Cum a reușit un mic oraș din Bistrița Năsăud să atragă fonduri de 60 de milioane de euro. Banii au schimbat viața oamenilor

×
Codul embed a fost copiat

”Oraș românesc, bani europeni”. Uniunea Europeană ne dă alte 31 de miliarde de euro să ne facem viață mai bună prin investiții în infrastructură, sănătate, digitalizare sau energie verde.  

Cu acești bani ar trebui să ne construim un nivel de trai asemănător cu cel din țările avansate. Vorbim de noul exercițiu financiar 2021-2027, pentru care țara noastră a semnat deja acordul cu partenerii europeni.

Știm deja că România deține un record trist, de campioană la fraude cu fonduri. Dar sunt și suficiente exemple că banii au ajuns acolo unde trebuie.

Beclean este un mic oraș din județul Bistrița Năsăud, care a atras peste 60 de milioane de euro, bugetul local pe zece ani. Banii au schimbat, la propriu, fața și viața oamenilor de acolo.

Beclean, județul Bistrița Năsăud. Un oraș cu 13.000 de locuitori, unde au ajuns până acum 60 de milioane de euro, fonduri europene. Banii au schimbat fața și viața localității care aduce mult cu un mic oraș din vestul Europei. În prezent, se derulează 12 proiecte în paralel.

Citește și
port
Autoritățile au aprobat achiziția scanerelor pentru vămi. ”România, te iubesc” a reclamat absența cu câteva zile înainte
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

De meserie profesor de fizică, Nicolae Moldovan este primar de 22 ani. De când a fost ales, numărul locuitorilor a crescut.

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean: "Unde am fi rămas fără fondurile europene? În urmă cu foarte mulți ani. Și nici nu puteai să visezi vreodată că se pot derula anumite noi idei."

Au fost asfaltate 50 de străzi pe fonduri europene, blocurile sunt reabilitate termic, iar casele nu se ridică înainte ca primăria să tragă utilitățile și să traseze străzile.

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean: "Ăsta e nivelul de stradă, iluminat cu led-uri, gaz, canalizare, apă, în caz de incendiu, trotuare și unele și cu pistă de bicicletă. Pe fiecare stradă va fi o stație de autobuz."

În 2005, primarul a găsit soluția să atragă investitori: să construiască, de la zero, o stațiune turistică, pe pășunea comunală. Era acolo o resursă de apă sărată, de fapt o mlaștină, populată doar de animale.”

Dar europenii i-au oferit încrederea lor și două milioane de euro pentru construi, pe 15 hectare, Băile Figa.

A început cu două bazine, iar, an după an, au apărut plajă, terenurile de sport, un parc acvatic. Alte 3 milioane de euro, tot europeni. Cazarea a rezolvat-o însă cu bani privați. A concesionat, pe sume simbolice, 220 de loturi de teren oricui și-a dorit să investească în construcția unei unități de cazare. Însă doar după unul dintre cele trei proiecte pentru cabane din lemn impuse de Primărie.

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean: "Stațiunea a fost un fel de pol în care totul mergea spre stațiune, venea de la stațiune, dar era integrat și orașul în stațiune, că o să vedeți că-i la 3-4 kilometri."

În curând, la Băile Figa vor fi deschise două centre: unul cu bazine, saune, saline, zone de recreere și săli de fitness. Celălalt de recuperare, cu tot felul de terapii și proceduri medicale. În total, zece milioane de euro. Dar ca să obțină banii, Primăria a avut o abordare originală și a gândit proiectele în jurul unei componente sociale. În centre vor fi primite, gratuit, și persoane în dificultate care nu-și permit astfel de servicii. La fel a obținut aproape 4 milioane de euro pentru o casă de cultură, cu cinematograf și sala de teatru.

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean: "Asta este salata mare, 450 de locuri, regizorul Rdu Afrim este din Beclean și vrem să vină acasă să poată să facă o piesă de teatru. Exact ca și în meniul nostru zilnic, vedem anumite vitamine care nu sunt importante, dar fără ele poate nu am putea trăi. Așa e și cultura."

A avut și o strategie în depunerea online a dosarelor pentru cele trei proiecte - centrele și casă de cultură - pe care a stabilit-o împreună cu cei 16 angajați ai compartimentului de fonduri europene din cadrul Primăriei.

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean: "Erau pe o axă șase proiecte, de toate pe toată regiunea. Trei din proiecte sunt la Beclean primul venit-primul servit. Totul e pe calculator și ridici actele. Totul era cât de repede introduci. Am făcut echipe pe fiecare compartiment, fiecare echipa încarcă câte cinci puncte, fiecare pe un calculator, 30 de calculatoare, flux de internet să avem, chiar și cu generatoare în ideea să nu ți se ia cumva curentul. Celelalte primarii au introdus cam după trei ore."

Că trebuie să gândești în afară tiparelor, pentru a-i impresiona pe europeni, o arată și cea mai mare grădiniță din oraș, până nu demult o clădire comunistă, galbenă și pătrată. A fost renovată după un model japonez, cu 1,4 milioane de euro.

