"Orasul ascuns", partea 1. Gara de Nord - poarta spre iadul infectiilor si piata de droguri in Bucuresti

Orasul de sub oras - 39

Reporterii "Romania, te iubesc" au coborat in lumea subterana a oamenilor strazii. Au facut o incursiune in Capitala de sub Bucuresti, intr-un univers dominat de droguri, boli si mizerie. 

Gara de Nord este poarta spre iadul infectiilor si al substantelor interzise, injectate la colt de strada in vazul lumii. Canalele din aceasta zona sunt locuite neincetat de la Revolutie. In subteran traieste o comunitate cu reguli stricte, ierarhii si legaturi stranse.

Bucuresti. O capitala europeana. De cum ai coborat din tren, in Gara de Nord, intalnesti scene halucinante. Sub ochii trecatorilor si la doi pasi de institutii importante, zeci de oameni ai strazii isi injecteaza droguri fara ca nimeni sa reactioneze. In anii 90 erau cu punga de aurolac la gura. Acum au seringi in gat si in maini. E focar de infectie si lumea acestor tineri este terifianta - cand nu se misca precum niste zombi stau letargici, isi cauta de zor seringi pe jos si se refugiaza in subteran.

In spatele acestor imagini se ascunde o lume infricosatoare - zona reprezinta o piata importanta de desfacere a drogurilor din Capitala. Fie vara fie iarna, diversi furnizori vin si ii aprovizioneaza pe acesti sarmani cu pliculete de prafuri. Oamenii strazii le numesc "legale", desi numai legale nu sunt. Kilograme intregi ajung prin intermediari la consumatori, multi dintre ei oameni ai canalului. Pentru dealeri acest loc este vadul ideal, niciodata lipsit de clienti.

Citește și
Rares Nastase RTI
Inregistrari reale cu limbajul codat al contrabandistilor la "Romania, te iubesc"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”
 Raluca Pahomi, administrator ONG"In fiecare an exista o expresie pe care chiar ei o promoveaza: Se baga marfa! In fiecare an, alti copii care implinesc 18 ani, unde ajung, uitati!"

La Gara, drogurile se livreaza la "domiciliu" - adica la buza canalului. Un barbat vine din zona Ferentari si le prepara oamenilor strazii drogurile la doar cativa metri de trecatori si de fortele de ordine. Ca sa para credibil isi injecteaza si el o doza. Daca simte ca e urmarit se muta intr-o baraca din spatele policlinicii CFR. Acolo intra fiecare sa-si ia doza si iese plutind.

Tinerii care cumpara de la el, impart la randul lor cu altii. Dozele sunt preparate fara cea mai mica masura de igiena. Trag in seringi prafuri amestecate cu apa direct ...din palma murdara a unuia dintre ei. Si nu impart doar drogurile, ci si seringile. O tanara da detalii socante despre drogarea ..."la comun": "Pentru ca este lenea mare sa ma duc pana la Colentina sa imi iau seringi."

Noua din 10 sunt bolnavi de HIV. Si din acestia, 6 au hepatita si boli venerice. Reponsabilii vad si cunosc acest tablou zilnic. O piesa cu protagonisti bolnavi, in fata careia autoritatile ... inchid ochii, asa cum procedeaza un agent al politiei locale din sectorul 1, obisnuit cu aurolacii in rondurile de noapte.

Sunt trimisi in subteran cum e ascuns gunoiul sub pres. Din pacate si daca ar face mai mult reprezentantii statului, orice actiune ramane fara efect, din moment ce nu exista o strategie comuna intre politie si asistenta sociala ori intre autoritatile locale si reprezentantii ONG-urilor. 

La perchezitii, politia gaseste droguri. Este singurul succes purtat intr-o astfel de interventie.  De altfel, actiunea e....degeaba, o recunosc chiar politistii.

 In zona Garii e un mic clan, cu ierarhie si reguli stricte, in care toti isi stiu rolul. In canal politistii o gasesc si pe Cristina, il cauta pe un barbat.

Cristina are 30 de ani si de la 8 ani e pe strazi. De la ea aflam ca la Gara banii din droguri se fac...organizat. Povesteste ca reteta castigului de pe urma lor, il implica pe liderul lor....pe care il numesc bossul Bruce Lee. Omul le spune cine sa cerseasca, cine se prostitueaza, cine sa stea de 6 in zona parcului si tot el le imparte si drogurile. Si Bruce Lee ar lucra mana in mana cu tanarul care aduce plicurile.

Cristina: "Plicul e 200.000, dar noi dam cate 300.000 la plic. Cum ar veni ii raman 100 de mii spaga lui. Banii care ii ia de la noi, ii da la baiatul ala, se duce iar ne ia, iar ne aduce... II ia banii lui Bruce Lee, cat ai facut, atat si atat. Ia, du-te si ia marfa de colo si colo. Strange intr-o cutie. Si cand vine seful mai mare ii spune, da mai tata, am facut atata vanzare, iti dau tie banii. Si el mai departe se duce si cumpara alt drog."

Aflam ca Bruce Lee are la randul sau sefi si colaboratori. Am prezentat imaginile si unor tineri care au scapat de droguri si de lumea de la gara de nord. Acum sunt intr-un program de reabilitare insa nu au uitat de filiera drogurilor la gara. Victor si George cunosc iadul seringilor "la comun".

