Avem fabrici și designeri talentați, dar niciun brand competitiv. Declinul industriei textile din România

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 29 Septembrie 2018 18:04
Categorie: Romania, te iubesc!

România are toate datele să concureze pe piața de modă mondială, însă de ani de zile în fabricile noastre se cos hainele giganților suedezi sau spanioli, haine pe care le exportăm, apoi le aducem în magazine și de 10 ori mai scumpe.

Avem tineri designeri, avem și infrastructură, dar nici o marcă reprezentativă cu care să defilăm pe plan internațional. Duminică, la „România, te iubesc" descoasem un subiect delicat: industria textilă.

România e pe care să-şi piardă locul pe etichetele brandurilor străine făcând culoar vecinilor care lansează colecţii noi de preţuri mici şi timpi de livrare atrăgători. Marii producători au înţeles că e momentul să defileze cu branduri proprii. Unii le-au lansat deja, alţii au plecat la vânătoare de tineri designeri.

În acest moment, 9.000 de jucători din industria de haine din România depind de deciziile distribuitorilor de haine, care joacă în funcţie de preţ şi care sunt pregatiți să plece spre alte ţări, dacă găsesc preţuri mai mici.

Sarah Wechsler, director Cluster Textil: ”Am colegi importanţi care au pornit către Ucraina, Republica Moldova, sau China.”

Potrivit Patronatului din industrie, în 70% din fabrici se face muncă de asamblare. România are o pepinieră de designeri talentaţi, are şi infrastructură de fabrici şi totuşi nici un brand ccompetitiv în zona de mass market. Asta şi pentru că politicile economice trasate de autorităţi n-au susţinut această industrie.

În teorie, autorităţile au înţeles că industria textilă poate fi profitabilă pentru stat şi au inclus-o în strategii de dezvoltare, având în vedere că anual pleacă la export haine în valoare de 5 miliarde de euro. Ca să aflăm cum susţine statul o idustrie considerată strategică, ne-am dus la Ministerul Economiei, dar nu am primit un răspuns concret.

Duminică vedem cum s-a distrus o întreagă industrie şi cum ar putea fi salvată prin exemplul unui sportiv simbol, Ivan Patzaichin, care alături de o echipă de creativi a lansat un brand de haine 100% românesc.

Ivan Patzaichin: ”Mi se pare corect ca ceea ce avem ar trebui să ne și mândrim cumva. Doar spunem că am avut cea mai bună cânepă acum 30-40 de ani. Dar de ce să nu o avem acuma?”

Intrăm în fabricile de confecţii, golite în ultimii ani de de forţă de muncă plecată în străinătate şi încercăm să-i aducem la lucru pe cei în putere care încasează ajutor social. Despre toate acestea, duminică, la România, te iubesc!”.

România, te iubesc. Un munte de prostie. Emisiunea integrală, 16 septembrie 2018
România, te iubesc. Un munte de prostie. Emisiunea integrală, 16 septembrie 2018
rti vaslui
România, te iubesc! VASLUI, POLUL SĂRĂCIEI. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2019
Familia care a fost tot timpul la putere în Vaslui. Ce a enervat-o pe senatoarea Gabriela Creţu
Spitalul nou care a ajuns ruină din vina autorităților. Medicii și-au lăsat halatele în cuier
Vaslui, cel mai sărac teritoriu al UE. Soarta lui Petronel, filmat acum 12 ani de ProTV
România, te iubesc! Prostie monumentală, emisiunea integrală
Cetățile dacice, arse si devastate în ritualuri. Castrele romane, distruse cu fier beton
RTI bisercile de creta
Bisericile de cretă de la Murfatlar se prăbușesc, deși avem un material pentru conservare