Dezastru la Cadastru, duminică, la România, te iubesc! „Pentru omul de la țară, pământul e bunul cel mai de preț”
Șapte ani de intabulări, greșeli neasumate, haos, contestații și scandal – Dezastru la cadastru, un reportaj de Rareș Năstase, duminică, de la 18:00, la România, te iubesc!.
România e printre puținele țări ale Uniunii Europene fără cadastru. Pentru avea unul la nivel național, la noi s-au pus la bătaie 1,2 miliarde de euro. Adică aproape 300 din fonduri europene plus alte 900 alocate de la bugetul public. Suma, cheltuită parțial, a fost și este disponibilă pentru un program național, conceput pentru mediul rural, care a fost anunțat pentru perioada 2015-2023. Un proiect de țară ce presupune înregistrarea sistematică a imobilelor și care vizează 40 de milioane de proprietăți, cu 23,8 milioane de hectare de pământ. Progamul național avansează foarte greoi - din 3181 de localități înscrise acum 7 ani, au fost finalizate lucrările în doar... 199. Adică nici 10% din numărul lor.
Apar acuzații de fals în acte și privind lipsa de măsurători pe teren, oamenii se plâng că au pierdut pământurile care au fost trecute la primării, la composesorate și alte entități silvice sau la alți vecini.
„Pentru omul de la țară, pământul e bunul cel mai de preț. Să se trezească, după un timp, cu mai puțin, sau că e mutat în altă parte, e frustrant și de neconceput. Lămurirea regimului juridic al proprietăților a fost înlocuită la noi cu haosul permutărilor de parcele. După intabulările gratuite au apărut valuri de erori în acte, strămutări la distanță, suprapuneri între vecini, suprafețe ciuntite, terenuri pierdute, urmate de contestații și scandal. Un puzzle cu piese puse anapoda, care trebuie rearanjat. E un domeniu în care, la semnalarea erorilor, se pasează răspunderea între firmele plătite să execute lucrările, oficiile de cadastru și primării. Nu în ultimul rând, sunt acuzați cetățenii că nu s-au interesat din timp unde vor fi exact intabulați”, a spus Rareș Năstase.
Sunt 3 modalități prin care se realizează cadastrul gratuit pentru cetățeni. Fie îl face fiecare primărie, cu bani de la bugetul comunei, fie se realizează contracte pe sectoare cadastrale, în care tot primăria contractează lucrările, dar acestea sunt plătite de Agenția Națională, fie prevede licitații pentru pachete mari, pachete care prevăd lucrări concomitente în mai multe primării. Mai mult detalii vor fi prezentate duminică.
Nu ratați întreaga ancheta semnată de Rareș Năstase, duminică, de la 18:00, la România, te iubesc!. Emisiunea poate fi vizionată și pe VOYO.