AFP: Mandatul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO va fi, cel mai probabil, prelungit cu încă un an
Norvegianul Jens Stoltenberg va fi numit din nou în funcţia de secretar general al NATO pentru încă un an, în lipsa unui consens asupra unui succesor, au anunţat joi mai mulţi oficiali ai Alianţei, citaţi de AFP.
"NATO nu poate rămâne fără un secretar general. Sunt în favoarea unei prelungiri, dacă nu putem ajunge la un acord asupra unui candidat pentru a-i urma în funcţie", a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, la sosirea la Bruxelles pentru o întâlnire cu omologii săi.
"Ne îndreptăm spre o reînnoire" a mandatului, a declarat şi un diplomat european, sub condiţia anonimatului. "Va fi pentru un an, până la summitul de la Washington", prevăzut pentru 9-11 iulie 2024, a adăugat el.
"Nimic nu a fost decis încă, dar o prelungire este foarte probabilă", a confirmat un alt diplomat citat de AFP.
Un înlocuitor greu de găsit
Premierul danez Mette Frederiksen, al cărei nume fusese vehiculat pentru acest post, a declarat joi că nu candidează şi că susţine reconfirmarea lui Jens Stoltenberg (foto articol), a anunţat un oficial NATO.
Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a reafirmat joi că nu are intenţia de a solicita o prelungire a mandatului său, dar a precizat că viitorul său va fi decis de cei 31 de membri ai Alianţei.
Numit la 1 octombrie 2014 pentru un mandat de patru ani, norvegianul a îndeplinit deja două mandate complete în fruntea NATO, iar în prezent are mandatul prelungit până la 30 septembrie 2023.
Aliaţii îi caută un succesor, dar nu au reuşit să ajungă la un consens asupra potenţialilor candidaţi, potrivit mai multor diplomaţi. În afară de Mette Frederiksen, sunt menţionate cu regularitate numele premierului estonian Kaja Kallas şi al ministrului britanic al apărării Ben Wallace.
Mai e loc de surprize
Alegerea succesorului lui Stoltenberg trebuie să fie decisă de cei 31 de aliaţi prin consens.
Jens Stoltenberg a refuzat să comenteze pe tema succesorului său. "Aceasta este o chestiune care va fi decisă de cei 31 de aliaţi", a declarat el înainte de reuniunea ministerială de la Bruxelles. "Sunt responsabil pentru toate deciziile pe care această alianţă trebuie să le ia, cu excepţia uneia, care se referă la viitorul meu", a adăugat el.
Statele Unite au ultimul cuvânt, dar postul de secretar general al NATO revine unui european.
Succesorul lui Jens Stoltenberg ar trebui să fi fost, ca şi el, şef de guvern. Cele 22 de ţări din UE care sunt membre ale NATO doresc, de asemenea, ca postul să-i revină unei femei, ceea ce ar fi o premieră în istoria Alianţei.
"Nimic nu este decis încă", insistă diplomaţii europeni ai Alianţei.
Summitul de la Vilnius, care va avea loc peste o lună, la 11 şi 12 iulie, va fi probabil decisiv. Predecesorul lui Jens Stoltenberg, premierul danez Anders Fogh Rasmussen, a fost propus pentru acest post cu trei săptămâni înainte de summit, care a confirmat numirea sa, reaminteşte AFP, potrivit News.ro.