Universitățile din România se adaptează domeniilor de viitor. Tinerii pot studia securitate cibernetică, AI sau gaming
Universitățile de la noi au început să-și adapteze programa noilor domenii căutate pe piața muncii, la nivel mondial.
Astfel, din toamnă, tinerii pot studia securitate cibernetică, inteligență artificială sau gaming. Pe măsură ce apar noi specializări, locurile la altele, mai vechi, precum chimie, fizică sau științe economice sunt reduse, deoarece nu mai prezintă atât de mult interes.
TIMIȘOARA. Sucursala din Timișoara a unei companii din Silicon Valley are constant nevoie de angajați. Asigură securitatea cibernetică pentru centrale nucleare și agenții guvernamentale și, în ultimii doi ani, numărul de salariați a crescut cu 40%. Pentru că specialiștii nu sunt ușor de găsit, firma angajează novici și îi instruiește.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Alin Ghițulan, reprezentant companie de securitate cibernetică: „Căutăm în principiu specialiști care sunt pasionați, care sunt curioși și care dacă ar avea un background în cybersecurity, evident ne-ar ajuta mai mult”.
Tocmai de aceea, Universitatea de Vest a lansat un program de masterat pentru această specializare, denumită Cybersecurity. Cursurile se vor ține în limba engleză și sunt disponibile în total 40 de locuri, 18 dintre ele cu taxă.
Mădălin Bunoiu, prorector Universitatea de Vest Timișoara: „Zona aceasta este într-o dezvoltare accentuată. Relativ recent, chiar în România, a fost înființat Centrul European de Cybersecurity”.
Universitatea a lansat și cinci specializări noi pentru cursuri de licență, în domenii precum limba japoneză, științe cognitive și securitate.
În schimb, Politehnica Timișoara s-a îndreptat spre dezvoltarea de jocuri și a început un program de master în această specializare. Profesorii speră că dacă vor găsi angajați pregătiți, în oraș vor veni mai multe companii de profil.
Stelian Nicola, dr. ing. Universitatea Politehnică Timișoara: „A apărut la dorința studenților. Chiar am avut discuții cu companiile care nu sunt în Timișoara și deja vor să ia studenți”.
Sunt disponibile 35 de locuri, 15 cu taxă.
IAȘI. La Universitatea Gheorghe Asachi din Iași sunt programe de master în care viitorii ingineri vor învăța să se folosească de inteligența artificială.
Simona Caraiman, prorector Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi: „Vorbim despre a ne pregăti inginerii să răspundă nevoilor de digitalizare din industrie. Venim în întâmpinarea lor cu programe noi de studii precum Securitatea Spațiului Cibernetic, Automatizare Inteligentă sau Învățare Automatică, Robotică și Control, dar și în domeniul biotehnologiilor".
Astfel de demersuri s-au făcut și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dar la unele specializări pentru studii de licență încă se așteaptă aprobări de la Guvern. De pildă, securitatea cibernetică și inteligență artificială cu predare în limbă engleză.
BUCUREȘTI. La Politehnica București sunt două programe de master dedicate Inteligenței Artificiale, unul cu predare în engleză și celălalt în română. Dar și unul de doctorat, în același domeniu. Cursurile de licență cu specializare în Inteligență Artificială vor începe din toamnă.
Echipa: Daniel Preda, Elena Bejinaru, Dan Petcu, Vasile Iftode
Sursa: Pro TV
Etichete: tehnologie, universitate, inteligenta artificiala, gaming, myimpact,
Dată publicare:
17-06-2023 19:24