DNA anchetează contracte date prin PNDL, program lansat de Dragnea și lăudat de Dăncilă

Ultima actualizare: 16-10-2019 10:58

Unul dintre interviurile care nu au mai încăput la emisiunea ”România, te iubesc”, episodul ”Județe la stăpân” în Constanța, este cel cu purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

Ea a confirmat faptul că Direcția Națională Anticorupție derulează în prezent o anchetă care privește contractele atribuite către cele 2 firme care au fost prezentate în reportajul emisiunii ”România, te iubesc” din 13 octombrie 2019.

Există un dosar penal înregistrat în acest an în care, într-adevăr, se efectuează cercetări cu privire la contractul de achiziție încheiate de 2 societăți comerciale cu primării de pe teritoriul județelor Tulcea și Constanța.

Este vorba despre contracte semnate prin PNDL, adică Programul Național de Dezvoltare Locală, dar în acest moment cercetările se referă strict la fapte. Deci, cum spunem noi, este o cercetare in rem pentru suspiciuni de abuz în serviciu, obținere nelegală de fonduri și infracțiuni de fals.” - a declarat Săplăcan.

PNDL este un program lansat de fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea - program despre care premierul Viorica Dăncilă spunea în februarie 2019 că ”a scos țara din noroaie.

Acum, DNA a luat în vizor câteva astfel de contracte încheiate prin PNDL.

În momentul în care se deschide o anchetă oficială este foarte normal să începi să îți pui întrebări, cum au fost atribuite contractele, cât au costat, cum s-a ajuns la aceste firme și așa mai departe.” - spune Paul Angelescu, invitat în podcastul ”România, știi bine”, episodul 17.

Corespondentul Pro TV a mai arătat că, în prezent, există o metodă prin care se încearcă evitarea licitațiilor, când vine vorba de contracte atribuite direct de către autoritățile locale.

Există o practică de a diviza contracte, să le stabilești prețul, astfel încât să te încadrezi sub acel prag de atribuire directă, să poți să le dai fără licitație. Asta s-a întâmplat și în cazul celor 2 firme, atribuite în Tulcea, Constanța și în alte județe din țară. Este o practică de care ne lovim în multe locuri din țară, când vine vorba de contracte atribuite direct.” - a spus Paul Angelescu.

De altfel, această situație este cunoscută și de către DNA, care a făcut un studiu pentru identificarea modurilor de operare.

S-a făcut un studiu, s-a încercat identificarea unor modalități de operare și, între modalitățile de operare identificate, se află și această fragmentare a contractelor, astfel încât sumele atribuite de autoritățile publice - locale sau centrale - să se afle sub pragul care ar impune organizarea unei licitații” - a declarat pentru ”România, te iubesc”, purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

Podcastul ”România, știi bine” cu Paul Angelescu poate fi ascultat și descărcat de aici:  

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO