Cum au aflat românii că pământurile pe care le știau de-o viață au fost mutate printr-o semnătură care nu era a lor
Vreți să aflați cum o proprietate este mutată intenționat, deși deținătorul știe de o viață unde este amplasată?
Și cum apar suprafețele decalate și intabulările pe alte terenuri, peste vecini sau în alt sat, în cadrul programului național de cadastru sistematic?
Duminică, la emisiunea „România, te iubesc!”, vă prezentăm astfel de situații aberante, cu pământuri mutate și încurcate cu girul statului.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Avem o țară în care oamenii știu că au titlu de proprietate și moștenire de familie, într-un anumit loc, pe care îl cunosc de-o viață...
Ioan Oltean: ”Aici, 300 de metri în sus și lățime de 16 metri”.
...dar când vine programul de cadastru gratuit, situația se schimbă complet. Omul cu teren pe câmp, în extravilan, primește în buricul satului, în intravilan. Unde va trebui să se certe cu alți proprietari, strămutați, la rândul lor.
Duminică, la ”ROMÂNIA TE IUBESC!”, veți vedea și români care au fost nevoiți să își răscumpere pământurile pe care le dețineau de zeci de ani, cu acte în regulă. Statul a împroprietărit pe altcineva, cu terenurile lor.
”Am cumpărat cu 500 de milioane vechi...”.
Și veți afla cum e posibil să rămâi fără pădure sau pășune.
Radu Petrușel, consilier local: ”M-a mutat din pădure în camp, lucru premeditat, zic clan mafiot...”.
”Marin Nicola, primar la Horea: Cum a fost posibil?”.
Statul român a început în 2015 un program național de cadastru și carte funciară. Pe scurt, a început să intabuleze oficial și gratuit toate proprietățile din mediul rural.
”Grup infracțional organizat”
S-au pus la bătaie 1,2 miliarde de euro și, pentru că termenul de finalizare, din 2023, a fost depășit, acesta a fost prelungit.
80 de firme au contract cu Agenția Națională de Cadastru, dar lucrările înaintează greoi - din 3.181 de localități înscrise acum 7 ani, au fost finalizate lucrările în doar 199. Adică nici 10% din numărul lor.
Rareș Năstase: ”Un program anunțat pompos, ca fiind în beneficiul țării și comunităților, în avantajul oamenilor și mai ales gratuit pentru ei, se întâmplă doar pe hârtie. Altfel, ca la orice treabă românească, în realitate lucrurile stau taman invers”.
Adică e pe bani frumoși, plătiți de oameni care au fost puși pe drumuri la notari, prin tribunale și pe la oficiile de cadastru și alți topometriști care să le refacă măsurătorile. La țară, oamenii au aflat că altcineva a semnat în locul lor.
Am stat de vorbă cu cei ce dețin firmele de cadastru, plătite generos, să pună în ordine în acte, după măsurători pe teren. De la ei am aflat cum în România proprietatea poate fi mutată intenționat.
Prof. dr ing. Cornel Păunescu, patron firmă de cadastru: ”Erorile pot apărea”.
Irimie Popa, prof. univ. la Facultatea de Știinte Economice Univ. Babeș Bolyai: ”Grup infracțional organizat, la nivel de județe”.
Pe larg, despre cum se face cadastrul național în satele și comunele de la noi, vedeți la ”ROMÂNIA, TE IUBESC!”.