autorizatie?
Inspector, primaria Cernica: Dar avem cu cine sa stam de vorba, am chemat-o pe doamna Cecelia nu mai stiu cum. A vent aici intr-o zi si a inceput sa ne dea dracului. Ca ce, va dau dracu', s-a urcat in masina si a plecat!

Oficial, terenul este in proprietatea unei persoane fizice. La discutii cu inspectorii din Cernica a venit insa Cecilia Nicolicescu, directoarea Centrului Teritorial Veterinar de la sectorul 2.

Reporter: Doamna Nicolicescu?
Cecilia Nicolicescu: Da.
Reporter: Ne spuneti si noua ce se intampla cu aceste adaposturi?
Cecilia Nicolicescu: Nu pot vorbi, intrebati la primarie.
Reporter: Nu ne puteti spune nimic?
Cecilia Nicolicescu: Intrebati la primarie.

Autoritatile nu recunosc oficial cele doua adaposturi, desi le-au finantat

Am intrebat la primaria sectorului 2, care ne-a comunicat in scris ca Centrul Veterinar nu detine adaposturi, neavand atributii in acest sens. Si totusi, consilierii locali de la sectorul 2 au votat in 2011 pentru un al doilea adapost, la Butimanu in judetul Dambovita. O investitie si mai mare decat la Cernica - aproape 600.000 de euro, adica peste 2,5 milioane de lei. Un deviz pentru constructie modificat ulterior printr-o alta hotarare de consiliu, care nici macar nu mai precizeaza valoarea finala a proiectului.

caini

Reporter, Rares Nastase: "Aici la Butimanu adapostul de caini este amplasat strategic, are in fata o proprietate privata, un alt teren unde accesul este interzis. Asa ca dincolo de acest gard nu poate fi verificata investitia."

Uimitor este ca au fost alocati aproape 600.000 de euro pentru o curte betonata, cu padoc-uri, plus o constructie de cativa zeci de metri patrati, fara etaj si un gard inalt. Cu acesti bani poti ridica de la zero un bloc cu multe etaje sau 2 gradinite. Edilii sectorului nu isi mai asuma oficial nici aceasta investitie, desi a costat peste o jumatate de milion de euro, din bugetul local.

Reporter: Nu ne puteti spune doua cuvinte?
Cecilia Nicolicescu: Intrebati la primarie.
Reporter: Doamna, dar mi-ati dat un raspuns ca nu aveti...
Cecilia Nicolicescu: Nu v-am dat eu nimic.
Reporter: Nu de la dvs a venit raspunsul?
Cecilia Nicolicescu: Intrebati la Primarie.

Iata ce spunea in 2011 Primarul Ontanu, cand o femeie a fost ucisa in Bucuresti de maidanezi. Edilul se plangea ca Primarul Oprescu nu dorea descentralizarea gestionarii maidanezilor, la sectoare.

Neculai Ontanu: "Municipalitatea a tocat sume uriase de bani, dorind sa aiba exclusivitate. Nu am vrut nici in ruptul capului ca aceasta activitate sa fie transferata la sectoare."

Primarul Ontanu spunea si ca pana la o descentralizare, va ajuta cu personal Autoritatea de la Primaria Capitalei. Avertiza insa asupra unor scurgeri de fonduri.

Neculai Ontanu: "Trebuie un ajutor tintit si nu de-a valma. Altfel se risipesc resurse importante."

Ambele investitii au fost aprobate si finantate la nivel de sector, desi singura autoritate competenta in aceasta privinta era Primaria Generala, prin intermediul ASPA. Legea finantelor nu permite ca banii sa fie cheltuiti din surse diferite, pentru aceeasi problema - in acest caz strangerea maidanezilor. E ca si cum in Bucuresti aceeasi strada ar fi asfaltata si de primaria Generala si de primariile de sector, decontarea banilor fiind ilegala. Curtea de Conturi nu s-a sesizat in acest caz, astfel se explica probabil si retinerea autoritatilor sectorului doi, care oficial nu recunosc ca au doua adaposturi.

Purtator de cuvant, Primaria sectorului 2: Responsabila este Primaria Capitalei care se ocupa singura de asa ceva.
Reporter: Voi nu va ocupati?
Purtator de cuvant, Primaria sectorului 2: De cainii comunitari, nu!

La moartea copilului, Sorin Oprescu era plecat in concediu. L-a intrerupt abia dupa 3 zile de la tragedie la presiunea societatii civile. Nu si-a asumat o decizie radicala si i-a lasat pe cetateni sa faca asta in locul lui, cerand un referendum. Primarul general a inceput inclusiv sa planga si a spus ca si-ar da demisia, daca i-ar putea reda viata lui Ionut.

Sorin Oprescu, primarul general: "Ce se fac, il mai aduc inapoi pe copil, maine imi dau demisia."

Primarul a varsat lacrimi si a cerut un audit la sefii hingherilor. In oras au continuat atacurile cainilor.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Cum s-au ocupat autoritatile de problema cainilor maidanezi. Aproape un milion de euro, aruncati pe adaposturi fara folos
Cum s-au ocupat autoritatile de problema cainilor maidanezi. Aproape un milion de euro, aruncati pe adaposturi fara folos

Fonduri uriase, risipite pentru adaposturi care nu-si dovedesc utilitatea, autoritati care nu isi mai asuma investitii ineficiente si reprezentanti ai unor fundatii care vorbesc mai mult despre cheltuieli de personal nu si pentru ingrijirea animalelor.

100 de tone de dejectii se strang lunar in Capitala de la cei 64.000 de maidanezi. Bucurestenii inhaleaza acesti microbi
100 de tone de dejectii se strang lunar in Capitala de la cei 64.000 de maidanezi. Bucurestenii inhaleaza acesti microbi

Zeci de mii de caini de pe strazi au stapan cu acte in regula, semnate si stampilate. Apartin unor ONG-uri care in numele unei colaborari cu primariile ii luau din adaposturi cand se umpleau, iar apoi le dadeau drumul in strada.

Pe seama maidanezilor s-a extins haita cainilor cu doua picioare. Duminica, 18:00, in noul sezon
Pe seama maidanezilor s-a extins haita cainilor cu doua picioare. Duminica, 18:00, in noul sezon "Romania, te iubesc"

Duminica, 29 septembrie, de la 18:00, in prima editie din cel de-al XI-lea sezon al emisiunii de anchete jurnalistice Romania, te iubesc!

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.