Romania, blestemul pamantului. PARTEA 1. Cum a ajuns o tara care ar putea hrani Europa la mila ploii

Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 14:15
Data publicarii: Sambata 29 Septembrie 2012 21:32
Categorie: Sezonul 2

Romania, vara lui 2012. O tara intreaga parjolita de seceta. Pentru agricultura este cel mai slab an din ultimele decenii. Avem o tara cu un potential urias pentru culturile agricole…dar ce facem cu el?

Avem 9,4 milioane de hectare de teren arabil, bun pentru agricultura, o adevarata comoara. Cat folosim insa din toata aceasta suprafata? Dar cat irigam?

In 2012, in Romania s-au irigat 120 de mii de hectare. Doar pe aceasta suprafata am fost in stare sa ne luptam cu seceta. Adica pe 1,2 la suta din toata suprafata agricola. Costul mare al apei l-a tinut pe agricultor departe de irigatii. Pentru ca nu au avut apa, lanuri intregi s-au uscat, arse de soare sau n-au dat rod, cu toate ca multe au fost asezate chiar pe malul apei. 

In '90 Romania avea un sistem intins pe 3 milioane de hectare. O treime din toata suprafata agricola. An dupa an, sistemul a fost furat si distrus cu inconstienta. Hotii de fier vechi si-au facut de cap. 

Iar acolo unde n-au avut ce sa distruga, oamenii au acoperit canalele cu gunoi. 

Romania, te iubesc: Cum a distrus statul porcul romanesc, de unde importam fripturile si cati bani scoatem din buzunar

Prin aceste zone, pana mai acum cativa ani a curs apa si se iriga. Si acum avem 10 mii de kilometri de canale si aproape 30 de mii de kilometri de conducte subterane. Tot sudul tarii, din Vrancea si pana in Severin a avut sistem de irigatii. In declaratiile oficiale, mai marii agriculturii se lauda ca anul acesta am irigat 240 de mii de hectare. Pun insa la socoteala 2 udari pe aceasi suprafata. 

In calculele de la Bucuresti, din cele 3 milioane de hectare mai putem sa ducem apa pe 800 de mii de hectare. Teoretic. 

Sendreni, Galati. Domnul Mihai Costea a ajuns de vorbeste singur prin lanul de porumb. Si aici, teoretic, ar putea sa ajunga apa pentru irigat. Acesta zona se incadreaza in cele 8 sute mii de hectare pe care s-ar mai putea face irigatii. 

Pe acest teren de 940 de hectare a plantat in toamna, cu bani de la banca, rapita, care insa a fost distrusa in totalitate asta iarna de inghet. In primavara a mai facut un credit si a plantat pe acelasi teren porumb. N-a avut noroc. 

Si la fel de prost stau si vecinii. 

Ca o ironie a sortii, de pe pamantul lor, parlit de seceta, se vede cum sclipeste apa Siretului, la o aruncatura de bat. Sistemul a fost gandit insa ca apa pentru irigat sa ajunga aici tocmai din Dunare, cu preturi foarte mari. In plus, pe traseu, mai multe instalatii au fost furate si distruse, iar ca sa ude, ar trebui sa plateasca si reparatiile si toate pierderile de pe traseu. 

La cele aproape o mie de hectare de porumb isi calculeaza acum o dauna de un milion de euro.

Apa e scumpa, iar agricultorul nostru s-a speriat si si-a asumat riscul sa nu irige sperand ca Dumnezeu va da ploaie. Daca ar fi irigat ar fi scos minim 6 tone de porumb la hectar. O tona costa acum 250 de euro, dar economistii spun ca va ajunge in curand la 300 de euro. Adica 6 tone ar valora 1800 de euro la care se mai adauga si subventia, 137 de euro pe hectar, ceea ce ar inseamna un total de 8716 lei la hectar. Daca ar fi irigat, domnul Costea ar fi ramas cu un profit de 4316 lei, dar a riscat si a pierdut.

Pana in 2009, irigatiile erau subventionate in proportie de 90 la suta. Din 2010, Uniunea Europeana a cerut scoaterea subventiei, iar agricultorului nu i-a mai convenit sa investeasca bani si in irigatii, ramanand la mila cerului. 

Conform datelor oficiale, ca sa duci o mie de metri cubi de apa pe teren te costa intre 50 si 500 de lei. Cu aceasta cantitate irigi putin peste un hectar. In zonele mai inalte, cum este Sendreni, costurile cresc insa considerabil. Pe agricultor il mai costa si instalatia de irigat. O astfel de instalatie ajunge la 80 de mii de euro si acopera 120 de hectare. Peste 90 la suta din pretul irigatiei merge catre energia electrica. 

Dunare, Bratul Borcea, kilometrul 64. O statie de pompare care ar putea sa irige 15 mii de hectare zace nefolosita de cativa ani

  

Tariful pentru irigatii se imparte in doua: pe de-o parte, pretul apei, iar pe de alta costurile pentru repararea si intretinerea canalelor, un tarif anual pe care il plateste tot agricultorul. 

"Pot sa va spun ca anul acesta tariful anual a fost de 71 de lei pe hectar, iar tariful de livrare a apei in jur de 125-175 pe mia de metri cubi', spune Vasile Neagu, director ANIF Calarasi. 

Adica 250 de lei in total, mia de metri cubi de apa, ceea ce inseamna irigarea a putin peste un hectar. Un pret nu foarte mare, dar directorul irigatiilor din Calarasi spune ca agricultorii din zona nu au vrut apa. 

Langa Dunare, aproape de statia de pompare, Elena Iancu recolteaza ce a mai ramas dintr-un lan de floarea soarelui, parjolit de seceta. Este inginer agronom si il contrazice pe seful irigatiilor din Calarasi. De trei ani n-a mai irigat. Apa ocoleste printr-un canal 18 km pana sa ajunga pe acest teren. Statiile de pompare de pe canal au fost distruse.

Potentialul turismului de aventura din Romania. Cum tinem ascunse de ochii turistilor tinuturile salbatice

Potentialul turismului de aventura din Romania. Cum tinem ascunse de ochii turistilor tinuturile salbatice

oamenii sunt lumina

Oamenii sunt lumina! Editia speciala de Pasti 2012

Romania sub zapada. Tara care a stat cateva saptamani blocata sub nameti

Patria vinului: de la Burebista si viile arse pana la Murfatlar. Primul reportaj din crama guvernatorului Mugur Isarescu

Romania, blestemul pamantului. Agricultura ar putea fi salvarea acestei tari!

Termocentrala de la Anina, cel mai pagubos proiect al Epocii de Aur. O investitie de 1 miliard de dolari, cu zero rezultate

Romania are un potential turistic urias, dar neexploatat: bazele militare parasite, ideale pentru airsoft

Airsoft 5, RTI

Airsoft, sau cum poti deveni, la sfarsit de saptamana, militar in "trupele de gherila"

Omul lui Dumnezeu, partea III. Sfatul parintelui Justinian: "Dumnezeu iti vrea binele, dar trebuie sa vrei si tu"

Omul lui Dumnezeu, partea II. Parintele Justinian uimea in urma cu 35 de ani Occidentul cu dovezile de traire crestina

Omul lui Dumnezeu, partea I. "Rautatea este rodul prostiei". Lectia de credinta a Inaltului Justinian

Contii de Zabala, urmasii unei famili alungate de comunisti, s-au intors in Romania si incearca sa readuca in zona prosperitatea de altadata

Profesorii care predau Limba Romana la Oxford, cea mai buna universitate din Marea Britanie. 30 de studenti straini urmeaza cursul