BUCUREŞTI. COLAPS IMINENT II. Termocentralele învechite i-ar putea lăsa în beznă și fără căldură pe români

×
Codul embed a fost copiat

Iarna aceasta România a important energie electrică pentru prima dată după mulţi ani. Deficitul creat se poate mări pentru că foarte multe dintre termocentralele noastre sunt învechite şi au nevoie rapid de retehnologizări.

Elcen este unul dintre cei mai importanţi producători naţionali, iar situaţia de aici este explozivă.

A doua zi după intrarea în insolventa a Radet, în 6 octombrie 2016, ELCEN a luat-o pe aceeaşi cale, administrator judiciar provizoriu la ELCEN a fost numit KPMG.

Speranta Munteanu, KPMG: "Am fost căutaţi la firma de către Ministerul Energiei de atunci, de la cabinetul ministrului energiei din epoca, care am înţeles atunci că nu am fost singurii solicitaţi, au fost solicitaţi mai mulţi specialişti în insolventa, pentru că se născuse de acum o presiune pe care ulterior am lămurit că era reală, o presiune de criză de numerar în Elcen datorată faptului că se blocase Radet-ul".

Insolventa nu a dus însă şi la rezolvarea imediată a problemelor. Dimpotrivă.

Citește și
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Speranta Munteanu, KPMG: "Te întrebi cum se poate întâmpla ca între două entităţi de stat, în ultimă instanţă, Bucureştiul sigur este o autoritate locală, dar e o autoritate locală care este 25% din PIB-ul României, dacă nu mai bine. Bucureştiul să fie incapabil cronic să-şi plătească datoriile. Iar, pe de altă parte, o societate comercială, fie ea de stat sau nu, societatea comercială are o disciplină în relaţia comercială cu clientul lui, nu mă plăteşti, nu-ţi dau. În realitate Elcenul şi Radetul sunt nişte companii care deservesc în comun un interes public care este interesul de asigurare a agentului termic în Bucureşti şi se prefac că au o relaţie comercială şi beneficiază de jocul ăsta într-o manieră care a devenit malignă".

Vladimir Tilea este liderul sindicatului din ELCEN.

Cei 1800 de angajaţi de la ELCEN şi aproape 3000 de la Radet au aceleaşi probleme, vârsta înaintată şi salariile de mizerie.

Vladimir Ţâlea: "Media de vârsta per total este de 51 de ani, mai avem puţin şi ajungem spre pensionare. Mai grav este că peste 12 la sută din personalul angajat trăieşte pe minimul pe economie. Eu pot să afirm că salariul e de mizerie. Arătaţi-mi oameni care pot să trăiască pe 2080 cu responsabilităţile, cu pericolul care-l au în spate".

În februarie 2018 administratorul judiciar al Radet, Rominsolv, propune o primă variantă de rezolvare a insolventelor. Cele două companii să fuzioneze, să se contopească într-o nouă entitate. Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, SACET.

Dacă municipalitatea nu are capacitatea managerială să gestioneze eficient reţeaua de transport şi distribuţie de agent termic se pune întrebarea cum va gestiona electro-centralele Bucureştiul care joacă un rol important în siguranţă energetică.

Ministerul energiei deţine încă 98 la sută din ELCEN şi Romgaz 2 procente. Administrator special aici este Claudiu Creţu: "Aportul de energie electrică al ELCEN este foarte important, mai ales în perioada de iarnă. Elcen produce în jur de 550 de MW, iar consumul Bucureştiului este în medie la 600-700 de MW. Nu este posibil ca o capitală europeană să nu aibă propriile surse de energie electrică. Dacă tot arzi gazul produci energie electrică şi energie termică. Din acelaşi produs. Altfel apa produsă din acelaşi produs s-ar pierde. Aşa intră în sistem şi încălzeşte mii de apartamente".

Dacă nu se intervine cu investiţii la ELCEN,o parte din capacităţi se vor închide pentru că nu respecta normele europene, iar termenele sunt stranse, câteva arzătoare trebuie schimbate până în 2020 şi altele în 2023.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
BUCUREŞTI. COLAPS IMINENT I. Bucureştenii, la un pas de-a nu mai avea apă caldă şi căldură în următorii ani
BUCUREŞTI. COLAPS IMINENT I. Bucureştenii, la un pas de-a nu mai avea apă caldă şi căldură în următorii ani

560 de mii de apartamente şi 9700 de instituţii sociale: şcoli, creşe, grădiniţe, spitale sau clădiri din Bucureşti primesc apă caldă şi căldură prin reţeaua centralizată a Radetului, iar spectrul falimentului dă frisoane reci locuitorilor.

Recomandări
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul Foișor din București, unde medicii i-au îndepărtat proteza de la genunchi de la care au pornit toate problemele îndrăgitului actor.  

Israelul face prăpăd în Rafah și nu ține cont de amenințarea lui Biden: „Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”
Israelul face prăpăd în Rafah și nu ține cont de amenințarea lui Biden: „Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”

Forţele israeliene au bombardat zone din Rafah, joi, afirmă locuitorii palestinieni, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a respins ameninţarea preşedintelui SUA, Joe Biden, de a opri livrările de arme către Israel dacă atacă oraşul din sudul Gaza.

Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale
Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi seara că nicidecum nu se poate vorbi despre o infectare a actorului Florin Piersic în cursul procedurilor medicale.