Chiar dacă spațiul nu a fost suficient, arhitecții s-au adaptat și au amenajat un loc de joacă pe acoperiș, păstrând cei trei copaci care erau în curte.

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean: "Întotdeauna infrastructura de calitate, de înalta tehnologie pe care o derulezi, aduce și o societate de calitate. Vedeți copii noștri deja au un alt statut, au alte posibilități, se dezvoltă mental altfel, e total altă grădiniță. Și atunci și ei sunt alții. Că așa au progresat statele astea. Adu de calitate și-ți faci oameni de calitate."

Ambulatoriul spitalului a fost adus și el în zilele noastre cu 2,2 milioane de euro. Sunt peste 2200 de metri pătrați reabilitați, pe trei etaje, iar aparatura medicală este nouă și funcțională. Cu 300.000 de euro a fost cumpărat și un computer tomograf.

Alte zece milioane de euro au venit de la Uniunea Europeană pentru mobilitate urbană. S-au construit 15 kilometri de piste pentru biciclete: prin oraș, prin pădure, pe faleza Someșului. Pe locul vechiului târg de animale este acum serviciul public de transport în comun, cu opt autobuze electrice și 120 biciclete. Au fost create opt locuri de muncă.

Becleanul a reușit ceea ce pare imposibil pentru alte orașe mult mai mari: o centură ocolitoare, localitatea fiind copleșită de tirurile aflate în tranzit. Primăria a încheiat primul parteneriat din țară cu Ministerul Transporturilor: administrația se ocupă de avize, aprobări și expropieri, iar Ministerul doar vine cu banii, tot europeni.

Varianta ocolitoare are 1,2 kilometri, 600 de metri este podul peste răul someș. Lucrările au început în aprilie, au termen de finalizare la anul în octombrie. Valoarea totală a proiectului este de 17 milioane de euro, fonduri europene.

Secretul succesului din Beclean stă în faptul că cei de acolo sunt cu un pas înaintea tuturor. Pregătesc studiile de fezabilitate înainte ca liniile de finanțare să fie deschise. Pentru că, la fonduri, primul venit e primul servit. Este un exemplu de urmat în exercițiul financiar 2021-2027 ce tocmai a fost lansat. Încă nu se cunosc condițiile pentru obținerea banilor europeni, dar Becleanul are 20 de proiecte pregătite.

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean: "Deși nu știm ghidurile, nu știm condițiile, dar noi nevoile ni le prezentăm, le punem pe hârtie."

Cel mai amplu: grădina urbană Transilvania, o viziune pe zece ani a unei suprafețe de 49 de hectare, un mix de investiții europene și private, cu hoteluri, parcuri, sere, grădinițe și creșe.

Pentru perioada următoare avem 31 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Adăugăm cofinanțarea națională și ajungem la 43 de miliarde. Sunt 16 programe de cheltuieli – 8 naționale, 8 regionale, cu sume deja stabilite care vor fi aprobate de Uniunea Europeană până la sfârșitul anului. Pe baza lor se vor deschide apelurile de proiecte, adică liniile de finanțare.

Prioritățile le știm: pentru autorități, independența energetică, modernizarea infrastructurii locale, implicarea în dezvoltarea economică. Pentru firme: digitalizare și energia verde.

Chiar dacă încă nu au fost stabilite condițiile, putem începe proiectele cu ajutorul consultanților și le adaptăm în momentul în care vor fi deschise apelurile, adică liniile de finanțare.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: ”Cea mai mare a apelurilor de proiecte să fie lansată începând cu februarie 2023. Asta înseamnă că noi avem fixat la nivelul ministerului ca, până la sfârșitul anului 2023, să închidem această lansare de apeluri de proiecte."

Avem așadar un an cu toții – autorități, firme, ONG-uri - să începem să ne schimbăm viețile. Să credem în noi, să ne mobilizăm și să accesăm cu responsabilitate banii gratuiți pe care ni-i oferă Uniunea Europeană.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
„România, te iubesc!”, emisiunea integrală din 6 noiembrie 2022
„România, te iubesc!”, emisiunea integrală din 6 noiembrie 2022

„România, te iubesc!”, emisiunea integrală din 6 noiembrie 2022

Autoritățile au aprobat achiziția scanerelor pentru vămi. ”România, te iubesc” a reclamat absența cu câteva zile înainte
Autoritățile au aprobat achiziția scanerelor pentru vămi. ”România, te iubesc” a reclamat absența cu câteva zile înainte

Achiziția scanerelor pentru vămi - aprobată de CSAT și Guvern. Șeful AVR: La Schengen nu sunt obiecții legate de vamă, dar am invitat conducerea Vămii din Țările de Jos în portul Constanța, scrie Profit.ro.

„România, te iubesc!”, emisiunea integrală din 16 octombrie 2022
„România, te iubesc!”, emisiunea integrală din 16 octombrie 2022

„România, te iubesc!”, emisiunea integrală din 16 octombrie 2022

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.