Comoara de care ne batem joc - partea II. Jaful din ANIF, institutia care ar trebui sa se ocupe de irigatii

Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 14:15
Data publicarii: Sambata 29 Septembrie 2012 22:48
Categorie: Sezonul 2

Romania, vara lui 2012. O tara intreaga parjolita de seceta. Pentru agricultura este cel mai slab an din ultimele decenii. Avem o tara cu un potential urias pentru culturile agricole…dar ce facem cu el?

ANIF este institutia care ar trebui sa se ocupe de irigatii. Teoretic. Practic insa, in acesta institutie a fost un adevarat jaf in ultimi ani.

Mare parte din sistem de irigatii a fost distrus cu acordul sefilor, locali sau de la Bucuresti. S-au facut achizitii nejustifcate si milioane de euro au intrat in conturile unor firme capusa.

Distrugerile continua si acum, cu acordul conducerii, dar, deocamdata, pentru tot acest dezastru nu a raspuns nimeni.

 Sediul ANIF - Agentia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare - raspunde de inundatii, alunecari de teren si irigatii - aici se stabileste pretul irigatiilor

Potentialul turismului de aventura din Romania. Cum tinem ascunse de ochii turistilor tinuturile salbatice

 Adi Florinel Barbu este seful acestei agentii de doar cateva luni. Conduce o institutie cu o 1500 de oameni si o istorie complicata. In anii 90, institutia care s-a ocupat de imbunatatirile funciare a suferit in repatate randuri transformari, reorganizari si separari. In tot acest timp, sistemul de irigatii a fost distrus. In 2000 ia fiinta Societatea Nationala de Imbunatiri Funciare-SNIF iar in 2004, legea 138 hotaraste ca o parte din SNIF se transforma in Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare-ANIF, iar ce ramane din SNIF se privatizeaza. Legea stabileste ca SNIF executa lucrarile la sistemele de irigatii iar ANIF le administreaza.

Un raport al Camerei Deputatilor din 2009 atrage atentia ca toata harabura si dezastrul din sistemul de irigatii isi au originea in legislatie, care stipuleaza ca administratia -adica ANIF - nu executa lucrari ci doar administreaza si in acest fel personalul tehnic este folosit ineficient si transformat in birocrati care produc doar hartie.

Acelasi raport al Camerei Deputatilor constata ca sefii SNIF de-a lungul timpului au vazut privatizarea institutiei ca pe o afacere imobiliara. Consiliul de administratie s-a schimbat de 17 ori in 7 ani iar un raport al Curtii de Conturi atrage atentia ca tot caruselul schimbarilor de la sefia institutiei are o singura miza: patrimoniul SNIF -2 milioane de metri patrati de teren in toate judetele tari, 350 de cladiri, masini si echipamente.

Documentul Curtii mai precizeaza ca Ministerul Agriculturii in toata aceasta perioada a manifestat o atitudine de indiferenta si pasivitate in timp ce sistemul de irigatii era distrus iar SNIF adunau datorii de zeci de milioane de euro. Fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabara, vorbeste de pierderi uriase.

Daniel Apostol este acum consilier in Ministerul Agriculturii, omul din umbra demnitarilor. A fost seful irigatiilor mai multi ani. L-am intrebat pe actualul sef ANIF daca a raspuns cineva pentru situatia din sistemul de irigatii.

"Lucrurile astea ma depasesc", a fost raspunsul lui.

Dupa acest interviu, am gasit un raport al Parlamentului in care numele lui Apostol, in calitate de sef al SNIF, apare de mai multe ori. In document Apostol este acuzat ca a incalcat legi, ca a condus prost si ca este responsabil pentru penalitati de peste 60 de miliarde de lei vechi, aplicate societatii. Am incercat din nou sa ne intalnim cu fostul director dar nu mai vrut sa vorbeasca pe acest subiect.

In 2010, cu mare tam tam s-a facut o reducere de personal la ANIF, pentru a scadea din cheltuieli. 3500 de angajati au fost dati afara dar au primit peste zece milioane de euro salarii compensatorii.

14 milioane de euro costa paza obiectivelor ANIF pe an. Cu acesti bani s-ar putea iriga 140 de mii de hectare de teren. Adica mai mult decat suprafata irigata anul acesta.

Un singur post de paza costa 9 mii de lei pe luna. Mai mult, intr-o nota de informare se arata ca ANIF a facut achizitii la preturi umflate de zeci de ori. In 2008-2010 ANIF a cumparat de la SC Fluid Press SRL si Eurometal construct cu 3 milioane de euro produse care nu erau strict necesare si de o calitate indoielnica.

