Tinerii din Generația Z locuiesc cu părinții pentru a economisi bani, dar plătesc un cost emoțional. Ce șansă de reușită au

gen z
Shutterstock

Mulți dintre tinerii Generației Z aleg să locuiască împreună cu părinții sub pretextul că economisesc bani.  

În loc să se angajeze după terminarea facultății și să se întrețină singuri, mulți tineri ai acestei generații aleg să să stea în continuare cu părinții.

În Marea Britanie, spre exemplu, există cu 620.000 mai mulți adulți care locuiesc cu părinții lor decât în urmă cu un deceniu. În SUA, procentul tinerilor adulți care locuiesc cu părinții a crescut cu 87% în ultimele două decenii, potrivit Biroului de recensământ al SUA. În prezent, mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani din America locuiesc cu părinții lor.

Într-un sondaj recent realizat de RentCafe, 41% dintre respondenții adulți din Generația Z care locuiau cu părinții au declarat că se gândesc că nu se vor muta pentru cel puțin încă doi ani.

Tendința începe cu piața imobiliară

În 2022, Moody's a raportat că, pentru prima dată, un chiriaș din Statele Unite a cheltuit peste 30% din venitul său pentru chirie.

Citește și
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Chiar înainte de recentele vârfuri de piață, HotPads a estimat în 2018 că Generația Z va cheltui 226.000 de dolari pe chirie în timpul vieții - cu aproximativ 24.000 de dolari mai mult decât milenialii și cu 77.000 de dolari mai mult decât baby boomerii.

Asta a creat o presiune semnificativă asupra tinerilor din ziua de ziua. Într-un sondaj realizat în 2023 de Bloomberg News și Harris Poll în rândul a 4.100 de adulți, 70% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani care locuiau cu părinții lor au declarat că nu s-ar descurca cu banii dacă ar locui singuri.

„Lucrez în aceeași zonă cu cea în care locuiește familia mea. Nu pot justifica mutarea și plata unei chirii exorbitante doar pentru un pic de spațiu suplimentar", a spus un tânăr din Generația Z, conform Insider.

Simțul proprietății

Vârsta medie a celor care cumpără o locuință a atins, anul trecut, 36 de ani, a constatat Asociația Națională a Agenților Imobiliari.

Mai mult de o treime dintre respondenții Gen Z dintr-un sondaj din 2022 au declarat că este ceva ce credeau că nu vor putea realiza niciodată.

În urma Marii Recesiuni, milenialii au fost prima generație care nu a mai plecat de acasă, iar acum Generația Z le calcă pe urme.

Dar, spre deosebire de mileniali, care au fost numiți leneși pentru că au locuit cu părinții lor până la 20 de ani, tinerii din Generația Z care stau acasă cu părinții sunt văzuți „cool”.

În contextul situației globale actuale, generațiile mai în vârstă încep să înțeleagă că pentru tineri are sens să stea acasă pentru a economisi bani. Asta vine însă și cu dezavantaje.

A trăi pe cont propriu este un pas important pentru a deveni adult, iar cercetările indică faptul că cei care amână părăsirea cuibului vor plăti mai tâziu - financiar și emoțional.

Din punct de vedere istoric, mai mulți tineri au rămas cu părinții lor în perioadele de incertitudine economică. În 1940, la sfârșitul Marii Depresiuni din SUA, 48% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani locuiau cu părinții lor - o rată care nu a mai fost depășită, până în 2020.

Tinerii care locuiesc cu părinții plătesc emoțional

În sondajul Bloomberg-Harris Poll, 40% dintre tineri au declarat că se simt fericiți că locuiesc cu părinții, în timp ce o treime au spus că se simt inteligenți pentru că au ales să locuiască cu familia.

Iar 87% au spus că sunt de părere că oamenii nu ar trebui să fie judecați pentru că locuiesc cu părinții.

Într-un sondaj Pew realizat în octombrie 2021, mai mult de o treime dintre americani au declarat că sunt de părere că este rău pentru societate ca tinerii adulți să locuiască cu părinții lor. Doar 16% au spus că este un lucru bun. Având în vedere prețurile foarte mari ale chiriilor, mulți tineri simt că nu au de ales.

Un raport din 2019 al Institutului Urban a constatat că cei care au locuit cu părinții lor între 25 și 34 de ani au fost semnificativ mai puțin susceptibili de a fi proprietari de locuințe 10 ani mai târziu.

