Baza Kogălniceanu în expansiune, dar cu viitor incert: SUA ar putea reduce prezența militară în România. „Se vor schimba”
10.000 de soldați americani ar putea fi retrași din Polonia și România. Anunțul este atribuit unor surse de către presa americană.
În prezent, Mihail Kogălniceanu, baza trupelor americane staționate în Romania, este în plin proces de extindere. În ultimele 4 luni, avioanele de vânătoare de la Kogălniceanu au executat peste 100 de misiuni de poliție aeriană.
Parașutiștii „Diviziei 101 Aeropurtate" îi înlocuiesc pe militarii „Brigăzii 10 munte", care a asigurat misiunile americanilor în România în ultimele 9 luni. Cu o zi înainte Forțele Aeriene Spaniole au predat ștafeta piloților de vânătoare italieni.
De 10 ani, România încearcă să convingă Statele Unite să treacă de la o prezență prin rotație la Kogălniceanu la una permanentă. Nu am reușit, iar în mandatul Trump există îngrijorarea că americanii își vor reduce masiv numărul de trupe din Europa, inclusiv din România. La Kogălniceanu militarii americani evită să spună câți soldați sunt acum în bază și ce tehnică militară au adus.
Reporter: „Ne puteți da o estimare aproximativă a numărului de persoane și a tipului de echipament militar?”.
Christopher Kuszniaj - comandantul Garnizoanei SUA la Marea Neagră: „Ei bine, aceste cifre se vor schimba de la lună la lună. În momentul de față, echipamentele care însoțesc unitățile sunt specifice unității respective. Deci, există o mulțime de mișcări între unități și echipamente”.
Dacă în 2022 americanii ne-au lăsat să le filmăm tancurile, trupele și elicopterele de atac. Anul acesta ne-au permis accesul în barăci, la cantină și în sala de sport. Accesul limitat poate însă să aibă legătură și cu faptul că la Kogălniceanu se testează acum o parte din cele mai noi echipamente ale armatei americane.
Josh Glonek - Comandant în Divizia 10 a SUA: „Am adus multe tehnologii noi cu care ne-am antrenat aici, în România. Drone kamikaze, vehicule noi, platforme de mobilitate pe câmpul de luptă”.
În trecut la Kogălniceanu se discuta despre 2.000-3.000 de soldați americani. Nemulțumirea americanlor față de Europa pleacă de la o realitate simplă: ei suportă o mare parte din povara financiară a NATO. În 2023 americanii au investit 700 de miliarde de dolari în apărare cu peste 300 de miliarde mai mult decât toate țările europene și Canada puse la un loc.
Iulian Fota este fost membru al Consiliului Suprem de Apărare a Țării și expert în politica externă. Spune că prezența americană în Europa va fi tranșată în iunie, la summit-ul NATO de la Haga.
Iulian Fota – expert în securitate: „Dacă americanii asta vor și înțeleg că asta vor, să reducă. Aici nu e clar dacă americanii vor să plece de tot sau vor să reducă. Părerea mea e că vor să reducă. Daca America merge într-adevăr pe dispariția totală, asta e rugămintea Europei: acea de a se face treptat. Să ni se dea voie să ne adaptăm, să construim, să intensificăm. Pentru că pot pleca, pot dintr-o dată să strângă tot și ne lase câțiva ani de zile foarte descoperiți. Legat de România, să știți că următorii doi-trei ani vor fi cei mai periculoși ani”.
Reporter: „Contra-argumentul unora dintre specialiști este că Rusia este atât de slăbită după 3 ani de război cu Ucraina încât nu are capacitatea ca în 2 ani să atace o țară NATO”.
Iulian Fota – expert în securitate: „Să ne înțelegem ce înseamnă. Deci Rusia este slabită daca ar vrea să atace SUA. Dar rușii pot și au suficientă putere militară să facă o nefăcută d-asta militară mai mică dar cu impact strategic foarte mare. Pot să atace o tară baltică, pentru că au cu ce. Pot să atace o tara precum România, sau Polonia sau Republica Moldova pentru că au cu ce. Rușii nu vor ataca Berlinul pentru că nu-s tâmpiți și gândesc rațional și ei și stiu ce pot să facă și nu pot să facă. Dar pot să facă o chestie militara mica, dar cu efect d-asta strategic mare care repet, să ne arata tuturor că nu mai putem conta pe americani, că NATO e mort, că UE e mort din punct de vedere securitate și că atare suntem la mila rușilor din punct de vedere militar. Moment în care, repet, nu o să se mai întâmple nimic important în Europa fară să aibă rușii ceva de spus”.
