Economia țării, la Centenar. Încotro ne îndreptăm și cât ne-a afectat haosul de după '89
De la Marea Unire, România a avut parte de nenumărate schimbări.
Din economia bazată mai ales pe agricultură, țara a trecut la o industrializare forțată şi, de acolo, direct în piața liberă „sălbatică", în care întreprinzători lipsiţi de scrupule i-au exploatat fără milă resursele.
Duminică, la „România, te iubesc", se va vorbi despre economia țării la Centenar. Ce-am fost, dar mai ales încotro ne îndreptăm?!
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
După '89, societatea românească s-a trezit într-o democraţie „originală", cu o economie de piaţă sălbatică, lipsită de strategii şi viziune şi în care jucători economici nemiloşi şi lacomi şi-au bătut joc de munca şi de eforturile unei generaţii „de sacrificiu".
România la 100 de ani de stat modern este un amestec paradoxal de sărăcie şi mizerie, urme de industrie grea, dar şi tehnologoie de ultima oră. Şi rezerve de hidrocarburi aşa cum puţine țări din Europa deţin. Ceea ce lipseşte României este o strategie, un proiect de ţară asumat de mediul academic, de mediul politic, dar şi de mediul antreprenorial.
Dr. Valeriu Ivan, Centrul de Analiză şi Prognoza pentru Orientări Strategice: „Ceea ce am construit până acum nu ne va ajuta neapărat în viitor. Şi asta pentru că economia românească sau strategiile care au format actuala economie românească au fost mai mult strategii intuitive şi strategii bazate pe oportunism.”
De mai bine de două luni, cel care ar trebui să creioneze strategiile economice ale României este Dănuț Andrușca.
Dănuț Andrușca, ministrul Economiei: „Voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar un rol important îl va avea pentru cadrul economiei, îmi cer scuze că sunt emoţionat. O a doua propunere şi susţinere din partea mea va fi pentru crearea de noi locuri de muncă. dar noi locuri de muncă mai bine plătite. Un al treilea...Scrie în programul de guvernare, nu vreau să intrăm în detalii. O a treia este susţinerea producătorilor, prin programul de guvernare aveţi toate detaliile.”
La o sută de ani de Românie modernă, putem realiza că lumea se mişcă rapid.
Ruxandra Burdescu, senior specialist Banca Mondială, Washington DC: „Un raport al Băncii Mondiale spune că 65% din elevii din şcoala primară, deci 6 din 10, nu vor lucra într-o slujbă care astăzi să existe. Şi această discuţie mi se pare mânăe în mână cu discuţia despre avansurile tehnologice.”
Am moştenit o infrastructură industrială de care ne-am bătut joc, avem resurse minerale şi energetice pe care le exploatăm prost sau deloc, iar cea mai importantă resursa economică a României, capitalul uman, e neglijat, aşa că ţara pierde în fiecare an sute de mii de cetăţeni. Despre strategii şi soluţii, se va vorbit dumnică la „România, te iubesc".
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: investitii, Romania te iubesc, centenar, piata libera, marea unire,
Dată publicare:
14-04-2018 18:37