George sustine ca in toata afacerea, Bruce Lee face si un bine: "Stii ce se intampla, daca te duci sa cumperi un plic pe 200.00 iti faci foarte mult. Daca te duci la Bruce Lee, el pe 200 iti da mult mai putin. Pentru ca si el trebuie sa castige. Dar tu de fapt tragi mai putin. "

 Am vrut si noi sa discutam cu Bruce Lee. La el ajungi prin protocol, ca la un adevarat lider: "Eu sunt Boss-ul, eu sunt seful la toti. Fiecare cine ce probleme are, vine la mine. Eu le rezolv pe toate. Si eu sunt tot om al strazii, dar numai ca eu m-am lovit de pragul de sus mai devreme."

Pe numele real Florin Cora, individul se impune ca seful acestei lumi plina de tenebre. Are 39 de ani din care 31 si i-a petrecut pe strazi. Din care 16 ani petrecuti la inchisoare, pentru omor. Acum sustine ca e mana lui Dumnezeu in mijlocul boschetarilor de la gara, pentru care cheltuie enorm, sa ii ajute.

"Bruce Lee": "Eu de exemplu anul asta am cheltuit poate nu un miliard, dar sute de milioane. Le-am inchiriat case lor, am luat si teapa. Banii mei."

Profitul din droguri e pentru o cauza nobila, sustine Bruce Lee. "Vrem sa cumparam acum o casa, cu banii care ii strang. Sa ne lase in pace toate organele statului. Pentru ca ne creeaza numai probleme. Nu ne lasa sa ne vedem de viata noastra. Eu ii imbrac, eu le dau hrana, eu fac totul pentru ei. Stiti ce vrem, vrem libertate. Ne incurca astia sa ne traim viata. Eu fac bani, dar nu pentru mine, uitati eu sunt descult, nu am cu ce ma imbraca, nu nimic. Dar fac bani sa traiasca si ei o viata mai buna. "

Banii in acest loc nu vin numai din droguri, ci si din prostitutie. La canalul din Gara sunt fete, cele mai multe minore, care se vand pe 20 de lei.

 Concubinii lor joaca rolul de pesti si negociaza cu clientii. E uimitor cati amatori de sex pe bani apeleaza la aceste tinere, multe infectate cu HIV. Zona e frecventata de diversi - de la muncitori care fac reabilitare termica a blocurilor, pana la clienti la pantaloni cu dunga.

Bruce Lee spune ca la Gara canalul e locuit permanent de 2 decenii, nu temporar ca in alte parti. E firesc asadar sa aiba dotari mai multe ca alte canale: "Au paturi de aici, pana la metrou., Intelegeti, canalul trece strada si o ia incolo, la metrou. Anul trecut in inarna era plin e insi, era full canalul."

Iar la atatea suflete, e nevoie de conditii. Pentru ventilatoare si lumina, Bruce Lee a bagat curent in canal, printr-o instalatie improvizata.

Odata ce patrunzi in canal, pasesti in ceea ce boschetarii considera luxul in lumea lor imobiliara. Nu mai sunt lumanarile de altadata, insa locul se poate dovedi si mai periculos - jos e un paienjenis de fire, cu legaturi improvizate, pe langa care se doarme. Iar in cazul unui incendiu, e si risc de explozie.

Si deasupra buteliei au avut pana in vara un televizor, dar s-a stricat. O statie audio e pusa bine, la suprafata, sa nu le-o confiste politistii.

 Uimitor este ca deasupra fiecarui pat improvizat, oamenii strazii si-au atarnat tablouri cu parintii. Sunt singura legatura cu familiile care i-au abandonat de mici sau de care au fugit in copilarie. Au becuri si neoane pe tavan si mocheta pe jos.

Canalul e lung si are iesiri la 3 strazi distanta. Au pus din loc in loc pamant peste tevi, din 2 motive - ca sa nu mai doarma pe fier incins, dar si ca stavila pentru autoritati, care nu mai intra la perchezitii in subteran. Iar la intrarea in canal sunt alte masuri de securitate.

Bruce Lee n-a fost insa tot timpul sef in canalizarea de la Gara. El a mostenit sefia prin 2000, de la Van Damme, porecla lui Ionut, un tanar care, filmat in 1996, facea legea in parcul de la coloane.

Van Damme vine dintr-o familie buna, sustin fostii colegi de canal. Acum e dat disparut. Ultima data a fost vazut la inceputul anilor 2000.

Bucurestiul este unul din putinele orase europene cu o retea de canalizare atat de permisiva. In marele labirint supravietuieste o uriasa comunitate - aproape 1800 de suflete, dar dupa alte reguli decat ale noastre. 

Oamenii strazii cauta in special zonele intens circulate, unde pot cersi si unde au aproape baruri si fast-food-uri. Cele mai multe canale sunt locuinte temporare, insa pietele mari din Bucuresti au rezidenti de peste 10 ani.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Orasul de sub Bucuresti - imagini socante din viata oamenilor strazii
Orasul de sub Bucuresti - imagini socante din viata oamenilor strazii

Mii de oameni traiesc pe strada si in canale si multi dintre ei nu au nicio sansa de scapare. Viseaza doar la o viata mai buna.
Un reportaj cutremurator despre un univers dominat de droguri, boli si mizerie.

Inregistrari reale cu limbajul codat al contrabandistilor la
Inregistrari reale cu limbajul codat al contrabandistilor la "Romania, te iubesc"

 La "Romania, te iubesc!", Rares Nastase te invita in lumea contrabandistilor, unde pana si limbajul se schimba radical.

PARADOXUL litoralului romanesc si
PARADOXUL litoralului romanesc si "FANTOMELE" celui mai bun sezon estival de dupa revolutie

Doua Romanii diferite se regasesc pe litoralul romanesc. De-o parte sunt hoteluri si plaje ce rivalizeaza cu coasta mediterana, de cealalta gunoi si paragina.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.