În acest context baza de la Kogălniceanu este crucială pentru apărarea României. Anul trecut a început un amplu proces de extindere, care vor dura 20 de ani. Se lucrează intens. În prima etapă se construiesc două noi piste, un turn de control, depozite pentru muniție și combustibil și un gard securizat. Pe care deocamdată ciobanii din zona nu îl iau în serios și își pasc animalele în interiorul bazei. Generalul de flotilă aeriană Nicolae Crețu este comandatul bazei.
Nicoale Crețu – comandantul Bazei Mihail Kogălniceanu: „Acum suntem aproape de capătul de nord al viitoarei piste. Pista vă avea exact lungimea pistei existente: 3,5 kilometri”.
După mai multe lucrări de modernizare la Kogălniceanu pot ateriza cele mai mari avioane de transport NATO, care pot aduce mii de trupe și tehnică grea. Au fost betonate platformele pentru elicoptere. Iar anul trecut a ajuns și un bombardier B-52 pentru a testa facilitățile.
Reporter: „Capacitatea bazei de a deservi avioane se va dubla, va crește cu 20% , 50%, se va tripla?”
Nicoale Crețu – comandantul Bazei Mihail Kogălniceanu: „Va crește exponențial.Noi ne propunem să folosim această infrastructură că un mijloc amplificator al puterii. Adică atunci când este nevoie, să apelăm la aliații și partenerii noștri și ei să fie alaturi de noi”.
La finalul tuturor etapelor baza vă găzdui până la 10.000 de militari cu tot cu case scoli și facilitați pentru familiile lor. Un oraș militar pe modelul bazei americane Ramstein din Germania.
Virgil Bălăceanu – analist militar: „O asemenea bază înseamnă nu forțe aeriene, înseamnă în primul rând forțe terestre. Ori, Dobrogea poate fi izolata. Între Dobrogea și corpul principal al României e Dunărea. Dacă podurile peste Dunăre vor fi distruse, Dobrogea rămâne izolată. Cu cât am posibilitatea să disloc pe timp de pace cât mai multe forte cu atât am posibilitatea să apar Dobrogea chiar dacă ea din punct de vedere geografic vă fi izolată. Dacă vor fi acolo 5000 de români și 5000 de americani cu atât mai bine”.
Din Armata Română, Forțele Aeriene stau cel mai bine la dotări. Anul acesta am operaționalizat o escadrilă F16 la Câmpia Turzii. Avem încă una la Borcea, unde vor veni alte 16 avioane donate de olandezi și unde funcționează deja un centru de pregătire al piloților NATO.
Alte 16 avioane F16 urmează să ajungă tot în 2025 la Kogălniceanu, unde din 2030 vor fi probabil staționate și avioanele F35, cele mai moderne din lume. Stăm bine la sistemele de detecție radar, iar apărarea anti-aeriană este asigurată de Sistemul Patriot.
Tot în Dobrogea avem și sisteme HIMARS care pot lovi, în caz de atac, ținte și la 300 de kilometri distanță. Adică în Crimeea. Am început să investim și în infrastructura la sol. Însă unele contracte sunt în întârziere. De exemplu la Kogălniceanu trebuie să fie gata o clădire de escadrilă deoarece, în caz de urgență nu sunt asigurați timpii de reacție conform procedurilor. Acum echipajele care asigură Poliția Aeriană stau în continuare răspândite în mai multe locuri din bază.
Nicoale Crețu – comandantul Bazei Mihail Kogălniceanu: „Nu sunt în aceeași locație, nu sunt în proximitate. Nu sunt pentru că, întăi de toate, gândiți-vă că protecția fonică și confortul și expunerea la care se află militarii este diferită într-o clădire permamentă decât într-un container”.
Victor Garrido – Forțele Aeriene Spaniole: „În caz de alarmă trebuie să decolăm în maximum 15 minute”.
Întârzieri sunt și la Câmpia Turzii, unde luna trecută au ajuns cele 16 avioane F16 însă hangarele care ar trebui să le asigure protecția nu sunt încă gata. Iar calea de rulare dintre piste nu susține aeronavele grele daca acestea sunt încărcate la capacitate maxima.
Așa arata un hangar ramforsat de la Baza Borcea , unde modernizările s-au terminat. Și acestea sunt hangarele temporare de la Câmpia Turzii, unde contractul este în întârziere.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, romania, baza militara, mihail kogalniceanu,
Dată publicare:
13-04-2025 18:29