S-au cumparat frigidere, aparate foto si televizoare. Totul la un pret mult mai mare decat pe piata. De exemplu, in oferta unei alte firme pretul unui disc diamantat porneste de la 11 lei. Anif l-a cumparat cu 400 de lei de la Fluid Press.

In nota de informare, responsabil pentru aceste achizitii este fostul director Vilmos Lukacs, ajuns mai tarziu presedinte la acreditarea spitalelor. L-am contactat, dar ne-a precizat ca nu mai lucreaza in domeniu si n-a vrut sa vorbeasca. Responsabil pentru achizitiile umflate este si Andrei Barabulea, fost director economic.

In aceeasi nota se arata ca ANIF a incheiat cu SC Teamnet International un contract pentru servicii de internet in valoare de 7.400.000 de lei pe o perioada de 4 ani. In oferta unei alte firme pretul este la mai putin de jumatate decat cel platit de ANIF.

Intitutul National de cercetare Fundulea. In plina seceta, aici porumbul e inca verde

 Directorului institutului sustine ca de ani de zile incearca sa-i convinga pe fermieri sa achizitioneze samanta autohtona, adaptata la conditiile noastre. Dar nu prea reuseste. Si sistemul de irigatii al institutului a fost furat.

Iar urmele hotilor de fier se vad peste tot. In jurul statiunii toate statiile de pompare au fost distruse.

Din lacul de unde se aproviziona institutul, cativa indivizi trag cu excavator o teava din sistemul de irigatii.

Inarmati cu butelii si cu un excavator inchiriat, acesti indivizi lucreaza de mai multe zile si si-au ridicat pe malul lacului Mostistea o adevarata tabara. Mai multe tevi, de mari dimensiuni, asteapta sa ia drumul fierului vechi.

La cativa metri, fosta statie de pompare e transata cu autogenul si barasul.Sustin ca taie cu acordul ANIF. Am sunat la seful institutiei.

Si a inceput o demonstratie despre cum au reactionat si reactioneaza autoritatile la distrugerea sistemului de irigatii. Dupa aproape o ora la fata locului a ajuns politia.

Polistii par ca stiu despre ce e vorba. dar pleaca dupa criminalist. Dupa alte cateva zeci de minute se intorc. Fac poze. Intr-un tarziu apare si directorul ANIF Calarasi,Stan Dumitru si Inspectorul de zona Stanciu Marian. Spun ca stiau de aceasta "actiune" care se desfasoara dupa ce mai multi hoti au taiat tevile iar domnii din imagine ar fi reclamat furtul.

Le-am aratat si statia de pompare. Stiau situatia. Ba mai mult, ei au indemnat sa taie si de aici.

O metoda chirurgicala. Asta spun sefii ANIF ca se intampla la Mostistea. Aceeasi metoda care ne-a adus in stadiul de a iriga doar pe unu la suta din suprafata agricola a tarii.

Romania, blestemul pamantului. PARTEA 1. Cum a ajuns o tara care ar putea hrani Europa la mila ploii

Romania, blestemul pamantului. PARTEA 1. Cum a ajuns o tara care ar putea hrani Europa la mila ploii

oamenii sunt lumina

Oamenii sunt lumina! Editia speciala de Pasti 2012

Romania sub zapada. Tara care a stat cateva saptamani blocata sub nameti

Patria vinului: de la Burebista si viile arse pana la Murfatlar. Primul reportaj din crama guvernatorului Mugur Isarescu

Romania, blestemul pamantului. Agricultura ar putea fi salvarea acestei tari!

Termocentrala de la Anina, cel mai pagubos proiect al Epocii de Aur. O investitie de 1 miliard de dolari, cu zero rezultate

Romania are un potential turistic urias, dar neexploatat: bazele militare parasite, ideale pentru airsoft

Airsoft 5, RTI

Airsoft, sau cum poti deveni, la sfarsit de saptamana, militar in "trupele de gherila"

Omul lui Dumnezeu, partea III. Sfatul parintelui Justinian: "Dumnezeu iti vrea binele, dar trebuie sa vrei si tu"

Omul lui Dumnezeu, partea II. Parintele Justinian uimea in urma cu 35 de ani Occidentul cu dovezile de traire crestina

Omul lui Dumnezeu, partea I. "Rautatea este rodul prostiei". Lectia de credinta a Inaltului Justinian

Contii de Zabala, urmasii unei famili alungate de comunisti, s-au intors in Romania si incearca sa readuca in zona prosperitatea de altadata

Profesorii care predau Limba Romana la Oxford, cea mai buna universitate din Marea Britanie. 30 de studenti straini urmeaza cursul