Studiul a comparat persoanele care au închiriat sau și-au cumpărat propria locuință cu cele care locuiau cu părinții lor. Aceasta a constatat că, după un deceniu, 32% dintre tinerii adulți care au locuit inițial cu părinții lor nu au ajuns încă să aibă o viață independentă, în timp ce aproape toți cei care au închiriat sau au fost proprietari de locuințe anterior au reușit.

Pe lângă consturi, există și o povară emoțională. Un studiu din 2022 a arătat că timpul suplimentar petrecut cu părinții sau familia ar putea provoca tensiuni.

„Dacă locuiești cu familia ta, vrei în continuare să fii tu însuți. Asta înseamnă să ai limite interpersonale și spațiu personal. Într-o familie multigenerațională, mai ales dacă locuiești într-un spațiu înghesuit și aglomerat, va fi foarte greu”, a declarat Prabash Edirisingha, profesor asistent în cultura de consum și marketing la Universitatea Northumbria.

Pentru mulți tineri adulți, a locui pe cont propriu este un pas important pentru a se simți maturi. Într-un alt studiu din 2022, cercetătorii au descoperit că persoanele care au fost nevoite să se mute înapoi la părinți în timpul pandemiei au simțit că a au avut parte de un mare regres.

Pe măsură ce etapele importante ale vieții - cum ar fi mutatul, cumpărarea unei case și nașterea unui copil - sunt amânate, generația Z poate simți că rămâne în urmă.

Maturitatea emergentă

Un sondaj realizat în 2022 arată că 83% dintre cei din Generația Z au declarat că s-au simțit presați să atingă etape cheie, comparativ cu 77% dintre mileniali și 66% dintre persoanele de peste 75 de ani care au declarat că au simțit acest lucru când erau mai tineri.

Pentru Generația Z, însuși conceptul de maturitate se schimbă. Jeffrey Jensen Arnett, profesor de psihologie la Universitatea Clark, a spus că tinerii trec printr-o nouă etapă a vieții, pe care a numit-o „maturitate emergentă”.

„Vârsta de 20 de ani obișnuia să fie perioada în care te angajai, te căsătoreai și creșteai copii. Acum, aceste responsabilități nu vin pentru majoritatea oamenilor decât după aproape un deceniu", spune Jeffrey Jensen Arnett.

„Cei mai mulți dintre ei au acel sentiment că se află între două etape ale vieții", a spus el, referindu-se la căutarea independenței și a capacității de a-și modela propria viață departe de casa familiei. Asta începe acum în etape din ce în ce mai târzii.

„Asta nu înseamnă că sunt leneși. Nu înseamnă că nu vor să se maturizeze. Nu înseamnă că evită responsabilitățile vieții de adult. Înseamnă doar că vremurile s-au schimbat", a spus Arnett.

Cu toate acestea, schimbarea nu este în întregime pozitivă. Costurile pot fi resimțite la nivel emoțional. 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Citește și...
Au început înscrierile pentru Bursele BookLand, de câte 35.000 euro. Trei elevi de la sat au șansa să își continue studiile
Au început înscrierile pentru Bursele BookLand, de câte 35.000 euro. Trei elevi de la sat au șansa să își continue studiile

Pentru 9 din 10 copii de la sat a urma o facultate continuă să fie un vis nepermis.

YouTube restricționează conținutul de frumusețe pentru copii. „Vor percepe că așa arată lumea”
YouTube restricționează conținutul de frumusețe pentru copii. „Vor percepe că așa arată lumea”

Influențate de clipurile de pe rețelele sociale, care promovează anumite standarde de frumusețe, tot mai multe copile, până în 14 ani, își creează propria rutină de îngrijire a pielii, doar că folosesc și produse nepotrivite, care le pot face rău.  

Mai mult de jumătate din elevii români se simt intimidați de școală, pe care o asociază cu stări emoționale negative
Mai mult de jumătate din elevii români se simt intimidați de școală, pe care o asociază cu stări emoționale negative

Mai mult de jumătate din elevii români trec prin “stări emoţionale negative asociate cu mediul şcolar”, iar peste 80% au fost martori la cazuri de bullying, relevă un raport publicat de organizația Salvați Copiii România.

Recomandări
Alertă extremă în Constanța, după un nou atac al Rusiei lângă România. Oamenii au ieșit din case, după un mesaj RO-Alert
Alertă extremă în Constanța, după un nou atac al Rusiei lângă România. Oamenii au ieșit din case, după un mesaj RO-Alert

Locuitorii din județele Constanța și Tulcea au primit în noaptea de sâmbătă spre duminică un mesaj RO-Alert prin care au fost atenționați că ar putea să cadă obiecte din spațiul aerian, după un atac al Rusiei asupra Ucrainei.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.